Nem vagyok jó feleség

Kincses Anna
Latest posts by Kincses Anna (see all)

Nem vagyok jó feleség, ami nem jelenti azt, hogy rossz vagyok.

A duális világ, a jó és a rossz alapján ítél és bírál mindenkit, a feleségeket is beleértve. Számos helyen lehet olvasni, hogy mi is a jó feleség ismérve, és ha ez igaz lenne, akkor bizony szörnyen unalmas lenne a világ. Feleség szónak valljuk be, sokszor kötelesség szaga van. A kötelesség szó kötődésre utal, amivel nincs is semmi baj, hisz kötődni miért ne lehetne a férjedhez, csak ne fojtson meg az a kötél. Nem azért mentem férjez, mert rabigára vágytam, hanem mert ezt választottuk a férjemmel.

Szerintem a szabadság nem helyrajzi kérdés. Rab lehetsz Te bárhol, még a szabadsághoz is kötődhetsz rabláncon. Lehetsz Te tök boldogtalan vagy boldog feleségként is, és anélkül is. Ez csak rajtad múlik és a választásaidon.

Gyerekkorromban, sejt szinten belém ivódott anyám és nagyanyáim, nagynénéim feleségprogramja, aminek az elengedéséhez a tudatosságom segített, és az éber figyelem, hogy észre vegyem azokat a női mintákat, amik nem én vagyok. Szinte látom magam előtt még most is, ahogy anyám takarít és mondja, mik egy feleség kötelességei. A patyolat tiszta, rendes otthon mindenképp. Sokáig én is ezt virítottam, míg rá nem jöttem, hogy az otthonom van énértem, és nem fordítva, és nem akarok egy múzeumba élni.

  • Már nem választom azt, hogy becsomagolva áll a porcelán és nem lehet belőle enni, mert összetörhet. Én használni akarom a szép dolgaimat és használom is.
  • Már nem választom azt, hogy mindig minden le van takarva, hogy nehogy elkopjon, vagy piszkos legyen, én látni akarom a bútoraim színeit és a formáit olyannak amilyenek.
  • Benn lehet a kutyám és a két macskám a lakásba, mert így imádok élni, a családunk az állatainkkal örömteli.

 

Mikor a második férjemmel, Petivel összeköltöztem sült ki a megszállott tisztaság és rendmániám. Ha elhúzta a függönyt és utána nem úgy rendezte vissza, ahogy jó nekem, már tikkelt a szemem az idegtől. Sokszor állt a függöny mellett össze-vissza rángatva azt, és nevetett a lila fejemen, míg egyszer csak kisült bennem a feszültség és elengedtem, az ezzel járó felesleges stresszt. Aztán már a felhajtva maradt WC deszka és az elhajított gatya sem vitte el az idegrendszeremet Kínába. Amikor pöröltem vele ezekért, csak nézett rám nagy szemekkel, huncut mosollyal, és megkérdezte – Ezt akartad nem? Most megkaptad. Tényleg akartam ezt a párkapcsolatot, és tudtam, hogy agglegényként is rendetlen. Így szerettem bele, akkor miért is akarom megszerelni rögtön összeköltözéskor a férjem?

A nagymamámtól a – “jó feleség” szét eteti a családját – cucc köszöntött be. Mindig azon izgultam, hogy jókat, sokat és szinte minden nap főzzek a férjemre, és ha jöttek a gyerekekre. Ment a program bennem, míg el nem kezdtem csinálni azt, ami a legnagyobb öröm most az életembe, és az nem más, mint az ÍRÁS. Akkor éreztem, hogy ez is végleg kisült, mikor hazajött Peti és én annyira belefeledkeztem az írásba, hogy elfelejtettem vacsorát csinálni. Lám semmi baj nem volt, evet hideget.

 

A férjem sokkal lazábban kezelte az együttélésünket. Ezeket az elvárással teli terheket, én raktam saját magamra, és én is tudtam elengedni őket. Ezek a programok, nem egyik napról a másikra sültek ki, hanem évekig tartott kipörgetni őket. Figyelni, nyakon csípni, hogy nem az enyém, és végleg elengedni.

Hogy milyen feleség vagyok? Bármit mondanék, az ítélet lenne. Ha így nézem még a feleség is egy szerep, amit játszottam aztán elváltam, aztán megint játszom.

Inkább úgy fogalmazok, arra törekszem, hogy minél több örömet és könnyedséget vigyek az életembe, életünkbe. Olyan feleség vagyok, aki nem bírálja már magát, mert nem főzött ebédet aznap. Ha ma nincs kedvem takarítani, akkor az megvár holnap is. Nem érdekel, ha a párnák esetleg nem párhuzamosan helyezkednek el az ágyon, hanem összevissza. Bár a párnákat és a szép függönyöket még mindig nagyon szeretem. Olyan, hogy képes vagyok nem beágyazni, mert az egyik Kicsikém épp édesdeden alszik az ágyon. Hadd aludjon.

 

Olyan feleség vagyok, akinek van egy férje, egy kutyája, két macskája, szép otthona, gyönyörű kertje és kreatív munkája és nem fél használni!

Nagyon sok jó dolgot megtanított anyukám, a mamáim, de most már annyit veszek ki belőlük, ami az enyém, és nem ragadok bele az Ő energiájukba. Végre megtanultam nem bírálni őket, és ahogy élnek, vagy éltek. Ez rájuk tartozik. Mára már azt választom, hogy nem túl akarok lenni – ahogy ezt olyan sokat hallottam tőlük – a szexen, főzésen, a kerten, a takarításon, hanem ebben is jól akarom érezni magam feleségként is, és most és 20 év múlva is. Ez most már sokkal fontosabb, mit az a sok elvárás, ami eltemetett gyerekként, kamaszként és zsenge nőként. Érett nő vagyok, aki tudja, mit akar és mi jó neki. Vagy ha nem tudom, nem félek megkérdezni magamat, avagy az Univerzumot.

Mit kell tennem és mi kell legyek, hogy az örömöt, a könnyedséget, a nőiességet, a szexualitást, a bulit és a kalandot éljem a párkapcsolatomban, feleségként is?

Nagyanyáink mondták: egy nő legyen szajha az ágyban, szakács a konyhában, úrinő a társaságban. Én még fontosnak tartom, az Önmegvalósítást, a bulikat, a kalandokat megélni. Olyat munkát csinálni, amit imádok, kreatív és pénzt hoz nekem. Ez jó irány, de Te döntsd el, hogy mikor melyiket választod, ha egyáltalán választod ezeket.  

Csak azt csináld, ami könnyed és örömteli Neked. Lehet másnak nem, de Neked jó. Törekedj, de ne ess a tökéletesség csapdájába, mert kicsinálod magad és a körülötted lévőket is. Ne legyél se jó, se rossz, legyél Önmagad, még a feleség szerepben is!

Kincses Anna

Írónő Megjelent könyve

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük