Lehetőségek világa

Székely Orsi
Latest posts by Székely Orsi (see all)

Gondold ki, képzeld el, valósítsd meg! A lehetőségek száma végtelen!

Sokszor merengtem azon, hogy mennyi korlátot tudunk magunk elé állítani. Általában jó okunk van feltételezni, hogy miért nem sikerülnek a dolgaink:

  • „Rossz csillag alatt születtem.”
  • „Nincs szerencsém.”
  • „Másoknak könnyebb, mert több támogatást kapnak.”
  • „Idővel minden egyre nehezebb lesz.”
  • „Minek vágjak bele, úgysem fog összejönni.”
  • „Született vesztes vagyok. Pont nekem sikerülne?”
  • „Majd jövőre megpróbálom.”
  • „Eddig még egyszer sem sikerült, mért pont most menne?”

Imádom az agyunkat és az egónk őrző-védő funkcióját. Az ő dolga többek között az is, hogy megvédjen minket és az ismert, biztonságos zónában tartson. Mintegy burkot von körénk és bezár a kiszámítható, kicsit már unalomig ismert világunkba.

Innen kifelé tekintve minden olyan félelmetesnek és veszélyesnek tűnik. Azt sem élvezzük igazán, ahol már időtlen idők óta vagyunk, de a változás még ijesztőbbnek hat. A megszokások rabjaivá válunk, a monotonitás kerekét hajtva görgetjük napjainkat. És elhitetjük magunkkal, hogy ez jó. Hisz mi mást is tehetnénk, minthogy beletörődjünk sorsunkba? Az évek már eljártak felettünk, életünk nagy részét magunk mögött hagytuk. A sors ezt az utat szánta nekünk, ezt kellett bejárni. Megelégszünk ennyivel is, hiszen önzőség lenne valami másra vágyni. Különben is, mit szólnának hozzá a többiek?

Van egy jó hírem! Saját tapasztalatomból tanultam meg, hogy sosincs késő változtatni! A kor nem számít.

Az, hogy a külvilág hogyan vélekedik rólunk, nem számít! Hogy milyen skatulyába akarnak bezárni minket, nem számít! Az, hogy elhitetik velünk, nem vagyunk képesek rá, nem értünk hozzá, nem számít! Nem mindenkinek érdeke az, hogy felfedezzük és kibontsuk képességeinket, hogy éljünk a lehetőségeinkkel. Gyakran az önbizalmunkkal együtt a szárnyainkat is letörik, így már azelőtt lemondunk a repülésről, hogy észrevennénk, fel tudunk szállni.

Csak mi ismerjük igazán magunkat és a korlátok nagy részét a gondolataink teremtik. Sokszor tettem fel magamnak a kérdést:

„Ez most vajon az én gondolatom vagy valaki másé?”

Előfordulhat, hogy átvesszük a szűkebb környezetünk véleményét és hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a miénk. Ez újabb korlátot emelhet, hogy kihasználjuk a rendelkezésünkre álló lehetőségekkel.

Fontos az önismeret és a hit, elsősorban önmagunkban és a képességeinkben. Nincs olyan, amit ne tudnál megvalósítani. Mi kell hozzá? Gondold ki, hogy mit szeretnél elérni. Mi felé akarsz tartani? Milyen terveid vannak a jövőt illetően? Milyen tulajdonságokkal kellene rendelkezned ahhoz, hogy elérd? Milyen érzés lesz, ha megkapod, amire vágysz? Mi történik, ha teljesül az álmod? Fontos, hogy felfokozott, pozitív érzések társuljanak a gondolatokhoz. A külvilág véleményét engedjük el a fülünk mellett. Csak az a fontos, amit mi hiszünk és érzünk, ezzel teremtjük meg magunk számára az új lehetőségeket. És egy percig sem szabad kételkedni abban, hogy megvalósul.

Ha tudod mit akarsz, el tudod képzelni és jó érzéssel tölt el, amit látsz – tehát nem a hiányára koncentrálsz – akkor tiéd a végtelen lehetőségek világa. Szép lassan, apró lépésekkel indulj a cél felé. Töltsd fel magadat optimizmussal. Minden a fejedben dől el. Viselkedj úgy, mint amit hinni akarsz magadról, ne pedig úgy, mint ahogy mások megítélnek. Ha a szíved és elméd összhangban van egymással, akkor nincs olyan, amit ne érhetnél el.

 

Székely Orsi

Írónő Cikkíró

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük