Honnan tudod, hogy egy nárcisztikus szociopatával van dolgod?

Holics-Mester Marianna
Latest posts by Holics-Mester Marianna (see all)

A legtöbb ember azt feltételezi, hogy másoknak ugyanaz az erkölcsi kódexük, mint nekik. Feltételezik, hogy mások egyetértenek abban, hogy helytelen bántalmazni, hazudni, lopni és manipulálni másokat a saját javuk érdekében.

Sokk lehet, amikor végül szembesülnek az életünk során olyan emberrel, aki szétrombolja ezt a meggyőződést. Bizonyos esetekben ez a személy narcisztikus szociopata lehet. Olyan személy, akinek vonásai egyedülálló kombinációja miatt a személyes és szakmai életükben csak pusztítást hagynak maguk után. A legtöbb ember azt feltételezi, hogy felismerne egy nárcisztikust vagy egy szociopatát, ha találkoznának, de ezeket az embereket nem mindig könnyű azonosítani.

 

A nárcisztikus szociopata

Általános értelemben a személyiségzavar olyan egészségtelen és merev gondolkodási és viselkedési mintákra utal, amelyek gátolják a társadalmi, a munkahelyi és az iskolai rendszerben történő működést. A személyiségzavarokkal küzdő emberek többsége nem veszi észre, hogy problémája van, és másokat hibáztat azokért a következményekért, amelyeket maguk okoztak.

 

A nárcisztikus személyiségzavar jellemzői

A nárcisztikus személyiségzavar a lényege a csodálat iránti igény és az empátia hiányának mintája, amely már a korai felnőttkortól kezdve, különféle kontextusokban jelen van.

Ezen felül az alábbi jellemzők közül minimum ötnek jelen kell lennie a hivatalos diagnózishoz:

 • hatalmas önértékeléssel rendelkezik (eltúlozza az eredményeit és képességeit),
 • korlátlan hatalomról, a sikerről, hatalmas fizikai vonzerőről és a szerelemről szóló ábrándokat kergetnek,
 • úgy véli, hogy különleges vagy magas státuszú, és csak hasonló emberek érthetik meg, vagy csak azokkal az emberekkel (vagy intézményekkel) kell társulnia,
 • túlzott csodálatra van szüksége,
 •  elvárja, hogy kitüntetett bánásmódban részesüljön,
 • más embereket használ ki személyes céljai elérésére,
 • hiányzik az empátia mások igényei és érzései iránt,
 • irigyel másokat, vagy úgy gondolja, hogy mások irigylik őt,
 • arrogáns viselkedéssel és hozzáállással rendelkezik.

Az ilyen rendellenességben szenvedő emberek monopolizálhatják a beszélgetéseket, és lenéznek, lekezelnek olyan embereket, akiknél úgy érzik, hogy “alacsonyabb rendűek”.  Kihasználják mások előnyeit, képességeit, lehetőségeit arra, hogy megszerezzék azt, amit akarnak, függetlenül attól, ki sérül meg a folyamat során. Ezek az emberek személyiségzavaruk sok negatív következményével is szembesülnek.

Néhány példa:

 • a kritika kezelésének nehézsége
 • könnyen türelmetlenné vagy dühössé válhatnak, ha úgy gondolják, hogy nem megfelelően bánnak velük
 • könnyen megsérülhetnek, és problémáik lehetnek az emberi kapcsolatokkal
 • lekicsinyíti mások személének fontosságát, vagy haraggal reagál, hogy fölényes helyzetbe kerüljön
 • nehezen tudják viselkedésüket és érzelmeiket szabályozni
 • nehézségeik vannak a változásokhoz való alkalmazkodásban és a stressz kezelésében
 • depresszióssá válhatnak, ha elmaradnak attól, amit ideálisnak éreznek
 • titokban bizonytalannak, kiszolgáltatottnak és megalázottnak érzik magukat, törékeny önértékelésük van

Az antiszociális személyiségzavar

Az antiszociális személyiségzavart mások jogainak figyelmen kívül hagyása és megsértése jellemzi.

Ezen felül az egyénnek, az alábbiak közül legalább három jellemzővel kell rendelkeznie:

 • a szociális normák ismételt be nem tartása, amely letartóztatáshoz vezet
 • megtévesztés (hazugság, álnév használata, adósságok nemfizetése)
 • impulzivitás és nem tervez előre semmit
 • ingerlékenység és agresszivitás (fizikai harcot / támadást eredményez)
 • mások biztonságának figyelmen kívül hagyása
 • krónikus felelőtlenség, amely a munkahely megtartásának, az iskola befejezésének vagy a pénzügyi kötelezettségvállalások folyamatos kudarcát tükrözi
 • a megbánás hiánya mások bántalmazása kapcsán (közömbös vagy ésszerűsítés)

A nárcisztikus szociopata

Most, amikor képet kaptunk a nárcisztikus személyiségzavarról és az antiszociális személyiségzavarról, megkezdhetjük annak megértését, hogy mit jelent nárcisztikus szociopatának lenni.

 A nárcisztikus szociopata egy olyan személy, akiben nincs empátia. A nárcizmus fokozódik az antiszociális személyiségzavar (vagy a szociopatia) tulajdonságaival. A nárcisztikus szociopata hideg és érzéketlen lesz, de mások csodálatára is törekszik (és azt fogja hinni, hogy megérdemli). Megvetést érez embertársai iránt, és úgy gondolja, hogy rendben van mások kizsákmányolása és ártalmatlanítása bármilyen módon, amely segít neki előre jutni.

Képet kapunk egy olyan személyről, aki hatalomra és irányításra törekszik, aki mások szeretetét és csodálatát használja eszközként a uralkodáshoz és a manipulációhoz. A nárcisztikus szociopata nem érez bűntudatot, megbánást, neki ez csak egy “sakkjáték”, és az emberek gyalogok. Ha megunja ezeket az embereket, vagy ha már nincs haszna belőlük, akkor félredobja őket.

 

Hogyan lehet felismerni a nárcisztikus szociopatát?

Noha a tünetek súlyossága eltérő lehet, elkezdhetünk egy képet összeállítani, amely segít azonosítani ezeket az embereket a való életben. Valószínűleg ilyen típusú emberekkel találkozunk a híradóban. Előfordulhat, hogy sorozatgyilkosságokkal vagy pénzügyi botrányokkal kapcsolatos hírekben látjuk őket. A börtönök lakóinak 70% -a nárcisztikus szociopata.  A legfélelmetesebb az, hogy az ilyen rendellenességgel küzdő embereket nehéz észrevenni. Lehet, hogy tökéletesnek tűnik, jól öltözött, sikeres és bájos. Jótékonysági tevékenységekben vehetnek részt,  de nem azért, mert törődnek másokkal, hanem azért, mert ez jól néz ki. Egy külső megfigyelő számára nehéz lehet megmondani a különbséget. Egyesek fizikailag agresszívek, míg mások érzelmi téren képesek komoly károkat okozni.

 

Mitől alakulnak ki a személyiségzavarok?

Még nem tudjuk pontosan a nárcisztikus személyiségzavar vagy az antiszociális személyiségzavar konkrét okait. A tudomány szerint a környezet, a genetika és a neurobiológia szerepet játszanak a személyiségzavarok megjelenésében. Ezek a rendellenességek a férfiaknál gyakrabban fordulnak elő, mint a nőknél, és a tizenéves / korai felnőttkorban kezdődnek. Ez valószínűvé teszi, hogy nevelésük, a korai környezetük, vagy akár a későbbi stresszhatások bizonyos szempontjai, genetikai hajlammal együtt, rendellenességhez vezetnek.

 

Honnan tudod, hogy egy nárcisztikus szociopatával van dolgod?

A következő jellemzők listája hasznos lehet:

 • folyamatosan azt érezteti veled, hogy te vagy a probléma, és nem ő maga
 • állandóan negatív kritikával illet vagy azzal büntet téged, hogy nem szól hozzád
 • Nem vállal  felelősséget a hibáiért, a sértésekért, melyeket rád zúdít
 • különlegesnek érzi magát, állandóan bókokra van szüksége, melyeket ki is harcol magának
 • minden figyelme rád irányul, majd ok nélkül visszavonul és nem törődik veled
 • megszállottan figyel a fizikai megjelenésére

Sajnos a nárcisztikus szociopaták nagyon jól felismerik azokat az embereket, akiket könnyen fel lehet használni a manipulációjukhoz. Felismerik, hogy ki az, akinek elnyerték a bizalmát. Tudják, hogy mindig lesz mentség a viselkedésükre, mivel a jóhiszemű emberek másokban is a jót akarják látni. Ez azonban megnehezíti a tisztánlátást.  Azt akarjuk hinni, hogy ez az ember, akit ismerünk, olyan jó, mint amilyennek látszik, annak ellenére, hogy érezzük, mindez túl jónak tűnik, hogy igaz legyen. Hallgatnunk kell a megérzéseinkre.

Ha a lelkünk mélyén érzünk valami megmagyarázhatatlan dühöt, bizalmatlanságot vagy félelemet – annak ellenére, hogy nem igazán tudjuk megmagyarázni miért is érezzük ezt – az biztos jele annak, hogy újra kell értelmeznünk az adott személyhez fűződő kapcsolatunkat. Az a legfontosabb, hogy ha felismerted a személyiségzavart vagy csak gyanakszol rá, meg kell találnod a módját, hogy a leghamarabb kilépj belőle. Ami még szintén nagyon fontos: nem tudod megváltoztatni a személyiségzavarral küzdő embert, ne is próbálkozz vele!

A nárcisztikus szociopatapatával folytatott vita szintén eredménytelen, csak tovább súlyosbítaná a helyzetet. Mindenképp kérj segítséget, egyedül nagyon nehéz kilépni egy bántalmazó kapcsolatból, főleg ha már régóta benne élsz. Miután sikerült lezárnod ezt a kapcsolatot, a legjobb döntés, ha ezt az embert végleg kizárod az életedből!

 

A cikk Dr. Steven Gans pszichoterapeuta leírása alapján készült.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük