“Csak egy tanár”….

Olvasói Levél
Latest posts by Olvasói Levél (see all)

Nem, nem vagyok sem orvos, sem ügyvéd, sem bíró, ügyész és nincs a nevem előtt egy dr. csak egy tanár vagyok. Méghozzá írhatnám azt is, egy a sokból, mert vagyunk páran tanárok.

Sajnos páran pályaelhagyók, (a miértekre megadni a választ ,mindig szívbemarkoló és a rendszer miatt fájdalmas) mint ahogy én, és mégsem, mert a lelkünk mélyén mindig tanárok leszünk…. Akik az életüket tették fel arra, hogy a felnövekvő generáció szemében is ott maradjon az a bizonyos csillogás, hogy meglássák majd a fényt az alagút végén. Csak egy tanár, a társadalom nem megbecsült tagja, úgy, ahogy sokszor az orvos, rendőr, tűzoltó….
Csak egy tanár, aki naponta többet van a gyerekeddel, mint te, de soha nem akarja átvenni a helyedet. Az a tanár, aki ha nem szívvel-lélekkel és biztos szakmai tapasztalattal oktatja, neveli, óvja gyermekedet, akkor nem lesz sem ügyvéd, sem bíró, sem orvos, sem ember, sem semmi.

Aki belefárad a magyarázkodásba, az adminisztrációba, a sokszor felesleges körök lefutásába, mert ma kis hazánkban mindenki ért mindenhez, de mégsem.

Aki keretek közé van szorítva, de mégis próbál rab madárként kitörni kalitkájából, hogy a szabad énekesmadarak módjára megtanítsa azt is a gyermekednek, ami esetleg nincs a kalitkán belül…. Az a tanár, aki vállalja ennek kockázatát, hisz tudja, hogy Ember csak ilyen tapasztalat útján lesz. Ember, aki lehet, hogy házat épít, lehet, hogy segít a tisztaság megtartásával, lehet, hogy kenyeret süt, hajat vág, biztonságot őriz vagy életet ment.

Az a tanár, aki hitt….hitt, mikor letette az esküjét, hogy minden tudásával segít, hitt a rendszerben, hitt önmagában, a családokban, a gyerekekben. Ma már talán csak a gyerekekben….

Szép lassan szűnik a hite, az akadályok egyre magasabbak és megugorhatatlanok. A mindennapi konfliktusok, a számonkérések, adminisztrációk végeláthatatlan szakmai bizonyítások elnyelik, elfedik azokat a pedagógus lelkeket, akik még tudják… Tudják mit jelent az első pár napban könnyeket törölni, wc-re kísérni, ceruzát fogni tanulni, mosolyogni, mosolyogni végeláthatatlanul sokat mosolyogni, és tanítani egy különleges szinte misztikus nyelven.

Egy olyan láthatatlan hálóval bevonni a gyermekeket, ami soha nem látszik, de örök. Örökre ott marad a pedagógus és a gyermeki szív között. Ez az a bizonyos háló, ami mindent eldönt örökre. Ami által EMBER lesz a gyermek, aki később szintén EMBEREKnek segít a legjobb tudása által. Ez az a háló, ami segít átvészelni a kamaszkor legszörnyűbbnek vélt perceit, napjait. Amikor a tanár a mentsvár, esetleg titkos szövetséges és már rég több, mint tanár 45 percben, de MINDIG kevesebb, mint egy szülő.

Csak egy tanár, aki ma már nem az, mert a hit megmaradt, az erő elszállt. Aki elhagyta a pályát, de mégis pedagógus maradt legbelül.

Akinek az évek alatt gyermekek százai mutatták meg milyen az, ha egy közös hajóra lépve, egy cél érdekében egyszerre eveznek a hullámos tengeren.
Csak egy tanár, aki érzi ennyi év után is azt a köteléket, azt a hívó szót, ami diákok százaihoz köti.
Aki talán újra hisz, hisz abban, hogy jön egy jobb világ, ahol, ha van is kalitka, az ajtó nyitva marad örökre, hogy szabadon röpködhessenek az énekesmadarak.

Csak egy tanár, aki hisz abban, hogy azok, akik sok-sok évvel ezelőtt ott ültek azokban a bizonyos padokban most felmérik az oktatás nehéz állapotát és éreznek valami nyomást a mellkasuknál. Érzik újra azt a láthatatlan fonalat, érzik a hívószót, ölelést, felsejlik bennük a simogatás és mosoly ereje, az az erő, amit az ÉLET első pár napjaitól a kamaszkor nehézkes napjaiig kaptak egy intézmény falain belül. Érzik azt az erőt, amitől EMBERek lettek. Érzik és tudják, hisz mindezek mellett hatalmas tudást is kaptak.

És én érzem több ezer kollegámmal együtt, hogy nem csak egy tanár vagyok, hanem azok a TANÁRok, akik megmentettek sok ezer gyermeket, és akikből EMBER lett!

Csörnyei-Róna Ágnes

Olvasói Levél

Telefon: +36 30 703 6971 E-mail: info@kicsibudoar.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük