Mit jelent a kisbaba sírása?

Mikor először veszed a kezedbe a kisbabádat, a világ legboldogabb, legteljesebb pillanatát éled meg!  Tudod, hogy minden pillanatban szüksége lesz rád, gondoskodnod kell róla! A kisbabák kezdetben csak egyféleképpen tudnak velünk kommunikálni, mégpedig sírással.

 

Az első gyermek születésénél minden édesanya bizonytalan, vajon jól csinálom-e, mi van, ha elrontok valamit, ha baj van, és nem veszem észre? Rengeteg kétség merül fel benned, fáradt vagy és a gyermeked szinte megállás nélkül sír. Eltelik egy kis idő, mire összehangolódsz a kisbabáddal, ha ez megtörténik minden rezdülését érteni fogod. Addig is egy kis segítség, hogy értsd, a sírás mit is jelent.

Ismétlődő sírás

A kisbaba sír, majd abbahagyja, hogy levegőt vegyen, és újra kezdi, majd megint levegőt vesz és folytatja. Kisbabánk akkor sír így, amikor éhes, etessük meg.

Halkan induló majd egyre erősödő sírás

A sírás halkan indul, majd egyre hangosabb és erősebb lesz. Azt is tapasztalhatjuk, hogy izeg-mozog a kiságyában, mert kellemetlenül érzi magát. A kisbabánknak nagy valószínűséggel tele a pelenka, tegyük tisztába.

Éles, sikító sírás

Ez a fajta sírás, mikor kisbabánk éles hangon sír, majd levegő után kapkod és újra sír, minden bizonnyal betegségre, fájdalomra utal. Kisbabánk ilyenkor fásult, mozgása letargikus lehet. Ha a fájdalmat bélgörcsök okozzák, akkor azt is észrevehetjük, hogy lábait rendszeresen felhúzza a hasához. Mindenképp próbáljuk meg kideríteni, mi lehet a baj és mérjük meg a lázát is.

Kiáltásra hasonlító sírás

A sírásnak ez a típusa a figyelem felkeltésére szolgál, inkább kiáltásra hasonlít, mint sírásra. picikénk valószínűleg unatkozik. Szórakoztassuk vagy adjunk neki valamilyen játékot, ami leköti a figyelmét.

Mérges, nyüszögő sírás

Ha gyermekünk nyafog, nyüszögve sír, előrebukik a fejecskéje, kis öklével dörzsöli a szemét vagy arcát, akkor ringassuk el, mert elfáradt és álmos, még akkor is, ha hadakozik az alvás ellen.

Elkeseredett, szomorú sírás

Amikor így sír a kisbabánk, akkor magányosnak érzi magát. Maradjunk mellette. Ha éppen olyan elfoglaltságunk van, amit nem akarunk félbehagyni, mint például a főzés, akkor vigyük magunkkal. A lényeg, hogy a közelében legyünk és lásson minket.

Hogy miért pont a sírást használják a csecsemők, ha szükségleteiket akarják kifejezni? Véleményem szerint a megoldás igen egyszerű. Ez a leghatékonyabb módszer, hogy felfigyeljünk rájuk, hiszen azonnal cselekvésre ösztönöz minket.

Forrás: Dr. Richard Woolfson Gyerek testbeszéd

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük