Milyen a problémamegoldó képességed?

Kincses Anna
Latest posts by Kincses Anna (see all)

Azt mondják, nincs probléma. Ha benned van a megoldás és meg tudod oldani a problémádat, akkor már nem is beszélünk problémáról. Ha meg nem tudod megoldani, akkor meg már nem a Te dolgod, így szintén nem beszélhetünk problémáról.

  • Az életedet úgy is élheted, hogy problémázol rajta, vagy rögtön a megoldás felé viszed az energiát?
  • Hány problémát gyártasz magadnak, hogy aztán azokat megoldva érezd, hogy élsz?

Emlékszem zsenge nőci koromban nagyon ügyes „hiszti megoldó” voltam. Úgy oldottam meg az adott problémáimat, hogy kihisztiztem másoknál, a megoldást. Ez is egy opció volt, de abszolút nem használtam az erőmet, inkább drámáztam és játszottam az erőtlen szegény ént, hogy megszánjanak és megoldják helyettem az ügyeimet. Sokszor emberi mankókat használtam az élethelyzeteim megoldásához, még akkor is, amikor én is lazán megoldhattam volna.

Persze, ez nem maradhatott mindig így. Elérkezett az a pont az életemben, mikor felvállalva önmagam, megléptem az addig lehetetlent, bebizonyítva magamnak az erőmet. Egyedül, bár telve félelemmel és kétséggel kiálltam magamért és megváltoztattam az életem. Szinte mindenki ellenem volt, mert nem tetszett nekik az új nő, akivé változtam. Nem tetszett, hogy mást szeretnék, mind eddig, és már ezt mindenki tudtára is adom. Eljöttem az otthonomból egy kocsi cuccal, a lányommal és a kutyámmal. Eljöttem, bele az ismeretlenbe, nem egy másik férfi kedvérért, hanem mert nekem így volt jó. Eljöttem és ezzel felforgattam az állóvizet a saját életemben, a családban és a baráti körömben. Utáltak, pletykáltak, ítéltek és kibeszéltek. Nem számított. Már tudtam mit szeretnék, egy új életet és végre véghez vittem.

Végre életemben először megoldottam a problémámat és ezzel újjászülettem. A probléma megszűnt, hogy aztán ujjak születhessenek. Ezeket már nem problémának kezeltem és kezelem a mai napig, hanem kihívásoknak. Átalakultak lehetősségé. Ha valami megakaszt, gátol, vagy visszahúz, meg vannak az eszközeim, hogy oldjam, és valami mást teremtsek. Ezt mindig csodaként élem meg. Sokkal jobban motiváltabb vagyok, mint amikor drámáztam és keseregtem egy-egy élethelyzetben. Most azonnal kérdésben vagyok, agyalás helyett:

  • Oké, Univerzum, akkor mi más lehetséges még ezen kívül?
  • Mi lehet ennél is jobb?
  • Mi az a megoldás, amit én tudok teremteni, úgy ahogy a számomra a lehető legjobb?
  • Milyen hozzájárulásokat fogadhatok az ügyemben?
  • Mik a végtelen lehetőségeim, amivel megoldódik a problémám?
  • Probléma, kérlek, old meg magad?
  • Mit kell most tennem, mi kell most lennem, mit kell fogadnom, érzékelnem tudnom és kérdeznem ahhoz, hogy az a probléma most azonnal megoldódjon?

Így nem kezdem megjavítani, ragasztgatni az életem „problémás” területét, hanem nyitok egy ajtót, valami újra, jobbra és másra.

Mi van, ha egy élethelyzetet, amit problémának ítélsz, sokkal nagyobbat teremt neked, mint amit el tudsz képzelni?

Ha nem problémaként tekintesz egy számodra nehéz, súlyos, terhelt vagy visszahúzó élethelyzetre, akkor teret tudsz nyitni, valami másra, és lehetőséged van a változásra. Lehetőséged van oldani a blokkjaid, és valami mást és újat teremteni. Kilépni a régi kerékvágásból és új utakra kalandozni. Ha ezzel az energiával mész, biztos sokkal könnyedebb lesz a megoldás.

A saját problémáid mellett, biztos Te is szeretsz másokét is a nyakadba venni. Huuu de sokat játszottam ezt én is. A magaméval nem foglalkoztam, de másokét imádtam megoldani, ilyenkor szupernek és fontosnak érezve magam. Csak energiapazarlás volt az egész. Eleve elvette a figyelmemet a saját életemtől, és akinek „segíteni” szerettem volna, azt inkább elerőtlenítettem, kivéve a kezéből a megoldást. Persze ehhez a másik fél is kellet.

Nem hiszek a túltolt „mindenkin segíteni és megmenteni akarok”probléma megoldásban. Itt rengetegszer csak a felsőbbrendűség fitogtatás van. Ez csak blokkolja a tudásodat, erődet és a választásaidat. Ha hozzájárulást kérsz, a saját tudásodhoz és tudatosságodhoz, akkor így Te is megtapasztalhatod a saját teremtő erődet!

Ha viszont tőled kérnek segítséget, eldöntheted, hogy az adott helyzetben könnyű ez neked, vagy nehéz. Ha beletörik a derekad, kihasználni akarnak és neked is nagyon nehéz, akkor ne tedd. Ha azt érzed, könnyedén megy és örömmel segítsz, akkor ne habozz járulj hozzá a tudásához és tudatosságához. Akkor nem veszed el a másik erejét, hanem meginvitálod, hogy élhesse.  

Kincses Anna

Írónő Megjelent könyve

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük