Az egészségünk a legnagyobb kincsünk

Székely Orsi
Latest posts by Székely Orsi (see all)

Az egészségünk a legnagyobb kincsünk, bár ennek sokszor nem vagyunk tudatában. Hajlamosak vagyunk elfelejtkezni erről a hétköznapok sodrásában. Minden nap rohanás, egy percre sincs időnk megállni, hiszen szaladunk a munkahelyünkre, dolgozunk, onnan sietünk tovább a gyerkőcökért, bevásárolni vagy egyéb ügyeket intézni. Mire hazaérünk, már hulla fáradtak vagyunk és sosincs időnk saját magunkra. Nap – nap után zsákmányoljuk ki a testünket.

 

Szervezetünk egy ideig tűr és szolgál minket, de végül mindig benyújtja a számlát valamilyen betegség formájában. Elkapunk egy torokfájást, megfázunk, megfájdul a fejünk, derekunk és még hosszan lehetne sorolni a tüneteket, melyekkel üzenni próbál nekünk. Mindegyik arra figyelmeztet, hogy ideje kicsit megállni, lelassítani és befelé figyelni. Minden betegség mögött ott húzódik a lelki ok, melyet fel kell tárni, meg kell érteni. Utána léphetünk a gyógyulás útjára.

Ez a rovat azért készült, hogy segítsen visszanyerni és megőrizni egészségünket. Ismerjük és szeressük meg a gyógynövényeket, hiszen mindegyikük egy csoda. Ott vannak körülöttünk a természetben, a drogériákban, a gyógynövényes boltokban. Csak észre kell vennünk őket. Fedezzük fel, milyen gyógyerő duzzad bennük és használjuk bátran. Ebben igyekszünk segítő kezet nyújtani a sorozattal.

 

Méregtelenítés

Oly sokat vártunk arra a pillanatra, hogy a Tavasz végre megérkezzen és elkápráztasson minket színpompás ruhájával. A természet éledezni kezd, reggel ismét csicseregnek a madarak, kipattannak a rügyek, nyílnak a virágok és mámorító illatok szállnak a széllel. Mi is érezzük, ahogy felenged a testünk a napsugarak hatására, feledjük a múló hideget, a sötétedő délutánokat, a komor téli napokat. Előkerülnek a lengébb ruhák a szekrények mélyéről, mi magunk is újjászületünk. Nincs is alkalmasabb idő arra, hogy kicsit foglalkozzunk magunkkal és felkészüljünk az előttünk álló nyári kalandokra.

A hosszú téli hónapok alatt a szervezetünk vitaminraktárai kimerültek, ami a jól ismert tavaszi fáradtságban mutatkozik meg. Ki ne emlékezne azokra a hideg, szürke, esős és korán sötétedő napokra, amikor az orrunkat sem volt kedvünk kidugni otthonról? Ilyenkor a legjobb elmerülni a kedvenc fotelünkben, beburkolózni egy jó meleg takaróval, elővenni egy könyvet vagy megnézni mi megy éppen a Tv-ben.

Szinte öntudatlanul kezünkbe kerül az édességes doboz, a zacskó chips, egy bögre forró csoki, kakaó és más nyalánkságok, amikkel vigasztaljuk magunkat ezeken didergős napokon. Észre sem vesszük, és hipp-hopp, szaladnak fel ránk a kilók, rakódnak le a méreganyagok a szervezetünkben. Mozogni nincs sok kedvünk, hiszen mennyivel szívesebben mozdulunk ki, amikor verőfényes napsütéssel hívogat a nyár, kéklik az ég, smaragdzöldben ragyognak a parkok, a rétek, a mezők. Ezer színben pompázik a természet, hogy feledtesse velünk a múló szürkeséget.

Elérkezett hát az idő a tisztítókúrára, hogy tehermentesítsük a szervezetünket a hónapok során felhalmozott mérgektől.

 

Aki szeretné, érdemes feljegyezni, hogy éppen milyen fajta kúrát végez, milyen teákat, gyógynövényeket fogyaszt, milyen módszereket használ, hiszen így nyomon lehet követni a testünkben előidézett változásokat, egészségügyi javulásokat. A rendszertelen étkezés, a kevés mozgás, a sok stressz, a bevitt műanyag ételek, cukrok, fehér liszt, alkohol, cigaretta, kávé, túlzott mértékű állati zsiradék, tartósítószerrel dúsított ennivalók, mind a szervezet savasodásáért felelősek. Milyen jelek figyelmeztetnek erre? Ilyen például a fáradtság, álmatlanság, elhízás, asztma, depresszió, emésztőszervi panaszok, pattanásos bőr és még szemezgethetünk a kialakult problémákból, amelyek a savasodás hatására jelentkeznek.

 

Mit tehetünk annak érdekében, hogy mindezeket semlegesítve lúgosítsuk szervezetünket?

Először is, figyeljünk oda az egészséges táplálkozásra. Amennyire csak lehet, szorítsuk vissza az állati fehérjéket, a dohányzást, alkoholfogyasztást és csökkentsük le a napi kávé mennyiséget. Amennyiben nem tudunk (vagy nem akarunk) ezektől megválni, akkor is próbáljunk meg kevesebbszer traktálni velük a szervezetünket. Együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, a legjobb, ha ezeket nyersen fogyasztjuk. A bőséges víz bevitele a szervezetbe elengedhetetlen, így hát törekedjünk arra, hogy napi 2-2,5 litert megigyunk belőle. Miért fontos ez? Azért, mert testünk 70%-a víz. Ha nem iszunk, akkor kiszáradunk, lelassulnak a kiválasztási és emésztési folyamatok, dehidratáltak leszünk, berepedeznek az ajkaink, kiszárad a bőrünk, ráncosodunk, és gyakran fájdul meg a fejünk. A sok víz fogyasztásával a vesénket is átmossuk, mely nagyon fontos szerepet játszik a méregtelenítésben.

 

Hogyan érdemes elosztani a napi folyadékbevitelt?

Amikor felébredünk, nyithatjuk a reggelt egy pohár vízzel. Fontos, hogy étkezések előtt fél órával vagy utána egy órával igyunk. Közvetlenül előtte, utána és közben viszont ne, hiszen ezzel hígítjuk a gyomorsavat, így az nem végez rendes munkát. Az emésztési problémák is jelentős betegségforrásként jelennek meg életünkben.

Mit igyunk?

Hazánk földjén számos kincset érő gyógynövény terem, melyek létezéséről hajlamosak vagyunk elfeledkezni a mai rohanó világunkban. Miért ne tennénk, hiszen az orvosok felírják bajainkra a megfelelő pirulákat, melyeket sietve bekapkodhatunk, így nem kell a növények begyűjtésével, főzésével, áztatásával, szűrögetésével foglalkozni, míg teájukat fogyaszthatjuk. Szerencsére már számos természetgyógyász szaküzlet áll a rendelkezésünkre, ahol beszerezhetjük ezeket a növénykéket.

Székely Orsi

Írónő Cikkíró

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük