Anya vagyok és feleség, de elfáradtam!

Anya vagyok, és feleség, de elfáradtam. Biztos vagyok benne, hogy te is voltál már így, ha anya vagy és feleség. Most jutottam el arra a pontra, amikor már úgy érzem, nem bírok el többet. Ha most jön még valami, akkor összeomlok.

 

Kimerült vagyok, elkeseredett, erőtlen. Eljutottam oda, hogy már a rutinszerű napi teendők is komoly erőfeszítést jelentenek a számomra. Reggelente fejfájással ébredek, feszült vagyok, minden apróságért robbanni tudnék. Ordítani, elmenekülni, egy olyan helyre, ahol nem talál meg senki, ahol nyugalom van, ahol van időm önmagamra.

 

Az anyaság csodálatos érzés – mondták nekem.  Lesznek nehéz pillanatok, de azokkal együtt is csodálatos! Nos, jelen lelki állapotomban, az anyaságban pont ezt a csodát nem találom. A napi rutin felőröli az embert, ha nincs ideje önmagával lenni, önmagáért tenni, a saját életét élni.

 

Élem a férjem életét, segítem, támogatom, tanácsokkal látom el. Ha kell, én ott vagyok, ha kell, megoldok dolgokat, ha kell, gondolkozom helyette.

 

Élem a lányaim életét, leckét írok, bepakolok a táskába, ennivalót készítek, csomagolok, ceruzát hegyezek, dolgozatra készülök, konfliktusokat oldok fel, verset tanulok, sportolok, stb.

A mintafeleség, aki mindig kéznél van, aki segít, ha férje ezt kéri, bárhol és bármikor.

A mintaanya, aki mindent megtesz a gyermekeiért, megvédi őket, megold minden problémát, mindre szakít időt.

Egészen addig teszi ezt, amíg ő maga el nem tűnik a sok szerep mögött és már azt sem tudja, ki is ő valójában.

 

Minderre akkor döbbentem rá, mikor már a ház elsötétült. Csend van, mindenki alszik. Most van időm magamra, most tudok a saját érzéseimre és gondolataimra figyelni. Most tehetnék valamit, ami csak rólam szól, ami csak nekem okoz örömet, valamit, amit szeretek. Egy pillanatra elönt a lelkesedés, aztán csak bámulok a sötétségbe, mert már azt is elfelejtettem, hogy mit szeretek. Mindegy, egyébként se lenne rá energiám, hiszen a fáradtságtól, szinte alig állok a lábamon.

 

Még utoljára benézek a gyerekszobába. Nézem őket, milyen nyugodtan alszanak. Biztonságban vannak, mert anya mindent megold, mert anya erős és anya mindig ott van!

 

Nézem a férjemet, aki szintén nyugodtan alszik, mert minden megvan, ami aznapra tervben volt, ha meg valami elmaradt, azt úgyis megoldja a szerető és mindig rendelkezésre álló „tökéletes” felesége, én.

 
Ha jobban meggondolom, szuper anya vagyok, szuper jó feleség, akkor mégis miért érzem ilyen ramatyul magam, ilyen elcsigázottan, magányosan?

Igen, ha már megvan a kérdés, akkor megvan a válasz is! Elkövettem egy hatalmas hibát, talán te is elkövetted, hogy feladtam önmagam! Mártír lettem! Most itt ülök az egykori önmagam romjain és senki mást nem okolhatok ezért a helyzetért, csak saját magamat.

 

Ha feláldozok mindent, és csak a gyermekeimért élek, jó anya leszek? Ha feláldozok és háttérbe szorítok mindent, ami én vagyok, akkor jó feleség leszek?

Hát nem!

 

Mert közben eltűnök a szerepek és álarcok mögött, fáradt leszek és boldogtalan, mert semmit nem teszek önmagamért. Nem szerettem magam annyira, hogy kiharcoljam minden egyes nap azt az időt és nyugalmat, amire szükségem volt.

 
Talán minden anya, feleség belesik egyszer ebbe a hibába, talán többször is. De előbb utóbb meg kell tanulnunk önmagunkra is figyelni, időt szánni a nőre, akik vagyunk, és akik lenni akarunk. Nem kell mindig, mindent nekünk megoldani! Mondjuk ki, hogy NEM, hogy ELÉG VOLT!

 

Mert ha alaposan végig gondoljuk, az általunk megoldott helyzetek nagy része, megoldódott volna akkor is, ha nem húzzuk magunkra. Nem kell minden terhet magunkon cipelni, gyermekeinknek is meg kell tanulni megoldani a saját konfliktusaikat. Nem leszünk rossz anyák vagy feleségek azért, mert olykor nemet mondunk! Sőt, akkor leszünk igazán boldogok és kiegyensúlyozottak. Mert végre magunkkal is törődünk. Ha boldog és kiegyensúlyozott nő vagy, akkor leszel csak igazán jó anya és jó feleség.

 

Én pontosan ezt fogom tenni! Kimondom, hogy: NEM, ELÉG VOLT! Megszabom a határokat, a férjemnek és a gyermekeimnek is. Most én is önző leszek, önző módon kiharcolom magamnak, amiről úgy gondolom, jár nekem! Ez pedig a minőségi idő, amit magamra fordítok, dolgok, amiket magamért teszek, és ebből nem engedek!

 

Holics-Mester Marianna

Zen Coach, Sámán gyógyító Szakértői oldalam Cikkírói bemutatkozóm Cikkeim

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.