Így hat a félelem, aggodalom, szorongás a testünkre

Havas Andi

A gyakori, vagy állandó aggodalom, félelem, szorongás hatására a testünk izmai befeszülnek, romlik a szervek vér és így az oxigénellátása is.

Ha stresszesek, idegesek vagyunk, az immunrendszerünk nem működik teljes erőbedobással, így a szívünk, gyomrunk és minden más is könnyebben megbetegedhet.

Ha dühösek, haraggal, félelemmel vagy aggodalommal teliek vagyunk, – és ezekhez ragaszkodunk – ennek hatására szervezetünk működése teljesen átalakul, ez gyakran nagy levertséggel jár. Ennek az az oka, hogy szervezetünket erősen megterheltük, melynek hatására leáll az emésztésünk, megfeszülnek az izmaink, nem áramlik vér a májba és a vesékbe. Ha az izmok feszültek, az alvás is nehezebben megy, a test nem tudja kipihenni magát, ez pedig további kimerültséghez vezethet.

Ha ez az állapot fokozódik, például nagyon feldühítettük magunkat valamin, leáll a tudatos agyműködés, ami annyit jelent, hogy ösztöneink szerint, jószerével vakon cselekszünk. Például, amikor pánikolunk, híján vagyunk a józan ítélőképességünknek. Ilyenkor kikapcsol az immunrendszerünk, ami számtalan veszélyt hordoz magában. A stressz különböző bonyolult folyamatok beindulását eredményezi. Szervezetünk ilyenkor gyulladásos állapotba kerül, idegrendszerünk pedig gyulladáscsökkentő hormonokkal (glukokortikoidok) próbálja rendbe hozni a stresszhormonok romboló hatását. Mivel tényleges gyulladás nincs, (csak idegrendszeri feszültség) a gyulladáscsökkentő hormonok nem tudják elvégezni eredeti feladatukat, így feleslegesen keringenek a vérpályánkban, akár több napig vagy hetekig is. Ha nem teszünk semmit a stressz csökkentésére, létrejön és fennmarad a gyulladásos állapot.

Valójában mi idézzük elő a testünkben lévő folyamatokat, ha engedjük, hogy a külvilágból érkező impulzusok ilyen hatással legyenek ránk. Mi vagyunk a felelősek azért, hogyan érezzük magunkat.

Látható manapság, hogy mennyien vannak, akik ragaszkodnak ehhez a félelemmel teljes és stresszes állapothoz, valójában rabjai, függői ennek, hiszen a testüknek ez a mindennapi állapota, már megszokták. Félelem és aggodalomfüggők, valószínűleg lázasan keresik miért is aggódhatnának napról-napra. A félelemkeltés is így működik, ezt pedig láthatóan sokan kihasználják, felhasználják. Viszont mi bármikor megtehetjük, hogy nem választjuk, hogy megengedjük, hogy mások teremtsék meg a hangulatunkat, a közérzetünket, a mindennapjainkat, a testünket és a boldogságunkat, boldogtalanságunkat.

Érdemes megtalálni, hogy ezeket miképpen tudjuk úgy kezelni, hogy ne vonódjunk bele. Valami olyan tevékenységet, módszert, technikát keressünk, ami nekünk örömöt, felszabadultságot adhat.

Neked mi ad örömöt és ellazult állapotot? Például az access bars kezelés ragyogó erre, vagy a szex, a sport, a tánc, az alkotás, a masszázs, a jóga, a meditáció, kirándulás és mi lehet még más, ami Neked működik?

Nem azt mondom, hogy ne tegyünk semmit, ne foglalkozzunk a hírekkel, a történésekkel, hanem azt, hogy lássuk mi történik és tudjuk, hogy rajtunk áll, hogy a dolgok hogyan fognak alakulni az életünkben. Van, aki még sosem volt beteg, lehetett akármilyen járvány. Olyan is van, aki ki sem mozdul a lakásából, mégis minden alkalommal influenzás lesz, a védőoltások ellenére is.

Mondják, hogy a dolgok fejben dőlnek el, valóban, a tudatunkkal létrehozhatjuk, alakíthatjuk azt, ami körülöttünk megjelenik, így befolyásolhatjuk milyen lesz a testünk.

Megosztanád ezt az írást azok helyett a félelmet és pánikot keltő cikkek helyett, amivel csak tovább generálod ezeket?

 

Forrás: google, wikipédia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük