NeuraLink, az emberi biológia és a technológia összekapcsolása

Neuralink
A Neuralink az első agyi-számítógépes chipje, az N1

A Neuralink egy vállalat, melynek egyik alapítója Elon Musk. 2019-ben egy sajtótájékoztatón Elon Musk a világ elé tárta a Neuralink-et hivatalos formában.

 

Láttuk, amint ezek a komputerizált sebészek, robotok kis huzalokat helyeznek el az agyba, és ez az interfész – úgy tudom – lehetővé teszi a szélessávú kapcsolatot az agy és a számítógép között ahelyett, hogy az ujjainkkal gépelnénk. a beültetéshez négy darab, 8 milliméter átmérőjű lyukat kell fúrni a koponyába. A szálak vastagsága 60 mikrométeres (0,06 milliméter), ami az emberi haj vastagságának negyede, és minden szálat több tucat elektróda fon körül. Ilyesmiről beszélt hosszasan Elon Musk.

 

Mire kell odafigyelnünk a Neuralink-kel kapcsolatban?

 

Először is nagy tisztelője vagyok Elon Musknak. Fiatal, energikus, egy látnok, megvannak az erőforrásai, feszegeti a határait. Ugyanakkor azt gondolom, hogy addig fogja feszíteni a húrt, amíg valami vissza nem fog ütni. Nem azt akarom ezzel mondani, hogy amit csinál az helyes vagy helytelen, jó vagy rossz, csak azt, hogy ébernek kell lennünk. Folyik ugyanis egy küzdelem, ami a szemünk előtt zajlik. Minden nap látjuk. Azt szokták mondani, hogy a legjobb módja annak, ha valamit el akarsz rejteni, ha azt nyíltan közszemlére teszed. Azt gondolom, hogy ebben az esetben éppen ez történik.

Mindannyian tudjuk, hogy harcok folynak a gondolatainkért, a gondolkodásmódunkért. Ez történik a mainstream médiában, a sajtóban, félreinformálják, félretájékoztatják az embereket. Harcok folynak a történetünkért, az emberiség történetéért. Nevezetesen, hogy vajon véletlenszerű mutációk vagyunk, amelyek csak úgy megtörténtek, vagy van valami szándék a jelenségek mögött? Erről szól a történetünkért vívott harc.  Hogy mire kell figyelnünk a Neuralink-nél, az ennél mélyebbre megy, és ezt még nagyon kevesen ismerik fel. Ez pedig a harc magáért az emberi mivoltunkért. Az emberi mivoltunk esszenciája, az, ahogyan huzalozva vagyunk, az, ahogyan az idegsejt kapcsolataink formálódnak.

Dr. Joe Dispenza és Dr. Bruce Lipton is beszél erről. Az, ahogy a biológiánk össze van rakva, az nem holmi véletlen események sorozata. Vagyunk, akik vagyunk, és változatlan formában vagyunk jelen amióta 200 000 évvel ezelőtt először megjelentünk. A fejlődésünk nem lassú és fokozatos kibontakozás volt, és a DNS vizsgálatok bizonyítékot adnak erre. 200 000 éve jelentünk meg a Földön elképesztő lehetőségeket és képességeket rejtve magunkban, amiket még csak most kezdünk felfogni. Ezen szunnyadó képességek kibontakoztatása még ránk vár.

 

Azért mondom ezt, mert a harc azért folyik, hogy fokozza és bizonyos esetekben helyettesítse azokat a képességeket, amiknek már most is birtokában vagyunk biológiailag, azonban még nem használatuk őket.

 

Neuralink sebész robot
Neuralink sebész robot

A veszély pedig abban áll, hogy ha a technológiát erre használjuk, pl. egy Neuralink chipet  az agyban, akkor elveszítjük ezeket a képességeket. A Neuralink egy parányi, kézzel fogható chip, amelyet beültetnek az agyba. Ez egyébként egy igencsak innovatív chip, melyet portokkal láttak el és összekapcsolják azt az agyban lévő idegsejtekkel.

A Neuralink egy szövetchip csatlakozási felület. Korábban nem láthattunk még ilyesmit. A célja az, hogy a Neuralink chipen keresztül közvetlenül kommunikáljunk a számítógépünk merevlemezével. Természetesen külső eszközök és kábelek nélkül, a Bluetooth technológiához hasonlóan.

Vannak olyan területek, úgy vélem, ahol a technológia teljes mértékben pozitívan változtathatja meg egy ember életét. Például olyan emberek életét, akik elvesztették egy végtagjukat vagy lebénultak a háborúban. Vagy olyan emberek életében is jelentős változást hoz, akik elvesztették a látásukat, stb. Eredetileg ilyen szándékok voltak mögötte. De ha a Neuralink technológiát kiviszik a mindennapok világába, és az átlagemberek számára is hozzáférhetővé teszik – mondjuk, mert valaki direkt kommunikációs kapcsolatot akar a számítógépes játékkal, amivel játszik, ahelyett hogy a fizikai eszközön keresztül játszana a játékkal – akkor ez egy csúszós lejtő, a következő okból kifolyólag.

Ezek a képességek az új agykéregben (neocortex), az emberi agy külső rétegében találhatóak, különböző neuronok formájában. Ezek közül néhányan annyira újak, hogy a tudomány még csak most kezdi felfedezni őket. 2018 augusztusában a tudósok felfedeztek egy új típusú neuront, amit korábban még nem ismertek fel. És ez a felfedezés egy friss kutatási eredmény. Az új agykéregben található a neuronok egy csoportja, például amiket tükörneuronoknak hívunk. A tükörneuron két feltétel mellett aktiválódik. Az egyik eset, amkor tapasztalunk valamit, ezt mindannyian ismerjük. A másik eset, amikor szemtanúi vagyunk valaminek. Amikor valaki mást látunk, aki tapasztal valamit.

A neuron nem tud különbséget tenni aközött, hogy mi magunk éljük át a tapasztalatot, vagy mások tapasztalatát nézzük. Ezért fordulhat elő az, hogy vasárnap délután a kanapén fekve focit nézel, hangsúlyozom, fekvő helyzetben vagy, a szíved viszont hevesen dobog, leizzadsz, az izmaid megfeszülnek, pedig csak fekszel. Ez pedig azért van, mert ezek a neuronok nem tudnak különbséget tenni. Mi van akkor, ha ezek a neuronok egy gyógyulást látnak és nem egy sportközvetítést?

 

Ezek a neuronok nem képesek megkülönböztetni, hogy a gyógyulást csak nézed vagy ténylegesen átéled, ezért olyan jeleket kezdenek küldeni a testednek, hogy kezdeményezze a gyógyulás folyamatát. Ez egy csodálatos példa.

 

Azoknak, akik látták a Mátrix című filmet. Neo, (Keanu Reeves) volt a főhős, aki a Mátrix első részében egy olyan korban élt, amikor az emberek tarkójába csatlakozókat szereltek, amelyen keresztül csatlakozhattak egy számítógéphez, és nagyon gyorsan információkat tölthettek le maguknak, hogy elsajátítsanak bizonyos képességeket. PL: a harcművészetet vagy a járművezetői képességet. Ez mind benne volt a filmben. Sci-fi-ként volt bemutatva.

Nos, erre megvan a képességünk nekünk is, ha a tükörneuronokat a megfelelő módon edzük és gyakorlunk. Ha tudatosan, szándékosan használod ezeket a tükörneuronokat, képes leszel arra, hogy megfigyelve egy nehéz darabot játszó zenészt, azonnal megtanulhatod te is eljátszani azt. Ez által rendkívüli módon felgyorsul a tanulása sebességed. Vagy csak megfigyelsz egy harcművészt vagy egy tornászt és gyorsan eltanulhatod tőlük, amiket látsz. Lényegében ebből a célból tervezték a Neuralink-et.

A tudomány azt mutatja, hogy nem használjuk ki ezeket a szunnyadó képességeinket, melyek biológiailag megadatottak nekünk 200 000 évvel ezelőtt, akkor azok kezdenek fokozatosan leépülni bennünk. Ha azonban a biológiánkat a technológiánkkal, például a Neuralink chippel próbáljuk felerősíteni, azzal vajon milyen mértékben fogjuk feladni az emberi mivoltunkat? Egyáltalán mennyit vagyunk hajlandóak feladni belőle? És hol fog ez megállni?

Nem azt mondom, hogy ne tegyük, csak azt, hogy nem hiszem, hogy mindenáron fel kéne adnunk az értékes emberi vonásainkat, legalább addig, amíg meg nem értjük mit is jelent embernek lenni. Amíg meg nem tapasztaljuk, milyen egy teljesen éber emberi lény, beleértve a lehetőségeit is. Ezt csak most kezdjük megérteni. Tehát a Neuralink és az egyéb hasonló technológiák elképesztő távlatokat nyithatnak, azonban meg kell fontolnunk hogyan és milyen mértékben vonjuk be ezeket az életünkbe. Mert ez nem fog megállni a Neuralink-nél.

Neuralink agyi chipek prototípusai
Neuralink agyi chipek prototípusai

Ott van a Mesterséges Intelligencia és a robotok kérdése is. Korábban a robotok úgy néztek ki, min a gépek, ma azonban egyre szebbek, egyre csinosabb teremtmények. Amikor olyan robotokat gyártanak, amik gyönyörűek és szépek, akkor azok már többre is képesek, mint pusztán kitakarítani a házadat. Vannak már olyanok, akik intim együttlétre is használnak robotokat. Lehetőséged van összeházasodni egy Mesterséges Intelligenciával rendelkező robottal, méghozzá törvényes keretek között.

Szaúd-Arábia 2018-ban hivatalos állampolgárságot adott Sophiának, aki az első mesterséges intelligencia megtestesítője. Sophia egy nőnemű robot, kitöltötte az állampolgársághoz szükséges tesztet, és minden kérdésre helyes választ adott. Dr. Ben Goertzel a Singularitynet-nek dolgozik és segített kifejleszteni Sophiát. Azt mondta, hogy a Szingularitás 2045-ben fog megtörténni, amikor is össze fogunk olvadni a technológiával, akár akarjuk, akár nem.

Lesznek közülünk olyanok, akik összeolvadnak vele, és lesznek, akik nem. Olyasmi lesz ez, mint egy sci-fi filmben. Lesznek olyanok, akik kihasználják a technológiában lévő lehetőségeket, és aktívan fokozzák majd a képességeiket, mondjuk a Neuralink chippel, ám lesznek olyanok, akik „tisztán” emberekként fognak élni. Ők lesznek a renegátok. Azt nem tudom, hogy hátrahagyottak lesznek-e, az viszont valószínű, hogy elkülönülten fognak élni. Ha azonban felvállaljuk az emberi énünket, nem hátrahagyottak leszünk, akik kevesebb képességekkel rendelkeznek, sokkal inkább a biológiai megfelelője leszünk a technológiai fejlődésnek. Erre teremtődtünk emberként.

Ha tanulmányozod az ősi írásokat, azt írják, hogy megkaptuk az istenek hatalmát. Nem az egy Istenről beszélek. Mi vagyunk az egyetlen olyan életforma, amely képes arra, hogy csendben leüljön és tudatosan, szándékosan szabályozza a biológiáját. Nekünk megvan ez a képességünk. Hogy mit jelent ez? Leülünk egy adott időpillanatban és képesek vagyunk például a hosszú életkorért felelős enzimeket felébreszteni és ezzel a testünk minden sejtjét szabályozni tudjuk. Tehát bár időrendileg haladunk előre az időben, és egy év múlva egy évvel idősebb leszek, mint most, de a biológiai markereidet visszafelé tekerheted az időben. Így válik lehetségessé, hogy biológiailag fiatalabbá válsz egy év múlva.

 

Mi vagyunk az egyetlen életforma, amely képes ezt tudatosan szabályozni. Mi vagyunk az egyetlen olyan életforma, amely bármely pillanatban képes arra, hogy úgy döntsön, hogy fokozza az immunműködését.

 

Mi vagyunk az egyetlen életforma, amely az intuíció mély állapotait képes előhozni, bármikor, amikor épp szükség van rá. Mindannyiunknak vannak spontán intuícióink, pl. amikor telefonálni akarsz valakinek, aki éppen akkor téged hívott. Ez spontán intuíció.

Ez tök jó, de mégis mikor fogom újra megérezni előre, mi fog történni? A kérdés tehát az, hogyan aktiválhatod ezt a képességet egy csettintésre? Vagy azt, hogyan válaszolhatod meg a mély kérdéseket, amikor döntened kellene, és nincs senki, akihez fordulhatnál, nincs Google, hogy bepötyögd, vagy mindenki, akit kérdezel, teljesen más válaszokat ad neked. Hogyan döntöd el, hogy melyik az igazi számodra? Hogyan döntesz egészség témában, élet-halál kérdésekben, párkapcsolati kérdésekben, állás vagy karrier témában?

Mi vagyunk az egyetlen olyan életforma, ami tudatosan képes hozzáférni a válaszokhoz. Mi vagyunk az egyetlen olyan életforma, akik tudatosan képesek lendületbe hozni magukat ebben a változó világban, hogy boldoguljon és gyarapodjon. Mindezt úgy, hogy ne csak túléljen, hanem valóban boldoguljon a változás szelében. Fokozhatjuk, tudatosan kiválaszthatjuk,  mely képességeket kívánjuk felerősíteni, pl: gyors észlelés és felfogás, szupermemória, felidézhetünk bármit, stb. A titkosszolgálatok embereket képeznek ki ilyesmikre, ahogy azt a Jason Bourne filmekben is láthattad. És sokkal több dolog is van még ezen kívül. Ezek csak példák voltak a biológiánk önszabályozására. Más életforma nem képes erre.

NeuraLink koncepció
Neuralink koncepció

Amikor azonban lemondunk önmagunk ezen részeiről a gépek javára, egy kis NeraLink, egy kis feljavítás itt-ott, akkor ez már nagyon mély kérdéseket vet fel. Sajnos ezt már félig meg is tettük a mobiltelefonjainkkal. Az első generáció számára ez egy választás lesz. Mi még emlékszünk arra, milyenek voltunk előtte, és tudunk mérlegelni, amikor döntünk. Egy generációval később, az a generáció már csak ezt fogja ismerni.

A mobiltelefon egy tökéletes példája ennek. Már felnövőben van egy olyan generáció, amely nem tudja milyen digitális összekötöttség nélkül élni. És amikor ez a digitális kapcsolat megszakad, a mobiltelefon nélkül töltött idő hatással van a hangulatukra, a viselkedésükre és arra, ahogyan a többi emberre és a világra tekintettek. Egy generációval később még többet fogunk veszíteni a képességeinkből, ha átadjuk azokat a gépeknek, és talán soha nem fogjuk visszaszerezni.

Ezzel kapcsolatban van itt egy érdekes dolog. Nagyon sok barátom van, számos szakmában, néhányan közülük közeli kapcsolatban vannak az UFO jelenségek vizsgálatával és az ezzel összefüggő emberrablásokkal kapcsolatban is. Léteznek emberek, akik beszámoltak arról, hogy földönkívüliek rabolták el őket és ezt érzelmileg, pszichológiailag megpróbálják feldolgozni magukban. Van egy barátom, aki ilyen esetekre specializálódott, és segít ezeknek az embereknek feldolgozni a történteket. Bár minden eset egyedi, mégis van bennük valami közös, amit döbbenetesnek találtam.

Minden elrablásos eset, némelyikről olvashatsz is, pl. a 60-as években volt egy történet a Betty és Barney Hill házaspárról, akik elmondták, hogy földönkívüliek rabolták el őket. Az elrablásos történetek közös pontja, hogy a földönkívülieket maguk az emberek érdekelték bizonyos okok miatt. Az egyik ilyen ok, amit elmondtak a földönkívüliek, hogy hoztak egy döntést a fajuk múltjában, melyben összekapcsolták magukat a technológiával, és ezzel elvesztették azon képességeiket, amik nekünk, embereknek még megvannak, és ezeket akarják visszakapni.

 

Meg akarják találni a módját, hogy újra érezzék az érzelmek erejét.

 

Az új agykéreg (neocortex) az, amelyben megtalálható a szimpátia, az empátia, az együttérzés. Ha azonban lassan és fokozatosan lemondunk emberi mivoltunkról és feladjuk azt, azzal megkezdjük azon képességeink erodálását, amiket emberi fajként olyan nagy becsben tartunk. A Neuralink chip használata tehát egy morális kérdés is.

Milyen mértékben akarjuk ezt megtenni? Van-e jogunk lemondani emberi mivoltunkról? Milyen mértékben akarunk lemondani önmagunkról? Ez egy felhívás az emberek számára, hogy legyenek éberek arra a tényre, hogy sokkal többről van szó a Neuralink chip kapcsán, mint pusztán arról, hogy közvetlenül kommunikáljunk a számítógépünkkel az elménk segítségével. Arról is szól, hogy feladjuk-e a szuverenitásunkat és képesek vagyunk-e meghozni a nagy döntéseket az emberi faj jövője és fejlődése érdekében. És ez már most, egy generáción belül eldől. Vajon elég éberek leszünk a Neuralink-kel kapcsolatban?

 

Forrás: Gregg Braden interjú, London Real