Ölelkező, dédelgető partik

Első cikkemben az érintésről írtam és ennek a nagyszerű ajándéknak áldásos hatásairól. Most egy ehhez kapcsolódó érdekességbe adnék számotokra betekintést.

Némely országban ölelkező, dédelgető partikat tartanak rendszeres időközönként, amelyek állítások szerint rendkívül népszerűek. Némely helyen már olyan sok résztvevő van, hogy alig férnek el. Egyes emberek elhívják teljes családjukat, barátaikat, rokonaikat is.

 

Tudjuk, hogy a mediterrán országokban az azonos neműek is felszabadultan ölelkeznek egymással, nem csak a rokonok és a barátok. Nem visszás jellegű az, ha két férfi a találkozáskor megöleli egymást akár az utcán vagy akár máshol találkoznak. Nem társítanak hozzá valamilyen érdekes nézőpontot és ítéletet. Mennyivel boldogabbak az ott élő emberek. Nem frusztrálják, magukat azzal ki mit gondol erről. Kifejezik egymásnak nagyrabecsülésüket és hálájukat.

Talán ennek példáját követve alakultak ki az ölelkező, dédelgető partik, melyek célja a “Mi” érzés kialakítása. Mindenféle szándék nélküli kontaktus ad mindenki számára egy tökéletes biztonságérzetet.

 

Sokan képtelenek fogadni az érintést, bizalmatlanok  illetve képtelenek gyengéd érintést fogadni és adni. Az érintés létszükséglet az ember számára, épp annyira, mint az evés, ivás vagy a lélegzés. Ha egy csecsemőnek nélkülöznie kell az érintést, hiába táplálják gondosan, bele is halhat a “ridegtartásba.” A felnőtt ember talán nem hal bele, de ha nélkülöznie kell ezt az alapvető elementáris gesztust, előbb-utóbb elbizonytalanodik, elveszti önbecsülését és lassan már nem mer közeledni embertársaihoz.


Az ölelkező partik mentesek azoktól a dolgoktól, amelyek ma olyan divatosak. Túl-szexualizált világunkban az érintést és ölelést túl gyorsan össze kötjük a szexualitással, miközben egyre több ember él magányosan. Valódi igény mutatkozik a dédelgetésre. Itt lehetséges azt tenni és azt választani, amit csak akarunk, amit pedig nem akarunk, azt kinyilvánítjuk és a másik tiszteletben tartja és elfogadja. A résztvevők kötöttségek nélkül ismerkedhetnek meg másokkal, megszabadulhatnak a stressztől, a jelenbe kerülhetnek, megtanulhatják felismerni és tisztelni önnön és mások határait. 

 

Tapasztalataim szerint ez gyakran nem éppen a legjobban működik. Nézetem szerint az lenne a legjobb, ha szeretnénk valakit megérinteni, kérdezzük meg ő szeretné-e, ezzel kifejezésre juttatjuk a másik iránti tiszteletünket.  Sok félreértés elkerülhető lenne és még mi minden más is. Olvastam, hogy az abúzusok többségét olyan emberek követik el, akik szeretetre, meghittségre vágynak és mivel annyira bizonytalanok önmagukkal kapcsolatban, és nem tudják elképzelni, hogy bárki őket önmagukért szeretné, így nem kérnek semmire engedélyt és önkényesen elveszik, amit akarnak.  

Az érintő, ölelő partin résztvevőknek a legjobb esetben az a csodálatos élmény jut osztályrészükül, hogy megtapasztalják, szeretik és elfogadják őket olyannak amilyenek. Ez pedig hihetetlenül megnyugtató érzést ad. A közvetlen testi kontaktus hatására a jelenbe kerülnek, összhangba önmagukkal, megtalálják a nyugalmat. A legrosszabb, ami történhet velük, hogy nem ez az, amit kerestek, vagy amire előzetesen vágytak, ebben az esetben magyarázkodás nélkül távozhat bárki. A partin név nélkül, szinte inkognitóban lehet részt venni.

  • Tartanál Te is ilyen ölelkezős, dédelgetős partit?

Íme, néhány szabály ezekből, amelyeket az ilyen partikon érdemes mindenképp betartatni:

  • A foglalkozás végig ruhában, vagy kényelmes öltözékben zajlik.
  • Az érintések kizárólag a másik engedélyével történhetnek, az intim részeket pedig nem lehet érinteni.
  •  A foglalkozást bármikor el lehet hagyni, különösebb magyarázat nélkül.
  • Részt vehet bárki, nemre, korra és más egyébre való tekintet nélkül, kivéve 18 éves kor alattiak, illetve nem vehet részt vagy kizárható aki alkoholos, kábítószeres vagy egyéb gyógyszeres befolyása alatt áll. A foglalkozáson nincsen megkötés, hogy egyenlő számban legyenek férfiak, nők.

Szerintem egy fantasztikus élmény lehet. A programokat legtöbbször képzett foglalkozásvezetők tartják, így mindenki biztos lehet abban, hogy felszabadultan, biztonságos körülmények között élheti meg a “Mi” érzést, amely hozzájárul testi-lelki-szellemi egészségéhez és nézetem szerint ez jobbá teszi a világot.

Érintés – intimitás terapeuta, Access bars kezelő, Alkotó művész

Szakértői oldalam

Cikkírói bemutatkozóm

Cikkeim

Havas Andi

Érintés - intimitás terapeuta, Access bars kezelő, Alkotó művész Szakértői oldalam Cikkírói bemutatkozóm Cikkeim

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.