Miért mesélj a gyereknek?

Holics-Mester Marianna
Latest posts by Holics-Mester Marianna (see all)

A gyermekre a szülők, gondviselők és a gyermeknek megfelelően átadott kulturális örökségek vannak a legnagyobb hatással.

 

Ezek az örökségek a gyermekeknek szánt történetek közvetítik a leginkább. A gyermek figyelmét az a történet köti le a legjobban, amely szórakoztatja és felkelti a kíváncsiságát. Életét azonban csak akkor gazdagítja, ha mozgásba hozza képzeletét, fejleszti intellektusát, ha segít eligazodni az érzelmeiben, megbékíti a félelmeivel és vágyaival, ha elismeri az életben megoldandó feladatok nehézségeit, ugyanakkor megoldásokat javasol a nehézségek leküzdésére.

A népmesék segítséget nyújtanak a gyermek belső problémáinak megértéséhez, megoldásához. A készségek megszerzése, beleértve az olvasást is, értékét veszti, ha annak, amit olvasunk, nincs jelentősége az életünkben. A gyermek gyakran érzi életét zavarosnak, ezért szüksége van arra, hogy megértse, mi az ő helye ebben a világban, ahol neki boldogulni kell! A mese segít eligazodni az érzésekben és ez által rendet tesz a gyermeki lélekben.

 

Erkölcsi nevelést ad olyan eszközökkel, amelyek a gyermek számára könnyen érthetőek.

 

Emberi problémákat vetnek fel, amelyek a gyermeket foglalkoztatják, hozzá szólnak, bátorítják a fejlődésben és enyhítik a feszültséget.

A mese minden más olvasmánynál mélyebbre hatolva, mindig a gyermek valóságos lelki és érzelmi színvonalán fejti ki hatását. Úgy tud beszélni a belső feszültségekről, hogy a gyermek öntudatlanul is megérti. Példákat is felsorakoztat a nyomasztó gondok átmeneti vagy végleges megoldására.

A mesék jelentősége felbecsülhetetlen! Olyan új területeket nyitnak meg a gyermeki képzelet előtt, melyeket magától nem tudna felfedezni.   A mesék formája, szerkezete mintául szolgálhat a gyermek ábrándjaihoz, segítségével jobb irányba terelheti az életét.

A gyermekekkel leghatékonyabban szimbolikával lehet közölni, hogyan birkózzon meg a nehézségekkel, hogyan juthat el biztosan a felnőttkorba. A mesék az egzisztenciális problémákat tömören és egyértelműen tálalják, így a gyermek a kérdés lényegével szembesül. A mese minden szituációt leegyszerűsít. Alakjait határozott vonalakkal rajzolják meg, kevés bennük az egyéni vonás, inkább típusokat képviselnek. A gonoszság éppen úgy jelen van, ahogyan az erény.

A mesében, akárcsak az életben, nem a büntetés vagy az attól való félelem riasztja el a leghatékonyabban az embert a helytelen viselkedéstől, hanem a meggyőződés, hogy nem éri meg!

Nem is a jó végső győzelme fejleszti ki az erkölcsi tudatot, hanem a hős személyes vonzereje, akivel a gyermek azonosulni tud. Az azonosulást a gyermek maga kezdeményezi, a hős külső és belső harcai vésik bele az erkölcsi törvényeket.

A mesék közvetítik a gyermeknek, hogy a nehézségeket nem mindig lehet elkerülni! A gyerkőc megérti, hogy az embert próbáló feladatok megoldása hozzátartozik az emberi léthez, és csak így juthat túl az akadályokon és találhat rá a „győztesek életére”!

Találkozunk olyan típusú mesékkel is, melyekben nincs meg a jó és a rossz, ezeknek a meséknek más a céljuk. Reményt keltenek a gyermekben, hogy a leggyengébbek is boldogulhatnak az életben. Itt nem az erkölcsi kérdések a fontosak, hanem a boldogulás lehetőségének hangsúlyozása.

A mese gyermeki szinten nyújt megoldást a problémákra. Nagyon komolyan veszi az egzisztenciális problémákat és a dilemmákat, a nevén nevezi őket. Nyíltan kimondja, hogy az ember igényli a szeretetet és fél attól, hogy semmibe veszik.   Az ember szereti az életét és fél a haláltól. A mese Nem áltatja a gyermeket azzal, hogy örökké lehet élni. A mese gyakran a jövőre fókuszál és rávezeti a gyermeket, hogy lemondjon függőségi vágyairól és független életet alakítson ki.

A  mai gyerekek már nem a „nagy család” és a jól integrált közösség biztonságos közegében nőnek fel. Ezért fontos, hogy legyenek olyan mesék, melyekben a hős egy ideig magányosan halad az életútján, ahogy a mai gyermekek is gyakran magányosnak érzik magukat. A hős sorsa példa a gyereknek, hiszen ma sokkal inkább szükség van a magányos hős példájára, aki elszigeteltsége ellenére is értelmes és hasznos kapcsolatokat tud kialakítani a környezetével.

 

Forrás: Dr. Hajnal Ágnes

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük