Nekik miről szól a karácsony?

A Karácsony a szeretet ünnepe, mikor együtt a család, jókat eszünk, ajándékot bontunk, boldogok vagyunk.  Így kéne lennie, mert mindenki így képzeli el, de mi van, ha mégsem jön össze?

 

  • Mert vannak édesanyák, édesapák, akik éjt nappallá téve dolgoznak, mégsem telik ajándékokra, karácsonyfára, de még betevő falatra sem.
  • Gyerekek, akik még sosem kaptak ajándékot, játékot, vagy új ruhát.
  • Idős szülők, akiket nem látogat senki, mert gyerekeiket beszippantotta a rohanó, pénzhajhász világ.
  • Hajléktalan emberek, akik rettegnek a téltől, a hidegtől.

 

Nekik miről szól valójában a Karácsony?

 

Meleg étel osztásról, fájdalomról, csalódásról, tehetetlenségről, szomorúságról, magányról. Nem szükséges televíziót nézned, vagy újságot olvasnod ahhoz, hogy lásd a valóságot, elég, ha éber figyelemben sétálsz az utcákon. Aluljárókban, padokon koszos ruhákban emberek bújnak össze egymást melegítve, szatyrokat, szakadt táskákat szorongatva, hiszen ezekben van minden vagyonuk. Ha szerencséjük van, talán találnak maguknak egy melegedőt, ahol meghúzhatják magukat, talán marad még egy tányér leves az ételosztásról nekik is, az legalább meleg.hajlektalan

A szépen feldíszített kirakatok előtt az üvegre tapadt gyerekek álmodoznak a legújabb játékokról, amiket a tévében láttak. Egy pillanatra talán el is hiszik, hogy megkaphatják. Egészen addig, amíg anyuka, apuka dühösen el nem rángatja a kirakat elől. „Nekünk nem telik ilyen drága ajándékokra! Gyere már, haza kell érnünk!” Látod a gyerekek arcán az értetlenséget: „vajon mi rosszat csináltam? Azért nem kapok ilyen ajándékot, mert rossz vagyok, mert anya/ apa dühös lett rám!” Miközben a szülő a dühtől és a tehetetlenségtől elkeseredve a könnyeivel küszködik hazafelé menet, mert igenis szeretné azt az ajándékot a gyerekének, mert jó gyerek, mert neki is járna a felhőtlen, boldog gyerekkor, és jelenleg az a bizonyos játék tenné boldoggá, de nem tudja megvenni.gyerek

Az élelmiszer boltból kilépve egy idős néni sétál hazafelé, a szatyrában kenyér, felvágott és pár szem narancs. A hangos gyerekkacajra felkapja a fejét és megáll, nézi a futkározó, kergetőző gyerekeket. Mosolyogva utánuk fordul, amíg eltűnnek a sarkon és már nem látja őket. A pillanatnyi jókedvet felváltja a szomorúság, egy pillanatra, lehajtja fejét, majd megfordul és folytatja az útját hazafelé.

 

Így kívülről nézve van valami közös ezekben az emberekben, mégpedig a réveteg tekintet, ahogy bámulnak a semmibe, a karácsonyi fények villódzása visszatükröződik a könnyes szemükben. Az arcukra kiül a szomorúság és a fájdalom. Az ő karácsonyuk nem az önfeledt boldogságról szól! A legtöbben már el se tudják képzelni, milyen egy boldog családban, anyagi biztonságban élni.

neni

Mégis mit lehet tenni ilyen helyzetben? Mi lehet a megoldás, amitől jobb és boldogabb lesz az életük?

 

Figyeljünk egymásra! Ne csak Karácsonykor, hanem egész évben! Ha végigmész az utcán mosolyogj, ha boldogtalan embert látsz, egy apró figyelmességgel boldoggá teheted egy másik ember napját, megváltoztathatod az egész életét.

 

Ettől nyilván nem lesz otthona, családja, vagy több pénze, de visszaadhatod neki az emberekbe vetett hitét, és ha valaki hisz másokban, akkor hisz önmagában is! És ha hisz önmagában, akkor lesz elég ereje, bátorsága tenni, változtatni olyan dolgokon, amikhez eddig nem volt mersze, pedig lehet, pont ez a dolog kell ahhoz, hogy más irányt vegyen az élete!

segitsegAzok, akik nélkülözve, magányosan élik az életüket, a Karácsonyi ünnepet üzenem, hogy ne adják fel, higgyenek a csodákban, higgyenek önmagukban, a lehetőségekben, mert semmi nem tart örökké, a rossz dolgok sem! A segítség legtöbbször onnan érkezik, ahonnan a legkevésbé várnánk.

 

Ha alaposan körülnézünk, észre fogjuk venni, hogy sosem vagyunk egyedül, mert mindig jön valaki, csak észre kell vennünk!

 

Holics-Mester Marianna

Zen Coach, Sámán gyógyító Szakértői oldalam Cikkírói bemutatkozóm Cikkeim

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.