Megmentelek, segítelek és megvédelek

Havas Andi

A kérés nélküli megmentő segítő és megvédő programról beszélgettem valakivel. Mi is ez?

Jellemzője, hogy vannak olyan emberek, akik a felsőbbrendű segíteni, megmenteni és megvédeni akarás teljes tudatában élnek. Olyan embereket akarnak megmenteni, segíteni és védelmezni, akik ezt nem kérték. Nem kérték senkitől, hogy meggyógyítsák, felemeljék, megmentsék, védelmezzék és elvezessék a szívéhez, vagy a lelkéhez.

Sokan játsszák ezt a programot, szinte öntudatlanul is. Mik az ilyen ember jellemzői:

 • Ő az, aki a másik embert akarata ellenére segíti, ezáltal segítségre szorulónak ítéli, nem bízik benne, hogy ő segíteni tud magán.
 • Ő az, aki megakarj menteni a másik embert, mert megmentésre szorulónak ítéli, nem bízik benne, hogy ő meg tudja menteni saját magát. 
 • Ő az, aki gyógyítani akarja a másik embert anélkül, hogy megkérték volna, tehát saját magát meggyógyítani képtelennek ítéli a másikat és nem bízik benne. 
 • Ő az, aki felakarja emelni a másik embert anélkül, hogy kérték volna. Azt képzeli, hogy kivezeti, megváltja a szerinte megváltásra szorulókat. Jézust játszik.
 • Ő az, aki védelmezni akarja a másik embert, tehát a másikat védelemre szorulónak ítéli, vagyis áldozatnak. Itt szintén nem bízik benne, hogy ő megtudja védeni saját magát.

Ő az, aki azt hiszi, hogy küldetése van, mindenkit meg kell menteni, védeni, felemelni és mindenkin segíteni kell.

 

Minden csak egy választás, az is, hogy megvéded magad, segíted magad, meggyógyítod magad, és megváltod magad. Az is csak egy választás, hogy nem fogod ezeket megtenni, hanem keresel hozzá egy játszópajtást, akivel eljátszhatod azt a sztorit, hogy Ő akarja ezt megtenni veled. Szerepeket választasz magadnak, mint például a segítő- megmentő, áldozat-bántalmazó szerep. A fentiek mind felsőbbrendű nézőpontok, és szerepek is egyben. Ezek  szerepek, közös oda-vissza játék. Az, aki a felsőbbrendűt játssza, elveszi a másik szabad választását is. Mert van, aki nem akar meggyógyulni, nem akar boldog lenni, nem akar kapcsolatban lenni, drámázik, és így tovább. Sokan tudják ezek a szavak mit jelentenek, hisz ez ott van a köztudatban vagy a kollektív tudatalattiban.

 • Ha hozzájárulás vagy másnak, akkor nem fogod magadra venni, ha valaki elutasít, hisz csak nem azt választja, amit Te akarsz adni neki. Nem Téged utasít vissza, csak mást választ.

 

Ha hozzájárulsz ahhoz, hogy a másik meggyógyuljon, emelkedjen, stb. akkor nincs meg benne az az energia, amiről most itt szó van. Bízol a másikban, megadod neki azt, amit hajlandó befogadni, és hozzájárulsz, hogy ő magáért tegyen valamit. A saját erejéből, saját tudásából és képességeiből. Beemeled az erejébe. Ha viszont a fent felsoroltakat csinálod, elveszed a másik erejét. Még akkor is, ha azt is gondolod, – én segítek, csupa szív és jó szándék vagyok. Ez nem kedvesség és jó szándék. A segítő programot le akarod játszani és feltűnt egy ehhez a játékhoz lehetséges partner.

Nem csak hogy nem vagy kedvesség, gyakran még ellened is fog fordulni az illető. Pláne ha túl tolod ezt a szerepet és aztán meg nem érted, sőt még tovább nyomod rá, hogy pedig – én csak segíteni akartam és szerettelek, vagy „még” mindig szeretlek. Ha valakit, segítségre szorulónak, megmentésre szorulónak, védelemre szorulónak, titulálsz, megítéled őt, és azzal, hogy ezt teszed, elerőtleníted. Aki ezt játssza veled, bármennyire úgy látszik, hogy nem akarja, akkor is benne van és bele egyezik, hogy elvedd az erejét. Ez közös játék megint.

 • Mi lenne, ha csak akkor járulnál a másikhoz, ha ő kéri és kérdez téged? Van olyan, amikor a másik akkor is segítséget kér, amikor tudatában van annak, hogy ő is meg tudná oldani az élethelyzetét. Egyedül is kész rá, csak valamiért nem akarja azt választani, és úgy tesz mintha a saját erejének nem is lenne tudatában. Nem bízik magában.
 • Mi lenne, ha nem akarnál más helyett élni. Sem más helyett meghalni, sem más helyett boldognak lenni, sem más helyett választani valami jobbat?
 • Mi lenne, ha bíznál a másikban? Szerintem ez kedves viszonyulás a másikhoz.  
 • Mi lenne, ha rá bíznád a másikra mit választ?
 • Mi lenne, ha tiszteletben tartanád a másik embert és az ő választását, akkor is, ha valami számára szerinted “rosszat”, szörnyűt, netalántán a halált akarja választani? Vagy mondjuk, valaki mást akar választani?

Egyik sem rossz vagy jó, azok közül, amit leírtam. Ezek csak működési sémák. Ha tetszik neked a megmentő, segítő szerep, élvezed, csináld bátran. Ha neked tetszik az áldozat szerep, élvezed, akkor azt is csináld nyugodtan. Ezt most azért írtam le, hogy lásd meg, hogy miből működsz. Lásd, hogy ha valakit nem sikerült megmenteni, akkor ne hibáztasd magad, sem a másikat. Lásd, hogy van, aki egyszer csak nem fogja választani ezt a szerepet, és nem játssza veled a végtelenségig. Van, aki csak egy ideig lesz neked ebben partner.

Mi lenne, ha nem vennéd annyira komolyan ezt a szerepet? Mi lenne, – ha már meguntad ezeket a szerepeket – olyan játszópajtásokat kérnél, akikkel az élet móka, öröm és buli. Olyan játszópajtásokat választanál, akik már nem játsszák ezeket a szerepeket, hanem örömmel és buliból vannak veled. Mit szeretnél teremteni? Egy olyan világot ahol a benne élők saját erejüket élik, örömben és boldogságban? Vagy olyan világot szeretnél teremteni, ahol szegény, szerencsétlen, gyerekes, bizonytalan férfiak, vagy áldozatot élő nők vannak? Mi lenne, ha végtelenül kedves hozzájárulás lennél a bolygón mindenkinek? Örülnél ennek?

Választanád ezt és abba hagynád, amit eddig csináltál?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük