Interjú Doszpod Katával

Kicsi Budoár

Mióta foglalkozol ezzel és mi a tapasztalatod, miben tud az embereknek segíteni a Jobb agyféltekés rajztanfolyam?

2010 foglalkozom Jobb agyféltekés rajzolással és azt látom, hogy rehabilitálja a kudarcokat a rajzolással a művészetekkel kapcsolatban. Van az a mondás, hogy „nincs hozzá tehetségem”, azt gondolja, hogy ő ebben nem jó és leértékeli magát. Sok leértékelése gyűlik így össze önmagával kapcsolatban. Nálunk, mikor megtanulja a technikákat, rájön, hogy erre ő mégis képes. Ezzel növekszik az önbizalma. Ezután sokkal többet alkot, kiteszi a Facebookra. Volt olyan is, hogy ennek hatásra rajzot rendeltek tőle. Beindul a művészi pályája.

Ezután elkezd olyan dolgokba belevágni, amibe eddig nem mert.

Volt olyan tanuló, aki otthagyta a multit és testfestéssel kezdett foglalkozni röviddel a tanfolyam elvégzése után.

 

Milyen fajta emberek jönnek hozzátok és miért, mit látsz?

Főleg 30-40-es nők. Lehet benne egy olyan, hogy kíváncsi rá, hogy ő vajon mire képes. Sokan azért jönnek, hogy megnézze nála működik-e, vagy hogy kikapcsolódjon. Sokan mondják azt is, hogy szerettek régen rajzolni, de nem volt ideje rá az utóbbi időben, de most megint szeretne vele foglalkozni. Sikeréményt kap nálunk, ami újra beindítja az alkotásban.

 

Mekkorát lehet fejlődni egy tanfolyam alatt?

Mindenki különböző képességekkel jön és mindenki magához képest fejlődik. De, akik tényleg alkalmazzák, amit itt tanulnak, nagyon látványos különbséget érnek el az előtte-utána rajzok között.

 

Minek tudható be, hogy egyre népszerűbb a Jobb agyféltekés rajzolás?

Mert működik. Rengetegen csinálták már és nagyon jó híre van.

 

Hogyan néz ki egy ilyen tanfolyam nálatok?  

Három napos, általában hétvégén tartjuk. Egy oktató tartja a tanfolyamot barátságos légkörben. Elején készül egy rajz, hogy megnézzük, honnan indul a személy.  Ezután lépésről lépésre, nagyon egyszerű, könnyen követhető technikákkal felépítjük azt, hogy bármilyen élethű képet meg tudjon rajzolni a harmadik nap végére. Így el is készül egy mestermű. A tanfolyam résztvevői nagyon boldogok, amikor látják a hatalmas fejlődést az előtte-utána képek alapján.

 

Tényleg igaz-e, hogy a Jobb agyféltekés rajzolással bárki meg tud tanulni rajzolni?

Akinek van egy átlagos látása és kézügyessége az képes megtanulni rajzolni. A kulcs a megfigyelési képességben rejlik. De erre nagyon sok technikát tanulunk, hogyan fejlesszük.

 

Mi üzensz azoknak, akik szeretnének kibontakozni a művészben?

A Művészházban hisszük, és ez a szlogenünk is, hogy „Több van benned”. Ezért én támogatok mindenkit abban, hogy tegyen meg egy bátor lépesét és vágjon bele. Fejlődjön, induljon el egy úton, mert új képességeket fog magában garantáltan felfedezni.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük