Fáradt vagy? Mondj nemet!

Biztos te is már sokszor voltál fáradt, vagy lehet, hogy most is leterhelt vagy. Alig állsz a lábadon, mindent úgy végzel el, minta 100 ló húzna vissza. Tele van a fejed gondolatokkal és a melledet mázsás súly nyomja. Reggel, ha felébredsz, olyan mintha le se feküdtél volna, szinte fáradtabb, vagy mint előző este voltál. Az üdeséget csak hírből ismered, és legszívesebben elszöknél otthonról valahova jó messzire, hogy egy darabig önmagaddal tudj foglalkozni. De nem teheted, mert ott a család, a gyerekek, a munka és kell a pénz. Ez hatalmas stresszel jár, és már nem is tudod, hogy mi a megoldás.

Többféle fáradság létezik. Van jóleső, mikor valamit megtettünk és véghezvittünk és örömmel pihen a lelkünk és a testünk azzal a tudattal, hogy létrehoztunk valamit. Ez lehet fizikai fáradság, de lehet szellemi is. Én a kerti munka után tudok ilyen jólesően elnyújtózni és örülni annak, amit alkottam. Bár már egy nagyobb lélegzetvételű írás után is éreztem hasonlót. Még egy-egy nagyobb önmunka után szoktam érezni ilyen fáradságot, mikor elengedtem sok visszahúzó energiát és információt, és a testem is és én is pihenésre vágyunk.

Aztán létezik az a fáradság, bár inkább lelki tehernek mondanám, amit bizony te pakolsz magadra, és elsorvasztod magad vele. Félre ne érts, nem bántani vagy ítélni akarlak. Ez áll tőlem a legtávolabb. Én is ezt csináltam és bizony néha még csinálom is, de már hamar kipörgök belőle. Inkább meginvitálni arra, hogy picit tudatosabban lásd ezt a problémádat, hogy minél előbb el tudd engedni, bármiért is érzed ezt a terhet. Néha nemem kell mondani!

Mikor választottad utoljára Önmagad? Mikor mondtál utoljára nemet valakinek? Mikor mondtál utoljára nemet valamire?

Hajlamos vagy mindent magadra venni, és saját teherként cipelni tovább. Dolgozó nő vagy, anya, feleség, barátnő és még ki tudja, hány energiát tartasz meg. Csodálatos az anyaság, de ha már csak zombiként és örömtelenül éled, akkor el kellene gondolkodnod azon, mennyi problémát vettél át a gyermekedtől. Ezzel nem arra biztatlak, hogy ne törődj vele, hanem hogy több önállóság nem árthat. A gyermek addig nyújtózik, amíg a takarója engedi. A határokat neked kell megszabni. Ha kiveszel mindent a kezéből és te intézed, ezzel elerőtleníted őt. Ne te legyél a gyermeked ereje, hanem járulj hozzá a saját önerejéhez. Ha nem építesz az életedbe én időt, elsorvadsz, és a ragyogásod megkopik.

Aztán ott a párkapcsolat, az otthon, a barátnők, a család, munkahely, amiben újra csak el tudsz veszni. Addig pakolják rád a terheket, míg Te nem választasz mást. Ha mindent alárendelsz másoknak, akkor teljesen kicsinálod magad. Ez addig tart, amíg ki nem mondod, hogy elég! Nem! Most nem érek rá!

 

Már nem érdekel, ha az otthonom fut egy kicsit, már nem futok utána. Megvár a takarítás, úgy sem csinálja meg helyettem senki. Aztán a férjem minden rezdülésére rá voltam állva. Mindent a feneke alá pakoltam, ha kellett neki, ha nem. Ezt kiírtam a Nem vagyok jó feleség című cikkembe is. Aztán ott voltak a barátnők, az ismerősök, akiknek azonnal ugortam egy füttyentésükre. Átvettem a barátnőim trauma-drámáját aztán nem tudtam miért is érzem magam ilyen pocsékul. Sokan kérték a segítségemet, én ingyen bérmentve azonnal ott voltam, és gyógyítottam lelket, testet. Persze értéke sokkal kevesebb volt a munkámnak ingyen, mint most. Pedig most időpontfoglalás van és munkadíj. Még is sokkal jobban becsülnek.

Ezért senki nem volt felelős, csak én. Én nem becsültem magam és az igényeimet. Először nem várták el, de rászoktattam mindenkit az IGENRE. Mindenki előrébb való nálam, és mikor már túladtam magamból, még rálapátoltam egy nagyot. Utána még én voltam felháborodva, hogy mennyien kihasználnak. Persze, hogy kihasználtak, mert hagytam! Nagyon hosszú idő múlva tudtam, csak nemet mondani, de már rutinból megy. Megértem önmagamra.

Kimondani azt, hogy nem, néha olyan felszabadítóan üdítő, – bármennyire is megütközik rajta egy-két ember, – hogy érdemes kipróbálnod. Fényképezni kellene az arcokat, egy-egy nem kimondása után. Úgy, hogy mondj nemet minden lelkifurdalás és bűntudat nélkül, mert ha nemet mondasz néha, azzal igent mondasz magadra, és sokkal kevésbé leszel fáradt.

Nőiség és Párkapcsolati konzulens

Mi van, ha egy egészen más élet vár rád, a „sorsodon”, az előre megírt forgatókönyveden túl? Mi van, ha olyan dolgokat tudsz, amit el sem tudsz képzelni magadról, a párkapcsolatodról? Mi van, ha ez a tudás felszínre kerülne és megváltoztatná az eddigi életed sokkal örömtelibbé és bulisabbá ezzel? Mi van, ha elismerve az önerőd az életed varázslónője lennél? Ha megszeretnéd élni azt a nőt, aki igazából vagy, túl a félelmeiden és a falaidon túl, ha boldogabb párkapcsolatban szeretnél élni és azt érzed, hogy ehhez hozzájárulhatok, HÍVJ. Várlak szeretettel, Anna.

Szakértői oldalam

Cikkírói bemutatkozóm 

A cikkeimet itt olvashatjátok

Kincses Anna

Nőiség és Párkapcsolati konzulens Mi van, ha egy egészen más élet vár rád, a „sorsodon”, az előre megírt forgatókönyveden túl? Mi van, ha olyan dolgokat tudsz, amit el sem tudsz képzelni magadról, a párkapcsolatodról? Mi van, ha ez a tudás felszínre kerülne és megváltoztatná az eddigi életed sokkal örömtelibbé és bulisabbá ezzel? Mi van, ha elismerve az önerőd az életed varázslónője lennél? Ha megszeretnéd élni azt a nőt, aki igazából vagy, túl a félelmeiden és a falaidon túl, ha boldogabb párkapcsolatban szeretnél élni és azt érzed, hogy ehhez hozzájárulhatok, HÍVJ. Várlak szeretettel, Anna. Szakértői oldalam Cikkírói bemutatkozóm  A cikkeimet itt olvashatjátok

One thought on “Fáradt vagy? Mondj nemet!

  • 2018-02-23 at 20:47
    Permalink

    Kincses Anna, thanks for the article post.Really thank you! Great.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.