Mi van, ha a statisztika csak egy érdekes nézőpont?

Havas Andi

Van egy olyan nézőpontom, hogy a legtöbb statisztika nézőpont és manipuláció. Amivel nincs igazán gond, mindenki csinálja valamilyen módon. Ha kimész az utcára egy csinos ruhában, már manipulálsz.

 

A wikipédia ezt írja róla:

“A statisztika avagy számhasonlítás a valóság számszerű információinak megfigyelésére, összegzésére, elemzésére és modellezésére irányuló gyakorlati tevékenység és tudomány. Célja egy már rendelkezésre álló, valóságra vonatkozó adathalmaz összefoglalása, elemzése, egyszóval az információtömörítés.”

Igazából már ezen mosolygok, “a valóság számszerű modellezésére irányul”, illetve, a célja egy már rendelkezésre álló adathalmaz. Vagyis amit már eddig kigondoltunk, annak információhalmazba való tömörítése.  Ez valójában az eddigi véleményem bizonyítása.

Valóság? Milyen valóság, kinek a valósága? Ez nem csak egy vélemény, egy nézőpont? De.

A statisztika által bizonyítani szeretnék valamit, amiről szeretném, hogy mások is úgy lássák, ahogyan én. Valószínű ezzel valami célom is van, például az igazamat szeretném alátámasztani, vagy szeretnék valamit eladni, vagy rávenni másokat, hogy valamit tegyenek, vagy ne tegyenek. Akár olyan irányba formálni az emberek látásmódját, véleményét, amiről én úgy gondolom, hogy nekik is ugyanúgy kellene vélekedniük.  Még millió más is lehetséges.

Amikor Schobert Norbi kijelentette azt a bizonyos véleményét a nők súlyával és a válással kapcsolatban, az egész ország felhördült, talán még sokan külföldön is.

 

Most nem a véleményem írnám erről, inkább azt, hogy a statisztikák szerint, 2017-ben hazánkban a válásokat 65-35 százalékos arányban a nők kezdeményezik.

 

Ez az adat valószínűleg származhat az adott évben beadott válóperekből.  Viszont nem tartalmazza azokat, akik akkor még csak fontolgatták a válást és azokat sem, akik egy hónap múlva már meggondolják magukat. Szóval talán látjátok, hogy a statisztika milyen időszakra is vonatkozik és mennyire valóságos. Arra az adott pillanatra vonatkozik, amikor elkészítették. Holnapra, holnaputánra már nem érvényes. Hányszor gondoltad meg magad, például azzal kapcsolatban, hogy elmész-e egy randira, megveszel-e egy autót vagy nem? Vagy, hogy kávét akartál inni és aztán mégis teát ittál?

 

Lehet, hogy a statisztikák az átverések átverése? Egy olyan nézőpont beültetése másokba, amit tudományosan bizonyítani, igazolni szeretnének? Ha a statisztika ezt meg azt mutatja? Ja, akkor már igaz is?  Mint az, amikor azt olvassuk, a tudósok bebizonyították? Valójában a statisztika egy elmélet, kis túlzással egy összeesküvés elmélet.

 

Nézőpontom szerint a statisztikák nem éberségből, hanem ítéletből születnek, és egy cseppnyi tudatosság sincs bennük. Az összeesküvés elmélet, amely kifejezést gyakran olyasvalamire használják, amiről szeretnék elterelni a figyelmet, vagy azt szeretnék elérni, hogy az emberek egyáltalán ne foglalkozzanak vele.  És, amint meghallják, már eleve elvessék.

 

“Az összeesküvéselmélet az, amiről tudjuk, hogy a színfalak mögött történik.”

(Aaaron Doughty – Megkezdődött a nagy ébredés című dokumentumfilmjéből)

 

A statisztika szerintem egy ítélet, egy következtetés és kivetítés, gyakran ugye a jövőbe is belemegy. Például, hogy meddig tart a járvány és hogy milyen károkat okoz.

Itt inkább az a kérdés, hogy mi mit szeretnénk megteremteni, mi jár a fejünkben, miről beszélünk, készülünk-e a halálra vagy inkább arra, hogy egy teljesen új valóságot teremtünk önmagunknak és a bolygónak is? Pánikolunk, vagy keresünk valamit, ami most ebben a pillanatban örömteli számunkra? Valamit, ami emeli a rezgésszintünket, amitől erősödik az immunrendszerünk.

 

A statisztika lényege, hogy elhidd amit mutat, amit bebizonyított és ehhez igazodj, ez alapján válassz és ez alapján éld az életed. Egy konkrét manipuláció, egy program, amire ha nem úgy tekintek, mint egy érdekes nézőpontra, akkor onnantól ez alapján élem az életemet és ez alapján is hozom meg a választásaimat.

 

Milyen szerencsés vagyok, egyáltalán nem szorulok rá, hogy bizonygassam mennyire szuper a masszázs, amivel foglalkozom. Egyszerűen csak tudom és ez egy energia.

A jelenlegi globális helyzetről és a vírusról is van véleményem, vannak nézőpontjaim, sokakkal ellentétben viszont én nem írom le. Amit én javasolnék, hogy kutassatok, nézzetek meg több nézőpontot, és lehetőség szerint ne fogadjatok el semmit igazságként és tényként. Semmit. Mi lenne, ha megkeresnétek magatoknak, – statisztikáktól függetlenül – hogy számotokra mi az, ami igaz és mi az, ami hazugság? Az utóbbiból lássuk be, jelenleg van bőven.

Tehát, ha van kedvetek, játszhatnánk kérdésekkel, íme, ajándékba két kérdés.

Amikor valami megjelenik, hír, statisztika vagy bármi más vélemény, gondolat, megkérdezhetem, ez számomra igaz? És ha nem, akkor megyek tovább. A másik kérdés pedig, hasonló esetben, mi van, ha ez is csak egy érdekes nézőpont? És ha érdekes nézőpont lesz, mint minden, az is, amit most én is írok, akkor szabaddá válhatunk mások, félrevezető és számunkra hazug nézőpontjaitól.

 

A legjobbakat kívánom Mindannyiótoknak, derűs és békés napokat!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük