Így őrizd meg szervezeted fiatalságát!

Kicsi Budoár

A kollagén a szervezetünkben a legnagyobb mennyiségben jelen lévő fehérje, amely jelentős mértékben hozzájárul az izomnövekedéshez, a csontok erősségéhez és a feszes, egészséges bőrképhez.

 

Az életkor előrehaladtával azonban termelődése fokozatosan csökken, 40 éves kor felett éppen ezért érdemes a természetes kollagéntermelést étrendiegészítővel is megtámogatni – vallják a CEUMED szakértői.

 

Szilícium nélkül nincs kollagén-szintézis

flexipureA kollagén a kozmetikai készítmények egyik legnépszerűbb „szuperösszetevője”, amely leginkább bőrfeszesítő és bőrmegújító hatásáról ismert. Mindemellett azonban kiemelten fontos szerepe van szervezetünk optimális működésében is. „A kollagén biztosítja a bőrszövet sejtjeinek szilárdságát, segíti folyamatos megújulását és káros környezeti hatásoktól való védelmét” – mondják a CEUMED szakértői, hozzátéve: nemcsak a kötőszövetnek az alkotó eleme a kollagén, hanem a simaizomszövetnek is, ezáltal az érrendszer és a szervek felépítésében is fontos szerepet játszik.

A kereskedelmi forgalomban egyre több olyan termék kapható, melyek segítségével külsőleg vagy belsőleg alkalmazva biztosíthatunk kollagént a szervezet számára. Számos fontos szempont van azonban, amit a termékválasztás során figyelembe kell vennünk. Ilyen például az, hogy a termék szilíciumot tartalmazzon, hiszen a kollagén-szintézishez nélkülözhetetlen ez a nyomelem.

„Szilíciumhoz az emberi szervezet leginkább táplálékok útján jut hozzá. Napi beviteli mennyiségét egyéni és környezeti tényezők határozzák meg, mint az életkor, a nem, a földrajzi környezet és a táplálkozási szokások” – mutatnak rá a szakértők. Az étrendi szilícium fő forrása az ivóvíz, nagyobb mennyiségben tartalmazzák még növényi táplálékaink, kiemelten a gabonák, lényegesen kisebb mennyiségben az állati eredetű táplálékok.

 

Hogyan segítsük elő a szervezet kollagéntermelését?

„Amennyiben szervezetünk nem jut elegendő szilíciumhoz, úgy károsodhat a kollagén termelődés folyamata, aminek következtében csökkenhet a bőr feszessége, a ráncok hamarabb megjelenhetnek és elmélyülhetnek” – húzzák alá. Kiemelik: az egész szervezetünkre jelentős hatást gyakorol a hiánya: felgyorsul az érelmeszesedés folyamata, a könnyebben meglazulhatnak az ínszalagok, növekedhet a csontritkulás kockázata, lassabban gyógyulhatnak a sebek.

A másik fontos szempont pedig az étrendkiegészítő választásakor az, hogy milyen eredetű kollagént tartalmaz. A készítmények legtöbbje ugyanis állati eredetű, szarvasmarha-, sertés-, csirke- vagy halszövetekből kivont kollagént tartalmaz, rendszeres alkalmazásuk pedig a legtöbb esetben igen költséges.

„Ráadásul nem mindegyik készítményről áll rendelkezésre információ, hogy a 28 féle ismert kollagéntípus közül pontosan melyiket, és a számunkra szükséges, megfelelő típusú kollagént tartalmazza-e” – mondják a szakértők, akik szerint éppen ezért rendkívül fontos a tudatos termékválasztás. Érdemes olyan készítményt fogyasztani napi rendszerességgel, amely a bioaktivált szilícium mellett csalánt is tartalmaz, így eredményesen tud hozzájárulni a szervezet szilícium-ellátásához.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük