Hal(l)hatatlan

Holics-Mester Marianna
Latest posts by Holics-Mester Marianna (see all)

A sikoly, a szó vagy a zene hatása elkerülhetetlen, mert hát a füledet nem tudod becsukni. Ha bölcs vagy, nem a hallásodban, a felfogásodban kételkedsz, mert megérted, hogy sosem tudhatod, mi a szó valódi értelme, és mi a te értelmezésed.

 

Ha meghallod a zenét, lábad önkéntelenül követi a ritmust. Ha meghallod a farkas vonyítását, gyomrod magától ugrik görcsbe. Ha meghallod főnököd becsmérlő szavát, haragod akaratlanul perzseli torkodat. Cselekedeteidet, érzelmeidet és gondolataidat mások beszédének foszlányai uralják. Kérdem én: Miért? Miért képes a hang bábuként rángatni téged?

 

Ne halld. Hallgasd! 

Azért, mert csak hallod a hangokat. Csak reagálsz rájuk. Figyelj, és légy őszinte: a melankolikus daltól depressziós, a furcsa zörejektől félős, a hízelgő szavaktól büszke leszel. Észre sem veszed, és a világ elveszi mindened, mert a hangok teremtette érzések, gondolatok helyetted élik az életed. S míg ez egyfelől így természetes-a zene arra hivatott, hogy előcsalogassa a lényed mélyére száműzött érzéseidet-, azonban…

Ne halld. Hallgasd.

…azonban ha nem leszel tudatos a világ ritmusára, nem ébredhetsz rá saját életed ritmusára sem. A hallás csak egy képesség. Önmagában nem ad semmit. Ám ha megtanulod meghallgatni a világodat és önmagadat, nemcsak megéled a hang teljességét, de megéled a mindenség titkait is.

Tudni akarod, mi végre születtél-e földre?

Hallgasd magad, és ott lesz.

Tudni akarod, mit rejt a múlt köde?

Hallgasd a földet, és ott lesz.

Tudni akarod, mit rejt a jövő szövete?

Hallgasd a csillagokat, és ott lesz.

Az igazi válaszokat mindig kérdés nélkül kapod: ha csak figyelsz a hangokra és magadra, akkor a ritmusban, a suttogások és a szavak lüktetésében megszületsz te.

Most talán azt hiszed, hogy megváltásod kulcsa egy megváltó, szabadságodé egy mester, sorsodé egy Isten kezében van. Ám azt mondom neked, hogy a lehetőség magad vagy, épp csak a világ eddig a fülednél fogva vezetett. S ha igaz ember vagy, akkor nem hiszel nekem, csak kipróbálod azt, amit olvastál:

Ne halld, hallgasd e sorokat, majd hallgasd a saját hangodat!

 

A. J. Christian

 A Teljesség hangja

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük