Mágikus gyermek/ Enneagram 7. pont

A hetes a külső félelem pont. Ez az enneagram pont a legsármosabb, legelbűvölőbb stílusú pontja, a szélhámosok és kozmikus utazók típusa. A hetes a mágikus gondolkodás otthona. A hetesek hisznek abban, hogy ha mindenki elég jó gondolatokat gondol, akkor végül minden sikerül.

 

A hetes pont általános jellemzői

A hetes azért lép be mások életébe, hogy felvidítsa őket. Nagyszerű sztorikat mesél, miközben meghívatja magát egy vacsorára. Szeretkezik valakivel, hogy ezzel segítse a megvilágosodás útján, aztán továbbáll. Ez az új eszmék és gondolkodásmódok pontja. A hetesek szeretik meglovagolni az új eszméket. Imádnak sosem látott kombinációkat összekapcsolni különböző gondolatokat. A tegnapi gondolatokat azonban már nem szeretik újragondolni, mert az untatja őket, így aztán nem maradnak elég ideig egy gondolatnál ahhoz, hogy mélységet adjanak neki.

Ők azok, akik mindig a jövőre gondolnak. A jövő gondolata teszi elviselhetővé számukra a jelent.  hetesek úgy látják, hogy mindannyian egy Aranykor felé haladunk. Úgy érzik, hogy a dolgok egyre jobbra fordulnak.

A hetesek szükségét érzik, hogy minden kellemetlen dolgot elkerüljenek. nehezen szakadnak el mindentől, ami élvezetet jelent. Ami ízlik, azt mindig ízlelgetni akarják. Ez az életfelfogás talán onnan eredhet, hogy az a meleg és boldog családi légkör, amiben felnőttek, nincs többé. Ezért azt a benyomást keltik, hogy mindig valami elveszett melegség után vágynak.

 

Erősségek

Ebből a típusból egy bizonyos fokú gyermekiesség sugárzik, aminek nehéz ellenállni, és bámulatos könnyedséggel forog a társaságban. Fesztelen, vidám és jó társalkodó. Legtöbbször a mindig dinamikusnak ható optimistát testesíti meg. Gyors felfogóképessége miatt már az iskolában is könnyű dolga volt. Sok minden iránt érdeklődik. Gyakran materialista beállítottságú, mégis van egy erősen idealista oldala. Vidám, de becsvágyó ember, aki mindig csak a legjobbat akarja. Az optimista gyűlöli a fájdalmat, és ahol lehet, kikerüli a szenvedést. Emiatt zaklatottnak és űzöttnek tűnik.

 

Gyengeségek

A hetes gyakran ideges, túl aktív és túl gyors, mivel folyton menekül az unalom és a szenvedés elől. Mindenben az örömöt keresi, amitől élvhajhász dilettánsá, vagy nárcisztikussá válhat. Gyakran mértéktelen és mohó. AZ új tapasztalatokat különösen szereti és ezzel elnyomja magában a fájdalmas tapasztalatokat és az intimitástól való félelmet. Szinte minden hetesnek van hajlama a Don Juan szindrómára (mohó vágy szexuális tapasztalatokra. Úgy érzi, hogy mindig egy jobb szexuális partnert kell keresnie, a régi partnerét pedig nagyon rövid idő alatt megunja.

 

Szenvedély

A hetes gépezetét a falánkság hajtja. Ez nem feltétlenül jelentkezik az étkezés területén, inkább új élményekre való éhség formájában. Ha egy hetes egész éjjel bulizott és éppen azt alussza ki, akkor közben azért izgul, hátha lemarad valamiről. HA egy hetes dönt valami mellett, akkor úgy érzi, hogy a többi lehetőség meghal a számára. Ez az érzés elviselhetetlen a számára. Így aztán a hetes mindig nyitva hagyja a lehetőségeket. A falánkság szenvedélye hajtja tovább a hetest kapcsolatról kapcsolatra, munkahelyről munkahelyre. Az utazás a hetes életének fontos része, mert mindig új élményeket hoz.

Nem feltétlenül gazdag minden hetes,legjobban azt szeretik, ha takarékosan, de gondtalanul élhetnek.

 

Gyermekkor

A Heteseknek egymástól nagyon eltérő gyermekkoruk lehet. Úgy gondolom, hogy jómódú családból származnak, és sok esetben ez így is van. Azok a hetesek, akik szegényebb családból származnak mesélnek arról, hogy ők vidították fel az egész családot, hogy könnyebben menjenek a dolgok. Sok hetes mesél arról, hogy bajai voltak az apjával és közelebb állt az édesanyjához. Életük során általában a macho-stílus ellenkezőjét alakítják ki a férfi hetesek is, és elfogadják női oldalukat. Sok hetes egész élete egyetlen jelzés anyucinak, hogy minden rendben.

 

Ideál

A hetes eszményképe: oké vagyok. Őket tartják a legnárcisztikusabb önmagukba zárult pontnak az enneagramban. A heteseket talán a legnehezebb elérni, mert olyan egó-szerkezetet alakítottak ki maguknak,amiről maguk is azt hiszik, hogy egészen megvilágosodott állapot. Ezt jelenti az „oké vagyok”.

 

Beszédstílus

A hetesek beszédstílusának lényegi elemei a sztorik. Ők az enneagram nagy szélhámosai. Általában elbűvölőek tudnak lenni, és bármilyen eszményből nagyszerű sztorit tudnak faragni.

 

Csapda

A hetes csapdájának neve idealizmus. A hetes idealizmusa a „megvilágosodott” egó önigazolásának része. Igazán idealista módon tudnak gondolkodni. A „szabadság,Egyenlőség,Testvériség” igazi hetes mottó. A hetesek imádnak összehozni egymással magas és alacsony társadalmi helyzetű embereket. A jó szándék nagyköveteinek lenni és segíteni a Harmadik világot-ezek a hetes idealizmus megnyilvánulásai.

 

Védekező mechanizmus

A hetes védekező mechanizmusa a racionalizálás. Mivel számukra minden egy isteni terv része, bármi megmagyarázható racionálisan. „Haladj az áramlattal!” –ez nagyon is hetes koncepció. Ennek nevében azonban a hetes állandóan manipulálni próbálja a dolgok természetes folyását a tervezgetéssel. Ezért annyira nehéz áttörni a hetes zárkózottságának burkát. Úgy gondolják, hogy minden jól alakul, hát minek izgatnák magukat,elég, ha lazítanak és élvezik az előadást.

 

Amit elkerül

A hetes a fájdalmat akarja mindenáron elkerülni. Emiatt megmarad az élet felszínén, és azon siklik tova. A fájdalom elkerülése érdekében a hetes könnyedén és elkötelezettségek nélkül intézi kapcsolatait. A fájdalom elkerülése érdekében a fejükben maradnak és beérik a mágikus gondolkodással. Annyira félnek a fájdalomtól, hogy ez a félelem rosszabb , mint maga a fájdalom, ezt azonban sose tudják meg, mert nagyon sikeresen kivédik a fájdalmat. Az állandó mozgás is a fájdalom elkerülése miatt van. A hetesek állandóan újabb élményeket akarnak, hogy ne kelljen szembenézniük a fájdalommal.

Végletek

A hetes végleteinek neve felsőbbrendűség-alsóbbrendűség. Amikor egy új társasággal találkozik egy hetes, először csendben ül, és közben felméri a társaság státusz-és hatalmi viszonyait. Mihelyt rájön, hogy milyen helyet tud elfoglalni a hierarchiában, akcióba lendülhet. Vannak hetesek, akik minden kapcsolatukban alárendelt szerepet vesznek fel. Azonban egy szexuális hetes sem veszi fel az alárendelt szerepet. Szociális és létfenntartó hetesek között mindkét végletre találunk példát. A felsőbbrendű hetesek a szélhámosok. Az alsóbbrendű stílusúak általában visszahúzódóak a nyilvánosság előtt, és csak közelebbi kapcsolataikban engedik szabadjára a mágikus gondolkodásukat.

 

Altípusok

Létfenntartó: a kiterjesztett család

Amikor a falánkság szenvedélye a létfenntartó ösztönbe zúdítja az energiáját, ezt kiterjesztett családnak nevezzük. Minden önfenntartó hetes valamiféle kiterjesztett család részének tekinti magát. Mindannyian úgy érzik, hogy a nagy család, amelyhez tartoznak, közelebb áll hozzájuk, mint a vér szerinti családjuk.

Szociális: A mártír

A szociális hetes neve a mártír. Ezek az emberek tökéletes férjeknek vagy feleségeknek tűnnek. Sokszor egész életüket egy helyen, egy munkahelyen élik le. EZ azért van így, mert készek mártírként feláldozni és az új dolgok iránti lelkesedésüket a családjuk érdekében. A családja iránti kötelességérzet mártírt csinál a hetesből.

Szexuális: befolyásolhatóság

A szexuális hetes befolyásolhatósága a nyughatatlan „majom-elme” állapotát hozza létre benne. Rövid ideig képesek csak a dolgokra figyelni, mert állandóan az új és egzotikus dolgok izgatják őket, így igazán elvarázsolt figurák tudnak lenni. Ritka esetben találunk szexuális hetest tartós párkapcsolatban. Hű barátok is tudnak lenni, időnként megjelennek az életünkben, hogy felvidítsanak, vagy segítenek megoldani a problémákat is.

A hetes pont mozgásai

A hetes stressz hatására dühös és ítélkező kezd lenni, mint egy egyes. Keményfejűnek és zsémbesnek tűnnek, amint a hetes elbűvölő maszkja elkezd lemállani róla.

A hetes szívében egy ötös rejlik. ötös módra szeretnek olcsón élni, és megfogni a pénzt. Az, hogy a hetes ügyesen eltáncol a felelősség, elköteleződés és intim közelség elől, valójában az ötös visszavonulásának egy változata. A hetes általában túl érzékenynek, sebezhetőnek érzi magát, ahhoz, hogy bárkit is túl közel engedjen magához-ez is az ötös szívre jellemző.

Példák: Robin Williams,Whoopy Goldberg,Jézus, Richard Bach,Peter Pan

Felhasznált irodalom:
Eli Jaxon Bear Enneagram
Klausbernd Vollmar Enneagram

 

 

Holics-Mester Marianna

 Zen (Life) Coach

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.