Megtörni az alultápláltság ördögi körét

Évente több millió kisgyermek hal meg alultápláltság következtében világszerte. Ez a kétségbeejtő tény ösztökélte arra a tudományos alapokon nyugvó termékeivel az öregedés lelassításán fáradozó Nu Skint, hogy életre hívja az immár 15 éves „Tápláld a Gyermekeket” társadalmi vállalkozását. A cég a tudósait is e nemes ügy szolgálatába állította annak érdekében, hogy az öregedés ördögi köre mellett az alultápláltságét is megtörhessék.

 

Minél nagyobbra nő egy vállalat, s minél több kontinens piacain tudja megvetni a lábát, annál közelebb kerül a glóbuszunkat sújtó humanitárius problémákhoz, a nagyobb rálátás márpedig nagyobb és tudatosabb felelősségvállalással is jár. Ennek számos formáját ismerhetjük a pénzbeli felajánlásoktól a tárgyi adományokig, hovatovább a szeretet ünnepe közeledtével, karácsony környékén, sokan kampányszerűen indítanak kisebb-nagyobb jótékonysági és egyéb társadalmi akciókat.

 

A kampányszerű jótékonykodás is nagyon fontos és tiszteletreméltó tevékenység, az viszont, hogy egy vállalat a saját laboratóriumaiban új terméket fejlesszen külön e célra, és a saját programját egész évben, minden évben, a mindenkori ünnepektől függetlenül, vásárlóit közvetlenül bevonva működtesse, már kevésbé gyakori eset.

 

A Nu Skin a 2002-ben útjára indított „Tápláld a Gyermekeket” kezdeményezésével és a speciális igényeknek megfelelő VitaMeal kifejlesztésével épp erre vállalkozott. A speciális, magas tápértékű VitaMeal-csomag legfontosabb előnyei:

 

  • Az alultápláltság elsősorban az elmaradott és a fejlődő országokat fenyegeti, és a közvélekedéssel szemben nem a testsúllyal, hanem a szervezet megfelelő energia- és tápanyag-ellátottságával áll összefüggésben.
  • A hagyományos segélyprogramok ugyan elegendő kalóriát és fehérjét juttatnak a rászorulókhoz, de ezekből a csomagokból általában hiányoznak a normál immunfunkciók támogatásához szükséges vitaminok és ásványi anyagok.
  • A külön erre a célra fejlesztett VitaMeal[1] alapanyagai a megfelelő mennyiségben tartalmaznak kalóriát, fehérjéket, vitaminokat, rostokat, elektrolitokat[2], zsírsavakat és szénhidrátokat, amelyekre az alultáplált gyermekeknek szükségük van a növekedéshez és a lehetőség szerinti legteljesebb fejlődéshez.
  • Így nagyobb valószínűséggel kerülhetik el az olyan állapotokat, mint például az A-vitamin hiányát (a farkasvakság egyik vezető okozója) és a cinkhiányt (fejlődő országokban elterjedt növekedésbeli visszamaradottságot okozhat, a gyermekeket védtelenebbé teszi a fertőzésekkel és a hasmenéssel szemben).
  • Egy csomag VitaMeal 30 gyermekadagnak felel meg.

 

A program maximális sikere érdekében az adományok olyan független, non-profit szervezetekhez jutnak, amelyek az alultápláltságtól, illetve éhínségtől sújtott emberek számára történő ételosztásra specializálódtak, és – ami legalább ennyire fontos – lokális beágyazottsággal és ismeretekkel rendelkeznek.

 

Ilyen szervezet az „Etesd a gyermekeket” (Feed the Children) is, amely az egyik legnagyobb nemzetközi jótékonysági szervezet az Egyesült Államokban, több mint 60 országban tevékenykedik, és a rászoruló családok részére több millió kilogramm táplálék szétosztására szakosodott. Napjaikban átlagosan havi 5 millió ételadagnyi adomány megtétele történik folyamatos jelleggel, ami több mint 150.000 éhes gyermek táplálását jelenti világszerte.

 

A csomagok szétosztása a kórházak és árvaházak mellett a helyi iskolákban történik, hogy a gyermekeket még inkább oda lehessen vonzani, hogy a tanulással és az önfejlesztéssel is szorosabb kapcsolatot ápoljanak. A Nu Skin „Tápláld a Gyermekeket” kezdeményezésének köszönhetően a programhoz kapcsolódó non-profit szervezetek eddig több mint 550 millió ételadagot osztottak ki globálisan (elsősorban Malawiban, Bolíviában és Kínában). És mivel a fogyasztók készpénz helyett élelmiszerterméket adományoznak, pontosan tisztában lehetnek felajánlásuk hasznosságával, és közvetlen jobbító hatásával.

 

[1] A VitaMeal Dr. Ken Brown, a davis-i University of California nemzetközi táplálkozástudományi intézetének igazgatója, a harmadik világ országaiban fellelhető gyermekkori alultápláltság világszerte elismert szakértője ajánlásai alapján készült.

[2] A VitaMeal elektrolitokat, különösképp káliumot tartalmaz, amely hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez, a normál izomműködéshez, egyúttal részt vesz a normál vérnyomás fenntartásában, különösen alultáplált gyermekek esetében.

(X)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.