Tudatosan figyelsz Önmagadra?

Kincses Anna
Latest posts by Kincses Anna (see all)

A figyelem a tudatos élet velejárója. Ha tudatosan figyelsz önmagadra a világodra az Univerzumodra, akkor az óriási hatással van rád és arra, amiben élsz.

Ha tudatosan figyelsz, akkor látod és elismered a nagyszerűségedet, az önerődet és az értékeidet. Ha tudatosan figyelsz, észreveszed a falaidat, a bántalmazást, a berögzült mintáidat, a visszahúzó energiáidat, a fix pontjaidat, maszkjaidat stb. Ezek kioldásával elgördíthetett az utadon lévő köveket, amik hátráltatják a haladásod. Aztán megfigyelheted az életedben zajló események közül melyik az örömteli és melyik, ami nehéz és súlyos, ezáltal megkönnyíted magadnak a döntéseidet, választásaidat is. A figyelem hatására előbb utóbb felismered a körülötted zajló emberi játszmákat, hazugságokat és illúziókat, de ugyan akkor az igazságaidat és a lehetőségeidet is. A tudatos figyelem számtalan élethelyzetet átlát és támogat a tisztánlátásodba és érzékelésedben.

A tudatos figyelem érzelemmentes, ami nem jeleníti azt, hogy érzéketlen, csak nincsenek hatással rá a traumák, a drámák, a düh, a harag és így tovább. Ezért van az, hogy megbízható információkhoz jutunk általa. A tudatos figyelem, az éberség előszobája. Az éberség az „itt és most játéka”, és csak tudatos figyelemmel lehet jelen az életedben. 

Persze a figyelmet is túltolhatod, de akkor már nem beszélünk tudatosságról, hanem irányítási vágyról, és folyamatosan kontrollról. Ha ezek alatt tartod magad és a létezésed, akkor ez átcsaphat egy önbántalmazásba és tökéletesség mániába. Bármit csinálsz, ítélkezve vizslatód magad és másokat egy górcső alatt, aztán a jó és a rossz dualitás csapdája foglyul ejt. Ekkor már nem figyelemről beszélünk hanem fixációkról, kikövetkeztetésekről és agyalásról.

A tudatos figyelem egy könnyed, örömteli és játékos energia, ami jön, megy és áramlik. A tudatos figyelemmel rengeteg energiát „spórolsz”meg.

Ha a figyelmedben nincs tudatosság, a fókusz lekerül rólad és az energiáid szétszóródnak. Belemész mások világába, drámájába, játszmájába, és energiarablásába. Mindenkivel foglalkozol magadon kívül, így ne csodálkozz, ha nem úgy mennek a dolgaid, ahogy szeretnéd. A mai kor virtuális világa jó játszótér ehhez. Hányszor dühöngtél, veszekedtél és lettél szomorú a felnőttek homokozójába? Hányszor nézted és nézed, mások filmjét és játékát ezzel értékes energiát, figyelemegységet és időt elvéve magadtól és a saját céljaidtól? Ezzel persze semmi gond, de ha változást szeretnél a figyelmed irányán is változtatnod kell.

 

A virtuális világban van a munkám és az emberi kapcsolódásaim egy része, amit imádok, de csak annyit játszom vele, ami nekem tápláló és bulis, különben beszippant magával és csak viszi az energiámat. Megfigyeltem, attól függetlenül, hogy az internet ablak a világra – és én szeretek nézelődni – de ha írok, kreatívan alkotok, önmunkát végzek vagy teremtek, zavar a külvilág zaja. Ez egy belső utazás, és ha beengedem a nekem nem tápláló energiákat, bizony a végeredmény sem lesz olyan amilyet szerettem volna. Most már simán kilépek mindenből, TV, net, telefon stb. és alkotói szférát hozok létre magamnak. Persze ez is egy folyamat volt, de már tudom, hogy nekem így könnyedebb dolgoznom, alkotnom, léteznem. Ha meg kilibbenek belőle sincs semmi baj, előbb utóbb észreveszem, és újra választom. Te választanád? 

  • Mit kell tennem, lennem, hogy válasszam a tudatos figyelmet?
  • Mi az a végtelen könnyedség ahogy tudatos figyelemben lehetek?
  • Hogy működik nekem a tudatos figyelem?

Kincses Anna

Írónő Megjelent könyve

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük