Gondolatok a férfi-női barátságról

Lajtár Kornél
Latest posts by Lajtár Kornél (see all)

Sokszor felmerül az életben és az ember el is szokott gondolkodni azon, létezhet-e olyan, hogy férfi-nő barátság a szó legnemesebb értelmében. Azt hiszem elvileg igen, de gyakorlatilag talán mégsem.

A két fél közül az egyik legtöbbször többet akar, mint barátság, mindenesetre én még nem éltem ahhoz eleget, hogy egy férfi-nő barátságot akár hírből is hallottam volna.

Ha adva van két házaspár és az ellentétes neműek barátkoznának, ennek működőképesnek kellene lenni, és mivel mindketten házasságban élnek, fizikai vonzódásnak nem lenne helye. Miután jobban megismerik egymást, felülértékelik a saját házasságukat, és ha rosszabbnak ítélik meg, akkor megindul egy vonzódás.

Talán nem egyszerű biokémiáról beszélünk, hiszen a beszélgetések hatására oldódnak fel a felek. Inkább arról beszélünk, hogy már ésszerűnek tűnik a másik jobbnak ítélése. Minden párbeszédben az ember törekszik a legszebb, legvonzóbb arcát mutatni, de egy együttélés során felszínre tör a valódi én, ami már közel sem biztos, hogy annyira vonzó. A mindennapokban lehetetlen végtelen szerepjátékot játszani, ahol pedig két szerepjátékos is van szinte garantált az elválás.

 

Minden párkapcsolat elején javaslom a másik felet nyomás alá helyezni, szélsőséges élethelyzetbe sodorni, hogy láthassuk milyen emberi, érzelmi reakciókat vált ki az a szituáció. Ez üzleti kapcsolatokra még inkább igaz, annak ellenére, hogy magam is azt vallom a dokumentumok a rossz időkre készülnek, de az, hogy egy üzletben (üzleti kapcsolatban) elegek lennének a papírok erősen kétlem. Ha lehet nyomás alá kell helyezni az üzlettársat vagy partnert, hogy lássuk hogyan viselkedik nem megszokott körülmények között.

Kivételek persze mindig léteznek, ahol mindkét félben megvan az életrevalóság intelligenciája, ott tudhat működni ez a férfi-nő barátság.

Az ember érzelmi világa nagyon összetett dolog, de végső soron itt is igaz az eredő irány fogalma, amiből több van, arra mozdul el. Tehát, ha több minden szól a szerelem mellett, mint a barátság mellett, akkor abból szerelem lesz és fordítva is igaz.

 

Minden ilyen élethelyzet egyedi, ebben tanácsot adni roppant nehéz, hiszen nem ismerhetjük meg úgysem az összes információt és érzést, hiszen sok mindenről, ami egyébként ott van nem kapunk képet, mert nem beszélnek róla tabu, szégyen stb. miatt.

 

Lajtár Kornél

Cikkíró Blogger

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük