Kreatív élet

Amikor az emberek többsége meghallja azt a szót, hogy kreativitás, elsőre a művészet ugrik be nekik. Legyen az festészet, rajzolás, dalszerzés, filmkészítés stb. A legtöbben visszakoznak és tagadják, hogy ők kreatívak lennének, hiszen nem művelik a fent említett kreatív skatulyákat.

 

Ez nagyon korlátozott nézőpont a kreativitásra nézve. Ami egyben eredményezi a saját magunk megítélését arról, hogy kreatívak vagyunk vagy sem, hogy de jó, hogy más ilyen kreatív, és mi nem, biztos tehetség kell hozzá, kézügyesség, türelem bla…bla..bla…Pedig erről szó sincs…mert egyszerűen:

 

MAGA AZ ÉLET A KREATIVITÁS 

 

Fel sem merül bennünk, ha a problémákat oly módon oldjuk meg, ahogy senki más, az is kreativitás. Megfőzni egy ételt, és változtatni rajta eltérve az eredeti recepttől, mert éppen egy összetevő nincs otthon ezzel máris más ételt varázsolva, szintén kreatív dolog.

 

Feldíszíteni egy ünnepi asztalt, a karácsonyfát, otthonossá tenni a lakásunkat szintén az. Kertészkedni, és a virágainkat rendezgetni, hogy melyik virágunkat hova ültessük szintén az.

 

Hány olyan tevékenységet csinálsz nap, mint nap, amiről fel sem tételezed azt, hogy a kreativitáshoz van köze?

Mit hittél el a kreativitásról, ami nem is igaz?

Mi az amivel akadályozod magad abban, hogy felismerd, hogy te már csinálod? Éled? Ahelyett hogy hiányként élnéd meg az életedben?

 

Én világ életemben azt hittem, hogy nem vagyok kreatív, hiszen nem tudtam rajzolni, utáltam a rajz órákat. A pálcikaemberen és a sablon házikón kívül nem is tudtam mást rajzolni. Akkoriban fogalmam sem volt, hogy a lakásom szebbé tételében a kreativitásom is közrejátszott, hogy szinte kevés pénzből varázsoltam otthont, bármilyen albérletbe is költöztem. Majd amikor már társas magányban éltem egy darabig a házasságomban, valahogyan rátaláltam a gyöngyökre és mindenféle dolgokra, amiből elkezdtem ékszereket csinálni. Nagyon élveztem. Azt sem tudtam, hogy akkor is éppen kreatív tevékenységet végzek. Valójában minden kreatív tevékenység, amit élvezettel csinálsz, ami feltölt, kikapcsol, amitől felszabadulsz.

 

Majd egyszer az interneten elém került egy honlap a selyemfestésről. Amikor rámentem a hölgy oldalára és megláttam azokat a csodákat, amiket alkot, valamilyen nagyon mély belső érzéstől elkezdtek folyni a könnyeim, megmagyarázhatatlan módon.

 

Éreztem, hogy ez nekem kell, én ezt ki akarom próbálni. Jelentkeztem a tanfolyamra, bár akkor még nem tudtam, hogy miből fogom azt kifizetni, pedig nem volt drága, csak éppen anyagilag nem álltam valami jól. És megteremtődött rá a pénz! Tudtam, ott a helyem. A tanfolyamon megtudtam, hogy a pálcikaember a legjobb alap a selyemfestéshez, és ez az egyik olyan műfaj, ahol nincs rontott mű. Elvarázsolódtam! Amikor a hölgy a következő tanfolyamot, a selyem mandalafestést meghirdette, tudtam, hogy ott a helyem. Íme, az első mintám, az én pálcikaember alapomból. Előre leszögezem, hogy soha azelőtt nem rajzoltam és nem csináltam ilyet, és meg voltam győződve róla – mint ahogy te is – hogy nem tudok se rajzolni, festeni meg pláne nem! Íme az amit nem tudtam, hogy tudok:

Ez a kép feloldott bennem szinte mindent,  amit hamisan magamról hittem, és arról, hogy én nem vagyok kreatív! Onnantól nem volt megállás, valahonnan feltörtek belőlem olyan minták, vonalak, elképzelések, amiről a létezéséről előtte nem tudtam. Rajzoltam, festettem, és később kiállítottam, ajándékoztam, eladtam. Nemrég döntöttem el, hogy egyénileg, pár órás alkalmakban megtanítom, átadom, megmutatom embereknek, mindazt, amit erről tudok, gyakorlati és lelki szinten is.

Nem is olyan régen elém került ismét egy technika, amibe szintén azonnal beleszerettem. Én is – mint sokan mások – szeretek firkálgatni telefonálás közben, ez ösztönös. Fel sem merült még bennem akkor, hogy ha ezt a rajzolgatást esetleg folytatnám, vagy ránéznék arra, hogy némi kutakodással mit hozhatok ki belőle, érdekes alkotás születhetne. Végül sikerült eljutnom valakihez, aki mindezt megmutatta. Tőle tanultam meg, hogy vannak bizonyos technikai elemek, amelyek hasznosak lehetnek, de valójában az egész rám van bízva.

 
Ismét meghazudtoltam önmagam abban, hogy az én vonalak és pontokból álló rajzolásomból akár valami klassz is kisülhet! Ezt a technikát zenfirkának, zenrajzolásnak, zentagle-nak hívják.

 

Hihetetlen módon fejleszti és csalogatja elő belőlünk a kreativitást, mert nincs meghatározott menete, és nincs keretek közé szorítva, nem tudod előre, mit fogsz oda rajzolni, mert elkezd megjelenni magától. Ezen kívül nyugtatja az elmét és meditatív állapotba hoz, csupán attól, hogy arra figyelsz, amit éppen csinálsz, minden más feloldódik ebben a térben.

Még mindig azt gondolod, hogy nem vagy kreatív?

Még mindig azt hiszed, hogy te nem vagy képes megélni a kreativitást az életedben?

 

Legyen az tánc, rajzolás, jelmeztervezés a gyerekednek, egy fantasztikus sütemény elkészítése, egy családi vacsora összeállítása hiányos összetevőkből. Sőt még az is kreativitás, ha a hűtőben lévő ilyen olyan megmaradt ételekből új ételt kreálsz.

 
Gyerünk, szerezz örömet magadnak azzal, hogy teret engedsz a benned mindig létező, jelenlévő kreativitásnak, öltsön az bármilyen formát is, hisz maga az élet is KREATIVITÁS! Az életet élni is az, minden szinten!

Amennyiben érdekel a selyemfestés egyéni oktatás részletei itt megtalálod az elérhetőségeimet.

 

Horváth Erzsébet

Önismeret-fejlesztő tréner, Energetikai testkezelő facilitátor, Coach Szakértői oldalam Cikkírói bemutatkozóm Cikkeim

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.