Mobilklíma kisokos: előnyök és hátrányok

Nyakunkon van a nyár és a kánikula, így újra sokan gondolkodnak klímavásárláson.

 

Nekik rossz hír, hogy a koronavírus-járvány elhúzódása esetén valószínűleg csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem fognak megfelelő szakembert találni a beszereléshez. Felmerül a kérdés, hogy érdemes-e megfontolni a mobilklímák által nyújtott lehetőségeket.

 

“A szakértők szerint a járvány miatt soha nem látott népszerűségnek fog örvendeni a mobilklíma, melyek jó alternatívái lehetnek a falra szerelhető társaiknak, hiszen nem igényelnek klímatechnikai beszerelést, bár a csövek kivezetését néha bonyolult megoldani – fogalmaz Váradi György lakossági klímaszakértő, Columbus Klíma Cégcsoport családi vállalkozás vezetője és a Fisher klímák forgalmazója.

 

A mobilklíma Váradi György szerint egy kompromisszumos, de jó megoldás lehet, ha a járvány miatt nem szeretnénk szerelőket beengedni a házunkba, esetleg nem tudjuk megbontani a lakásunk falát, vagy több helyiségben is kihasználnánk egyetlen eszközt.

 

Cikkünkben a szakértő segítségével gyűjtöttük össze a mobilklíma előnyeit és hátrányait, hogy megkönnyítsük a döntést azoknak, akik klímavásárláson gondolkodnak.

 

Kezdjük az alapokkal!

 

mobilklímaHáromféle mobilklímát érdemes megkülönböztetni: az egycsövest, a kétcsövest és a több csővel is szerelhető, négycsöves típust. Az egycsöves berendezések a belső levegőt keringetik és a hűtés során összegyűlt vizet egy tartályba gyűjtik. Zajosak, a konstrukcióból adódóan pedig sok tulajdonságuk rontja a hatékonyságot is, így nem ajánlott használatuk.

 

A kétcsöves klímaberendezések működéséhez két kivezetés szükséges: az egyik a külső levegőt közvetlenül a gépbe vezeti, a másik a felmelegített, eltávozó levegő kifújásához kell. A kétcsöves megoldással már sokkal jobb hatásfokkal hűthető a lakásunk és a gép hűtéséhez szükséges levegő bejutása is biztosított. A harmadik, több csővel is szerelhető (négycsöves) típus a legerősebb és leghatékonyabb, ajánlott ezt a modellt választani közepes és nagyobb méretű szobák hűtésére is. A legjobb megoldásnak tehát a négycsöves mobilklíma bizonyul.

 

A mobil berendezések legnagyobb előnye, hogy gáz kezelésére jogosult szakember nélkül is használatba vehetjük őket, a faliklímákhoz hasonlóan hűtenek, használatuk sokoldalú: a berendezés lehet a hűtendő szobában vagy egy mellette lévő helyiségben, az IPX2 tanúsítvánnyal rendelkező mobilklímákat pedig akár a teraszunkra is kihelyezhetjük, kiküszöbölve ezzel az egyik legnagyobb negatív tényezőt, a zajt.

 

„A négycsöves mobilklímákat jó szívvel merem ajánlani azoknak, akik a járvány miatt nem szeretnének szerelőt beengedni az otthonaikba, vagy akik a hagyományos, falra szerelt klímát valami miatt nem tudják jelenleg választani, de egy műszakilag korrekt megoldást szeretnének”mondja Váradi György.

 

A Columbus Klíma cégcsoport egy 26 éve működő magyar családi vállalkozás, mely országos viszonteladói hálózattal rendelkezik. Importőri, képviseleti, nagy- és kiskereskedelmi tevékenységet is folytatnak. Küldetésüknek érzik a klímaszereléssel foglalkozó kisvállalkozások segítését, kiegészítik a marketingbüdzséjüket és ingyenes képzéseket nyújtanak nekik. A Columbus a Fisher klíma kizárólagos magyarországi forgalmazója, mely kétszeres Business Superbrands díjjal rendelkezik. Elkötelezettek a környezetvédelem és a társadalmi felelősségvállalás iránt.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük