Az Enneagram rendszere

Mindegyikünknek van egy legfőbb jellemvonása, és mindenkinek ezt a legnehezebb észrevennie önmagában. Az Enneagram tükröt mutat nekünk.

 

Lehetőséget ad arra, hogy rálássunk egónk gépies voltára, amivel úgy azonosultunk, mintha ez volna az igazi énünk. Gyakran fájdalmas folyamat ráébredni, hogy amit különleges, egyedülálló egyéniségünknek hittünk, valójában egy viselkedésminta, ami olyan kiszámítható, mint egy számítógép program.

Az egyik módja annak, ahogy felhasználhatjuk ezt a rendszert, az, hogy elkezdjük felismerni a mintáinkat önmagunkban és a kapcsolatainkban. Ha felfedezzük, hogy mindegyikünk másképp működik, és másképp tudja elvégezni ugyanazt a feladatot, úgy képesek leszünk a megbocsátásra. Elkezdhetünk megbocsátani magunknak, a partnereinknek, családtagjainknak, barátainknak.

Ha abbahagyjuk a gépszerű mintákkal való azonosulást, akkor nem vesszük többé személyes sértésnek életünk eseményeit.

A bűntudat, mások hibáztatása, vagy a félelem elavulttá válik, ha felismerjük, mennyire gépies a nagy része annak, amit mi életnek nevezünk. A mintáink felismerésének folyamatában valami igen fontos történik. Elkezdjük összehangolni a tudatos részünket a tudattalannal. Elkezdheted felismerni viselkedésed mintáit, amelyek azelőtt láthatatlanul működtek.

 
Az Enneagram rendszere 9 pontból, fixációból áll össze. Mindannyian felvesszük az összes különféle mintát. Ennek ellenére azonban egy pont az, amelyben mindenki rögzült, ahol otthon érzi magát, és talán épp ezt a legnehezebb felismerni.

 

Fontos tudni, hogy a fixációd nem változik. Az összes fixációból veszünk át stratégiákat, stresszben vagy ellazult állapotban átköltözünk egy másik pontba, de az alapkarakterünk egy életre a miénk.

 

Az a dolgunk, hogy a típusunkon belül világosodjunk meg!

 

Ahhoz, hogy az Enneagramot valóban a felébredés eszközeként használjuk, hajlandónak kell lennünk könyörtelenül őszintének lenni önmagunkkal. Fel kell készülnünk arra, hogy minden pillanatban tisztán lássuk önmagunkat, és tudatosan megkülönböztessük magunkat a robotszerű mintáinktól, amiket eddig önmagunknak hittünk.

 

Holics-Mester Marianna

Zen Coach, Sámán gyógyító Szakértői oldalam Cikkírói bemutatkozóm Cikkeim

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.