Ki az a sámán?

Holics-Mester Marianna
Latest posts by Holics-Mester Marianna (see all)

A mai ember számára a sámán (szent ember) hagyományos gyógyítót jelent, olyan személyt, akinek természetfeletti képességei vannak.

Általában az indián népeket hozzák összefüggésbe a sámánizmussal, pedig a világ szinte minden táján megtalálhatjuk a nyomait.

Szent embernek nevezzük azt, aki szándékosan változtatja meg a tudatállapotát, hogy kapcsolatba lépjen egy másik valósággal, és onnan tudást illetve gyógyító erőt hozzon azért, hogy másokon tudjon segíteni. Dobolás, tánc, vagy ének révén éli meg tudatállapotának változását, ezt nevezzük révülésnek.

Sok kultúrában használtak tudatmódosító szereket, növényeket, azokból készült főzeteket, hogy ezzel segítsék elő tudatuk kitágulását. A szent ember nem rendelkezik természetfeletti képességekkel, csupán használja azt az energiát, ami mindannyiunk számára hozzáférhető, de legtöbben még csak nem is tudunk a létezéséről.

A sámánizmus legfőbb tanítása, hogy minden mindennel EGY!

 

A növények, a rovarok, állatok és emberek, minden, mit a természet alkotott kapcsolatban állnak egymással. Ugyanaz az energia táplál minket létezésünk óta. Tehát van egy közös tudat, amivel, ha kapcsolatba lépünk, minden kérdésünkre választ kapunk. A szent ember azért révül, hogy ebből a közös tudatból szerezzen információkat, gyógymódokat. Ez annyit jelent, hogy kapcsolatba lépünk segítő szellemeinkkel.

A sámán nem csak gyógyító! Azért létezik, hogy hidat verjen a világok között, hogy megtanítsa az embereknek, hogy lépjenek kapcsolatba a Mindenséggel, hogy újra megtanulják szeretni és tisztelni az életet!

 

A sámánizmus szempontjából világunkat a legtöbb kultúra három fő részre, osztja: Alsó, Középső és Felső világra. Az Alsó világba általában egy földbe vezető nyíláson lehet lejutni, megjelenhet úgy, mint egy barlang, vagy fa tövében lévő nyílás rókalyuk, stb., ez egy alagútban folytatódva vezet le az Alsó világba, ahol a szent ember találkozik a szellemekkel. A Középső világ a mindennapi valóságunk, amit nap, mint nap megélünk. A Felső világot lakják azok a szellemek, akik úgymond a szent ember tanítói, mesterei. Hogy jelenik meg a szent ember előtt ez a másik valóság?  Az csakis tőle függ. A Mindenség úgy jeleníti meg számára, ahogy azt a legkönnyebben be tudja fogadni.

 

Léteznek született sámánok, akik tisztán megkapják az információt, hogy ez a „tevékenység” életútjuk része. A sámánizmus azonban- a tévhitekkel ellentétben- nem csak bizonyos emberek kiváltsága! Az erő mindannyiunkban benne van, ha meg akarod tanulni a technikákat, hogy szent emberré válj, megteheted!

Nem kell, hogy higgy a sámánizmusban, ez nem egy vallás, a szent ember pedig nem egy pap. A sámán tevékenysége nem hiten alapul, hanem tapasztaláson.

 

Még abban sem kell hinned, hogy működik! Viszont ne gondold, hogy egyszerű és pár óra alatt el lehet sajátítani!  Ahhoz, hogy megéld a révülést, elmédet teljesen háttérbe kell szorítani, ami hidd el, nem kis feladat!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük