Az ébrenlét az út a léthez

Holics-Mester Marianna
Latest posts by Holics-Mester Marianna (see all)

Az egyik legfontosabb dolog, amit az emberrel kapcsolatban meg kell értenünk, hogy a legtöbb ember alszik. Még ha azt is gondolják, hogy ébren vannak, tévednek. Az ébrenlétük nagyon törékeny,  az ébrenlétük oly szikrányi, hogy igazán el is hanyagolható. Az emberek „ébrenléte” csak egy szép kifejezés, de nincs mögötte semmi.

 

A legtöbben éjjel is alszanak, és nappal is alszanak. Születésüktől a halálukig csak az alvás-mintáikat váltogatják, de valójában sosem ébrednek fel. Becsapják önmagukat – csak azért, mert kinyitották a szemüket, még nincsenek az ébrenlét állapotában.

 

Ha a belső szem nem nyílik fel, ha bensőd nem telik meg fénnyel, ha nem látod önmagad, hogy ki vagy te, akkor ne hidd, hogy ébren vagy.

 

Ez az ember legnagyobb illúziója, az ember ebben az illúzióban él. És ha egyszer már elfogadtad azt az állítást, hogy te ébren vagy, akkor fel sem merül benned, hogy erőfeszítéseket kellene tenned a felébredésért. Az első dolog ahhoz, hogy mélyen beleláss saját szívedbe az, hogy tudd: te alszol – nagyon mélyen alszol. Álmodsz, akár éjjel van, akár nappal. Néha nyitott szemmel álmodsz, néha csukott szemmel, de mindig álmodsz, te vagy az álom. Te még nem vagy valóság.

És persze egy álomban bármit is csinálsz, annak semmi értelme. Bármit is gondolsz, annak semmi jelentősége. Bármit is vetítesz ki, az csak az álmod része lesz, és mindig eltakarja előled azt, ami van. Ezért hangoztatja annyiszor Buddha… és nem csak Gautama a Buddha, hanem minden felédredett mindig ugyanazt hangsúlyozza: ébredj fel! A mesterek minden tanítását évszázadok óta egyetlen szóban össze lehet foglalni: ébredj!

Különféle módszereket, stratégiákat találtak ki számodra, hogy felébresszenek. Olyan helyzeteket teremtettek, olyan tereket, ener­giamezőket hoztak létre számodra, melyek éberré sokkolhatnak téged. Igen, ha nem sokkolnak és ráznak meg téged alapjaidban, akkor sosem ébredsz fel. Már oly régóta alszol, hogy ez az állapot lényed legmé­lyéig hatolt; teljesen át vagy itatódva vele. Tested minden sejtje, agyad minden elemi részecskéje mély álomban van. Ez egy nagyon berögzült állapot. Ezért kell olyan nagy erőfeszítés az éberséghez, figyelemhez, ahhoz, hogy figyelj és szemtanú légy.

Ha van olyan dolog, amiben a világ összes felébredett mestere egyetért, akkor az ez: az ember jelenlegi állapota az, hogy alszik, és legfőbb ren­deltetése az, hogy fel kell ébrednie. Az ébrenlét a cél, és az ébrenlét a sava-borsa minden tanításuknak. Zarathusztra, Lao Cu, Jézus, Buddha, Bahauddin, Kabir, Nanak – az összes felébredett egyetlen dolgot tanított; különböző nyelveken, különböző metaforákon keresztül ugyan, de ugyanazt dalolták. Épp, ahogy a tenger íze mindig sós, bárhonnan is kóstolod – akár északon, akár keleten, akár nyugaton…a tenger íze mindig sós – a buddha-állapot íze is mindig ugyanaz: az ébrenlét.

 

Az ébrenlét az út a léthez.

Csak annyira vagy életben, amennyire tudatos vagy. Az élet és a halál közötti különbség: a tudatosság. Azért, mert lélegzel, még nem vagy életben, csak azért, mert ver a szíved, még nem vagy életben. Fiziológiailag életben tarthatnak egy kórházban, mindenféle tudat nélkül is. A szíved akkor is ver, a légzésed tovább működik. Olyan gépeket kapcsolhatnak rád, melyekkel még évekig életben tarthatnak – életben, ami a légzésedet, a keringésedet, a szívverésedet és a légzésedet illeti. Ma már sok olyan ember van a fejlett országokban, akik csak kórházakban vegetálnak, mert a fejlett technológia lehetővé tette, hogy elhalasszuk a halál beálltát. Ha ez az élet, akkor életben tartható vagy. De ez egyáltalán nem élet. Ha csak vegetálsz, akkor nem élsz.

A felébredett emberek definíciója más. Az ő definíciójuk lényege a tudatosság. Ők nem azt mondják, hogy attól vagy életben, ha lélegzel. Ők nem azt mondják, hogy akkor vagy életben, mert kering benned a vér – ők azt mondják, hogy csak akkor vagy életben, ha ébren vagy. A felébredetteken kívül tehát senki sincs valójában életben.

Az ébrenlét az út a léthez. Ébredj fel, légy éber még inkább, és életben leszel még inkább. Az élet a cél, és a tudatosság a módszer az élet eléréséhez.

 

Forrás: Osho – A Buddha útja

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük