Céltudatosság kontra félelmek

A magyar nyelv olyan szépen fogalmazz, hogy félreérthetetlen mit is akar ez a kifejezés jelenteni, hogy – Céltudatosság!

Vagyis mindig legyél, annak tudatában mi felé tartasz. Ezzel adsz teret és lehetőséget minden benned megszülető vágynak, melyek a világban szeretnének megnyilvánulni.

Ha ez a kép nem él benned, akkor bizony nincs is mi valóra váljon. A magyar nyelv ezzel kapcsolatban is egyértelműen fogalmaz. Képtelen vagyok, vagyis ha nincs képem valamiről, akkor azt nem tudom létrehozni. Ilyen egyszerű.

Jó pár évet eltöltöttem úgy, az elmúlt időszakban, hogy a céltudatosság valahogy nem tűnt olyan fontosnak. Menet közben rájöttem, hogy nem a fontosságával volt a probléma, hanem egy vagy több félelem húzódott meg a háttérben ezzel kapcsolatban. Régebben voltak céljaim, rövidebb és hosszabb távra is. Alapvetően sikeresnek mondhattam magam, de ami biztos, hogy zajlottak az egymást követő események és mindig elértem azokat a célokat, amiket kitűztem magamnak.

Aztán jött az az időszak, amikor nem szabtam irányt az életemnek, csak hagytam, hogy sodorjon az élet, várva, hogy majd biztos jön valami változás, ami kimozdít és megmutatja az irányt. Gondoltam csak ki kell várni, de nem jött. Természetesen utólag rájöttem, hogy a várakozás és a céltalanság szimplán félelemből fakadt. Valahol menet közben elvesztettem a motivációm, ami előtte megvolt. Az egóm csapdába kerített és elhitette velem, hogy nincs nekem szükségem célokra, majd az élet megmutatja mit kell tegyek, de ez nem történt meg.

Sokféle félelem létezik azzal kapcsolatban, ha valaki nem mer kitűzni célokat.

 

Csokorba szedtem párat:

  • Mi van, ha nem vagyok képes véghezvinni a tervem és ez miatt csalódnom kell, vagyis a kudarctól való félelem.
  • Félelem attól, hogy mit fognak szólni mások, ha elérem azt, amire vágyom.
  • Félelem a teremtő erőmtől. Ez furcsán hangozhat, de hidd el igencsak meglepődnél, ha egyszer úgy igazán meg tudnád élni, micsoda hihetetlen csodákra vagy képes. Ez a legtöbb emberben tudat alatt munkálkodik.
  •  Félelem a teremtésem következményeitől igen erős visszatartó erő. Ez az eset még erősebb tud lenni, ha valaki elérve céljait – örömmel átitatva – kap az élettől vagy a környezetétől egy nagy pofont, amelyet traumaként él meg. Ezt össze fogja kapcsolni tudat alatt azzal, hogy ha én megvalósítom a célom és boldog vagyok, akkor ezzel bánthatok másokat és jöhet a pofon.
  • És végül, de nem utolsó sorban, a legtöbb emberben a legerősebb ellenlábas, a kishitűség.

A bennem élő siker vágya – amely minden emberben jelen van – örök csatát vív a kudarctól való félelmemmel. A feladatvállalásaimat az határozza meg, hogy éppen melyik „fél” áll nyerésre.

Amire rá kellett jönnöm, hogy a boldogságot és a mindenki által vágyott sikert nem adják könnyen és ingyen se. Vagyis magától nem érkezik meg senkinek, ezért tenni kell. Az pedig nem más, mint, hogy merek magam elé célokat kitűzni. Először kicsiket és utána jöhetnek a nagyobbak, hogy a sikerélményt megélhessem.

 

Ha ez már jól megy, akkor jönnek a kérdések:

  • Jó nekem az az cél, mit kitűzök magam elé?
  •  Vagyis a lelkemből fakadt az a vágy és a szívemből jött, vagy esetleg csak valami becsvágy vezérelt?
  • Netalán csak az egóm játszott velem? Vagy csak bizonyítani akartam valakinek?

 

Sajnos ezekre a válasz igen nehéz. Minden egyes kérdésre utólag fogok rájönni, tapasztalások sora után, amikor már elég dolgot kipróbáltam, akkor egyre inkább fogom érezni, hogy mi tör fel az igazi lényemből és melyek azok, amik valami teljesen más okból szeretnének előbukkanni belőlem. Ez egy fantasztikus játék, amely az önismeret irányába vezet és semmi ok a félelemre.

A céltalan ember nem halad sehová, aki célra tart, aki tudja, mi az a céltudatosság, az az ember jó irányba halad a boldogsága felé.

 

Böjtös Zsolt

Cikkíró

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük