Hogyan vezet a hitelesség a boldogsághoz?

Holics-Mester Marianna

A hitelesség tiszta találkozás önmagunkkal, a jelen pillanatban, színlelés nélkül.

Célja, hogy fejlessze kifejezőképességünket és öntudatunkat. Hitelességünk tapasztalatok kezdeményezésével, megélésével fejlődik, autentikus természetünk mindig elérhető.

Ha nem vagyunk tisztában valódi önmagunkkal, akkor megtagadhatjuk hitelességünket és természetünk teljes megtapasztalását. A társadalmi normák általában elnyomnak bennünket, de ennek ellenére mindig megválaszthatjuk, hogy visszatérünk a hitelességhez. A társadalmi elvárások, politikai zavarok és manipulációk eme új korszakában valódi önmagunk megélése és felvállalása rengeteg kérdést és nehézséget vet fel. Bár a hitelesség tiszta kifejezése megzavarhatja, sértheti a társadalmi normákat, mégis úgy gondolom, hogy megéri valódi lényünk feltárásával foglalkozni. Céljának teljesítése érdekében a hitelesség nélkülözhetetlen és ezt elnyomás nélkül kell megtapasztalnunk. Engednünk kell ennek a folyamatnak, hogy megismerjük önmagunkat, ítéletek nélkül. Még akkor is, ha a hitelesség  megélése nem minden esetben békés, konfrontáció nélküli folyamat.

 

A hitelesség nem csak stratégiai út az önismerethez és a személyes evolúcióhoz, ez a kulcs a teljes élet megéléséhez.

 

Út a hitelesség eléréséhez

Néhányan erőteljesen autentikus életet élnek.  Minden tevékenységükben és kapcsolataikban összeköttetésben maradnak alapvető természetükkel. Azok, akik elvesztették a kapcsolatot önmagukkal, segíthet az alábbi felsorolás, mellyel nagyobb hitelességet érhetnek el az életben.

 

Őszinteség

Mivel társadalmi szempontból már szinte elvárás lett a valódi identitás nyilvános megtagadása, ezért semmi sem fontosabb annál, hogy őszinték legyünk, különösen, amikor a belső szellemünkkel folytatunk párbeszédet. Amikor természetünk valódi elismerését megtapasztaljuk, gondolatainkban, szándékainkban és imáinkban, megnyitjuk a kapukat a gyógyuláshoz, és az átalakuláshoz. Az őszinteség energiát is megtakarít, és biztosítja a stabil alapot a tartós siker és boldogság számára.

 

Önvizsgálat és önértékelés

Nem vagyunk mindannyian megvilágosodott mesterek, de ez nem zárja ki azt, hogy felidézzük az örök fényt és fürödjünk benne. Igenis képesek lehetünk csodákra, és azonnal meg is tapasztalhatjuk, ha elfogadjuk, hogy méltók vagyunk rá. Tartsunk önvizsgálatot. Objektíven vegyük végig hogyan, milyen elvárások, hitrendszerek alapján éltük eddig az életünket. Ehhez azonban nincs szükségünk az általunk elkövetett hibák miatti önbántalmazásra. Nincs szükségünk mások jóváhagyására vagy megbocsátására. Összpontosítunk saját magunkra és arra a vágyra, hogy hiteles emberként szeretnénk élni az életünket.  Az alázatosság alkalmazásával, személyiségünknek azon területeit fedezhetjük fel, ahol a leginkább szükség van a változásra. ÍGy rátalálhatunk önmagunk fényére.

 

Szembesítés

Miután objektíven értékeltük magunkat, a következő lépés az, hogy minden szempontból egyértelmű kommunikációt folytassunk önmagunkkal. Összpontosított, belső párbeszéd segítségével csökkenthetjük a berögzült viselkedésminták miatti tudattalan reakciót, feloldhatjuk hamis identitásunkat és vállalhatjuk az átalakulást.

 

Cselekvés

Már a szándékok kinyilatkoztatása is hatalmas erővel bír, cselekvés nélkül azonban, csupán remények maradnak. Gondolataink, ideológiáink, viselkedésünk, elkötelezettségünk, hűségünk és kapcsolataink rendbetétele eltarthat egy ideig. Fokozatosan, lépésről-lépésre haladjunk. Miután megfogalmaztuk, hogy milyen változásokat szeretnénk, alapvető fontosságú, hogy legyen egy tervünk, amely segít minket a megvalósításban. Gyűjtsük össze a szükséges eszközöket, módszereket, melyekkel véghezvihetjük a kívánt változást.

 

Elköteleződni önmagunk mellett

A legnehezebb dolog a legtöbbünk számára az, hogy elkötelezzük magunkat, hogy rendszeresen elismerejük és tiszteljük önmagunkat. Ez nem mindig könnyű, hiszen valahol mindannyiunkban ott van a társadalom rákfenéje: a megalkuvás és a lemondás. Hogy valóban, hosszú távon sikeresek legyünk a hitelesség elérésében, meditáljunk rendszeresen vagy vezessünk naplót. Felkereshetünk egy terapeutát, vagy bevonhatunk néhány barátot is, hogy segítse ezt a folyamatot.

 

Bátorítsd és ünnepeld magad!

Mindannyian szokásaink rabjai vagyunk. Amikor sikerül elérnünk a kívánt változást – legyen az bármilyen kicsi is – ünnepelnünk kell, mert kijár az elismerés és önmagunk vállon veregetése! Figyelembe kell vennünk, hogy mindannyian egyediek vagyunk és mindenki más típusú ösztönzést igényel. Fedezd fel azokat a módszereket, melyek neked működnek, hogy ösztönözd és bátorítsd magad a további fejlődés irányába. Add hozzá ezeket a módszereket a napi rutinodhoz. Minden egyes, sikeres lépésnél ünnepeld meg, olyan módon, ami a leginkább tápláló számodra.

 

A Boldogság elérése

Az elégedettség érzése egyenlő a boldogsággal. Ha önmagunk szemében hitelesek vagyunk, akkor életünk minden területén azt fogjuk tapasztalni, hogy a körülmények a mi támogatásunkat szolgálják és előbbre visznek a célunk felé. Hitelességünk a legmágnesesebb részünk. Az elvárások és dogmák által felépített identitásunk lemondásával, és arra összpontosítva, hogy kik is vagyunk valójában, olyan helyzeteket teremthetünk, melyek támogatják utunkat az általunk kívánt létállapot eléréséhez, az elégedettséghez.

Kezdetben nyugodtan induljunk el az „önzés” felé, és adjunk meg magunknak mindent, amely hiteles énünk táplálásához, felébresztéséhez és megtapasztalásához szükséges. Kérjünk útmutatást, hogy teljes mértékben megismerjünk önmagunkat. Miután többet megtudtunk arról, hogy kik vagyunk valójában, akkor  készen állunk arra, hogy másoknak segítsünk. A koncentrált „önzőség” révén érhető el a termékeny és stabil önzetlenség.

 

Mindig légy önmagad! 

 

Forrás: Gaia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük