Anyaméhen belüli ikervesztés

Lukács Tünde
Latest posts by Lukács Tünde (see all)

Magány, párkapcsolati problémák, társtalanság, társfüggőség, félelmek, depresszió, érzelmi labilitás, halálvágy, halálfélelem, gyermektelenség, kötődési képtelenség, túlsúly, folyamatos veszteségélmények, anyagi problémák, önszabotázs, állandó „megmentőakciók”, betegségek, stb.

Az említett „tünetek” leggyakrabban egyetlen okra vezethetők vissza. Az anyaméhen belüli, korai ikervesztésre.

A szakirodalom szerint a terhességek 8-10%-a – a tapasztalat szerint jóval nagyobb százalék – indul ikerterhességként. Az ikerpár egyik tagja azonban a várandósság nagyon korai szakaszában meghal. Mivel legtöbb esetben az anyának ekkor még tudomása sincs arról, hogy gyermeket vár, ezért sem az anya, sem később a nőgyógyász nem észleli a veszteséget. Az anyánál néha enyhe rosszullét, kicsi vérzés vagy hasi fájdalom jelentkezik, de ennek nem tulajdonítanak nagy jelentőséget, korai tünetként kezelik.

A „túlélő” ikertestvér azonban sejtszinten emlékszik arra, hogy az anyaméhben nem egyedül indult, hanem valaki volt mellette. Az így született csecsemők gyakran rengeteget sírnak, aminek az anya nem érti az okát.

Az anyaméhen belüli ikervesztésnek sajnos még ma sem tulajdonítanak megfelelő figyelmet, pedig a családállítások alkalmával szinte mindig megjelenik egy vagy több ikertörténet. Vannak emberek, akiknél rendszeresen előkerül a téma, és sajnos sokszor egy életen át dolgoznunk kell vele.

Az ikertestvér elvesztése az emberi élet legelső, és egyik legnagyobb traumája. Saját élettörténetem a bizonyítéka, hogy ha ez a korai veszteségélmény nem kerül napvilágra, bizony egy élet mehet teljesen rossz irányba. Számomra az ikertestvérem elvesztése olyan események sorozatát okozta, amelyek könnyen vezethettek volna a halálomhoz is. Lényegében élet-halál küszöbén álltam. Készülő könyvemben erről bővebben fogok írni.

 

  • Az ikertestvér emlékét sokszor kivetítjük valakire. Legtöbbször a partnerre, ezzel létrehozva akár egy társfüggőséget, hiszen ugyanazt az elszakíthatatlan egységet keressük kapcsolatainkban, amelyet életünk kezdetén éltünk át. Természetesen ez a partner számára egy idő után teher lesz, és szabadulni szeretne ebből a túl szoros kötelékből, ezáltal létrehozzuk a következő „tünetet”, a veszteséget. A legtöbb nagyobb veszteségünk fájdalma, erre a korai fájdalomra emlékeztet bennünket.

 

  • Kivetíthetjük ezt a gyermekünkre is. Ilyenkor a szülő a széltől is óvná a gyermeket, és szinte „csüng” a gyermekén. Minden túl szoros kapcsolat utalhat ikertörténetre.

Amikor az ikertestvér elvesztése napvilágra kerül, érezhető az a megkönnyebbülés, amely kihat az egész családi rendszerre. Ő létezett, még ha csak pár napig, akkor is egy kezdődő kicsi élet volt. Azt pedig már tudjuk, hogy a magzat a fogantatás pillanatától kezdve emlékszik sejtszinten a vele történtekre.

 

Ezek az emlékek kelnek életre egy-egy családállítás alkalmával, esélyt adva a túlélő ikertestvérnek egy minőségi életre.

Lukács Tünde

Cikkíró

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük