6 tipp a tudatos gyermekneveléshez

Hogy legyünk tudatos szülők? Hogyan neveljük tudatosságra a gyermekeinket?

 

Úgy gondolom a tudatosság egy berögzült viselkedésformáktól, dogmáktól, öntudatlan reakcióktól mentes, szemlélődő állapot.

 

Ezt az állapotot szinte lehetetlen állandó fenntartani. A gyermeknevelés esetében pedig különösen nehéz, hiszen annyi negatív élmény, hatás érheti őket, amelyektől igyekszünk megóvni őket. A szülői féltés állandóan jelen van minden édesanyában, édesapában, sőt a nagyszülőkben is.

 

Ahhoz, hogy gyermekünket tudatosan tudjuk nevelni, először nekünk kell éberekké válnunk a saját életünkre vonatkozóan. Látnunk kell önmagunkat „kívülről”, mintha csak egy filmet néznénk, ahol mi vagyunk a főszereplők. Látnunk kell a tévedéseinket, az érzéseinket és tetteink következményeit.

 

  1. Szülő minta

El kell döntenünk, hogy hősök vagy áldozatok akarunk lenni életünk filmjében. Szülőként ez nem csak magunk miatt fontos, hanem a gyermekeink miatt is.

A gyermeked nem azt tanulja meg, amit mondasz, hanem azt, amit és ahogy teszel. Hiába akarod megtanítani neki, hogy tegyen az álmaiért, mert semmi nem hullik az ölébe, ha te nem teszed ezt nap, mint nap! Nem fog hallgatni rád, mert nem vagy hiteles!

 

  1. Engedd őt tapasztalni

Emlékezned kell a gyermekkorodra, a kamaszkorodra, te mennyire vetted figyelembe a hosszas kioktatást, a „szent beszédet”? Semmilyen hatással nem volt rád, ugye? Mentél a saját fejed után, mert úgy érezted, korlátok közé szorítanak és meg akarják szabni neked, mit tegyél, vagy ne tegyél! Pedig ez a te életed, te tudod a legjobban, mi jó neked!

Ezzel a hozzáállással bizony sok kínos pillanatot éltünk át, amitől óvni akartak a szüleink. De meg kellett tennünk, mert ezek a tévedések, tapasztalások vezettek minket a helyes útra. Ez a gyermekeddel sincs másként.

Ha nem akarsz elutasító válaszokat kapni, akkor meg kell hagynod a választás és döntés lehetőségét. Vázold fel a lehetőségeket és azok lehetséges következményeit. Ha kell, példálózz a saját múltadból, de ne légy kioktató. Tényeket közölj, aztán bízd rá gyermekedre a döntést. Így ez egy hasznos beszélgetés lesz és nem „szent beszéd”, amely csak süket fülekre talál.

  1. Bizalom nélkül nem megy
 
Ne feledd, a bizalom kölcsönösségen alapul. Bíznod kell a gyermekedben, hogy a megfelelő döntést hozza! Ha nem bízol benne, hogyan várhatnád el, hogy ő bizalommal legyen irántad? Elvégre Te neveled őt, ha benne nem bízol, akkor magadban sem!

  1. Gyermeteg problémák

A gyermekednek is vannak problémái. Veszekedések a barátnőkkel, balhézás a barátokkal, igazságtalannak érzet bánásmód egy pedagógus részéről, vagy akár a szülők részéről.

Egy gyermeknek nagyon erős az igazságérzete. Szóvá fogja tenni, hogy mi nem tetszik neki. Hallgasd végig nyugodtan, türelmesen!

Képzeld magad az ő helyébe, emlékezz, hogy neked is voltak hasonló problémáid ebben az életkorban. Adj tanácsot, te mit tennél. Mondj véleményt, egy külső szemlélődő nagy segítség nehéz helyzetekben, de csak akkor, ha kívül tudsz maradni az érzelmi drámán!

  1. Szülői tekintély

Ne kezeld le, ne legyints az általa szóvá tett sértettségre. Attól, hogy gyermek még megérdemli, hogy tisztelettel bánjunk vele. Ne akard megtörni vagy megalázni, például: “Amíg az én házamban laksz, az van, amit én mondok!” , vagy hasonló kijelentésekkel.

 
Igen, megvan a „hatalmunk” ahhoz, hogy megtiltsunk bizonyos dolgokat, de ne tiltsuk azt a viselkedést, hogy kiáll a gyermekünk önmagáért! Ha ezt elfojtjuk benne, önértékelési, önérvényesítési problémái lesznek, amellyel nagyon megnehezíthetjük az életben való boldogulását. A legjobb, ha kategorikusan nem tiltunk semmit. Inkább beszéljünk a tettei esetleges negatív következményeiről.

 

  1. Testi érintkezés

Az ölelés, puszilgatás nem csak a pici babák, kisgyermekek kiváltsága. A testi érintkezés nagyon fontos, akkor is, ha gyermeked már kamasz.

Sok minden, de a szeretet főleg tettekben nyilvánul meg! Nem kell túlzásba esni, majmolni, rátelepedni a gyermekedre, de használj ki minden alkalmat a simogatásra, ölelésre.

Nemcsak neki teszünk jót, hanem önmagunknak is, elvégre olyan jó érzés magunkhoz szorítani!

 

Holics-Mester Marianna

Zen Coach, Sámán gyógyító Szakértői oldalam Cikkírói bemutatkozóm Cikkeim

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.