A pénzáramlás, avagy mennyit ér az energiád?

Ebben a cikkben a pénzről lesz szó, és az anyagi dolgokhoz való viszonyulásról. Az emberek többségénél ez központi téma a mindennapi életben.

 

A pénzt és az anyagi dolgokat elhelyezzük a globális gondolkodásba. Nemcsak elhelyezzük, hanem egy teljesen más szemszögből vizsgáljuk, a gazdaságot, a pénz világát. A hétköznapi életünkben az egyéniségünk ehhez való viszonyulását is meg kell értenünk, melyek éppen blokkolták vagy sikeressé tették a pénzáramlást az életünkben. Ebből az új látásmódból, ha megfigyeled és megérted az összefüggéseket, akkor van arra esély, hogy az életedben is sokkal inkább áthatja majd az áramlás, a stabilitás, és ezt megélve részévé válik az egyensúlyodnak az anyagi világ és a pénz is.

pénz-energiaAz ember belső motivációja között szerepel a pénz. Amikor a pénzről van szó, akkor is egy viszonyulásról beszélünk. A pénz a viszonyítás eszköze. Ha azt mondom, hogy pénz, akkor benned megindul egy folyamat.

Mit érzel? Szorongást, pánikok, félelmet, lehetőséget? Hogy megértsd, hogyan működik a pénz, a pénzáramlás, az életedben néhány dolgot meg kell értened. Lásd, hogyan kapcsolódik össze a pénz és a tudatosság. Ha a tudatosságot éled meg, akkor később máshogy látod majd a pénz dolgait.

Ebben a cikkben segítséget kapsz a pénzáramlás megértéséhez. Ettől nem biztos, hogy több pénzed lesz, de ha sokat olvasol és tanulsz róla, akkor létrejöhet benned egy folyamat, amely során megtapasztalsz egy másik gondolkodást, tanulsz egy másik szemléletmódot, és jó esetben másként fogsz hozzáállni a pénzhez, ezáltal több lesz belőle.

Az emberi társadalom arra épült fel, és azon alapszik, hogy az emberek egymástól vesznek el figyelmet, a figyelmen és kommunikáción keresztül pedig energiát. Gyerekként is úgy tanítanak, hogy a gyerekektől a szülők rengeteg energiát vesznek el. Aztán később amikor a dolgozol a fönököd viszi el az energiádat. Ezért kapod cserében a pénzt.

 

Tehát mi a pénz: a te saját energiád. Mennyit ér az energiád, a napi 8 órád, elégedett vagy azzal, amit kapsz érte?

 

Az önértékelés határozza meg, hogy mennyit kapsz egy napért. Önmagadnak mennyit érsz? Ki tanította meg neked, hogy mennyit érsz?

 • Az önmagadhoz való viszonyulásban;
 • a többiekhez való viszonyításban;
 • a sémáidban;
 • a gondolkodásodba programozott paradigmák alapján, amit még gyerekkorban kaptál;

ezek alapján fogod meghatározni, hogy mennyit érsz. Hogy a szüleid mit éltek meg, mi volt a realitásuk, hogyan határolták be önmagukat, ezek mind ott lesznek a gyerekben, amit családmodellnek hív a pszichológia.

Az, hogy mennyit keresel, hogy mennyit ér a munkád, amit napi szinten beleölsz a munkádba, az csak is rajtad és az önértékeléseden múlik, ami egy tanult séma. A határaid, az önértékelésed 3 éves korra készen vannak. Hogy az életedet, az energiádat mennyire értékeled, az is 3 éves korra kész van, onnantól már csak elmondják, hogy “ehhez hülye vagy fiam, én megmondtam, hogy ezt tanulod, azt csináld…”

Egy társadalomban az önértékelés egy kollektív folyamat. A magyar arról híres, hogy nem értékeli a nyelvét, a kultúráját, saját magát, és a történelmét sem. Nincs is tisztában vele, akkor hogyan értékelné a munkáját és az energiáját? Miért mennek el a fiatalok? Mert az ő munkája nem ennyit ér. Külföldön megkapja azt a pénzt, amennyit az energiája ér, tehát már értékeli önmagát. Az az ember, aki itt meg van rekedve – azokban a sémákban, amire őt tanították -, az annyit ér amennyit.

Az önértékelésed minden esetben az elmédben zajlik. Az elmédbe beültetett sémák szerint, és az önértékelésed fogja meghatározni, hogy te mit vallasz magadról, mennyit tudsz magadról elképzelni, és aszerint, hogy mennyit tudsz magadról elképzelni, annyit fogsz tanulni is, annyira fogod magadat képezni.

Ha el tudod magadról fogadni, hogy sok mindent képes vagy megtanulni, és nyitott maradsz arra, hogy később is fejleszd magad, hogy kiemelkedj, hogy egyre többet érjen az energiád, egyre hitelesebbnek tartsanak, akkor az órabéred is növekszik majd. Minden azon múlik, hogy milyen sémáid vannak. Ha az a sémád, hogy nehéz, meg ehhez öreg vagyok már, akkor nem fog menni. Határok nélkül gondolkodj önmagadról.

 

Ha megreked valaki – legyen az emberileg, vagy az elméjében, vagy anyagilag – az azért van, mert ott lehatárolta magát, és nem hisz, nem fogad el többet magáról, hanem abban van benne, hogy a határai eddig tartanak. A határaidat azonban te képes vagy kitolni, a szüleid nem tudják. Ők annyit hittek magukról és rólad, amennyit átadtak. Amikor eljöttél otthonról, akkor már rajtad múlik, onnan már a te felelősséged, hogy meghatározd vagy tágítsd a saját határaidat.

pénz_energiaAz embernek meg kell tanulnia felelősséget vállalnia, hogy a határait merje feszegetni, tágítani, és úgy élni az életét, hogy többé nem fogadja el, hogy mások behatárolják. Légy igényes arra, hogy fejlődsz, hogy tanulsz másképp gondolkodni. Ülj le, és tanulj, és mindig áll készen arra, hogy kitold a határaidat.

Az ilyen embernek lesz több energiája. Az ilyen embernek a másokkal való törődés is többet ér, mert egyre több mindent képes átlátni, máshogy tanulja, és máshogy tudatosítja a folyamatokat, és miután megtanulta, azokat át is tudja adni másoknak.

A többi embernek az fog érni valamit, hogy tudsz olyat mondani, tudsz úgy segíteni, amire ők nem jöttek volna rá, és ezzel már mások határait is tágítod. Ez a folyamat maga, az energiaáramlás. A pénz csak arról szól, hogy ezt az energiaáramlást – ami legyen ezen a szinten  információ, reakció, munkavégzés – viszonyítjuk, ennek a viszonyításnak az eszköze pedig a pénz.

Hogy mennyit érsz;

 • hogy a viszonyulási, gondolkodási rendszered mennyire határtalan;
 • és ezáltal a benned zajló folyamatok mikre fognak rávenni;
 • hogy mennyire lesz szabad a cselekvésed, a végrehajtó részed;
 • mennyi mindent tudsz átformálni a tetteid révén;

ez az amit te pénzként fogsz megfogalmazni. Ennek a végrehajtásnak az eredménye, ami anyaggá válik. Ennek az eredménye, hogy egy ing mennyit ér, ez alapján fog egymáshoz viszonyulni mindennek az ára is. A pénzzel kapcsolatos tudatlanság, sodródás, szenvedés, és fájdalom akkor jelent megrekedést a számodra, ha nem ébredtél fel, hogy te ennél sokkal több vagy. Ezt képes vagy kívülről szemlélni, és ha már tudod is kívülről szemlélni, akkor eljutsz oda, hogy mindent át tudsz értékelni és elkezdesz fejlődni.

Az az ember, aki

 • elengedi azt, ami eddig volt;
 •  mindent újra gondol;
 • a működési rendszerében rekedt szokásokat és határokat újra tudja értékelni,  – adott esetben a pénzt is, amely ezen a rendszeren belüli áramlások mértékegysége;

az a legfőbb összesítő, energiaáramlást leíró mértékegységet is újra tudja írni, vagyis a pénzhez való viszonyát.

 

Prof. hc. Dr. Varga Tamás Miron

pszichológus, parapszichológus, transzperszonális coach, parafenomén Telefon: +36 70 703 1420 E-mail: miron.tanfolyamok@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük