Reneszánsz Filmnapok 2017. szeptember 7-9.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Pannonia Entertainment együttműködésében első alkalommal kerül megrendezésre 2017. szeptember 7-9. között a Reneszánsz Filmnapok, amely a három évvel ezelőtt útjára indult művészeti ismeretterjesztő filmsorozat, A művészet templomai legnépszerűbb filmjeit teszi újra elérhetővé a mozinézők számára, betekintést engedve az itáliai reneszánsz páratlanul gazdag művészeti örökségébe.

A kifejezetten mozivászonra készült, látványos dokumentumfilmek a szakértői interjúk és a tudományos, művészettörténeti háttér feldolgozása mellett nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy a speciális felvételek – közeli képek, 3D technika,  mozgó sínekről vagy helikopterről, drónokról rögzített átfogó felvételek – révén a nézők belefeledkezhessenek a legnagyobb reneszánsz mesterek, köztük Leonardo, Michelangelo, Raffaello, Botticelli, Caravaggio és kortársaik remekműveinek szépségébe, a Vatikáni Múzeum, Firenze és az Uffizi-képtár páratlan műkincs-gyűjteményébe vagy Róma, az örök város pápai bazilikáinak építészeti csodáiba. A vetítések előtt neves hazai művészettörténészek és szakértők tartanak rövid felvezető előadást.

Az ismeretterjesztő filmek mellett játékfilm-különlegességek is helyet kaptak a programban. A filmnapok keretében olyan filmtörténeti filmklasszikusok digitálisan restaurált változatát láthatják a nézők, mint Franco Zeffirelli 1968-ban készült, Oscar-díjas Rómeó és Júliája vagy Pier Paolo Pasolini 1971-es klasszikusa, a Boccaccio novellafüzére alapján készült és Berlinben Ezüst Medvét, a zsűri különdíját elnyert Dekameron.

 

A Reneszánsz Filmnapok programja az Uránia Nemzeti Filmszínházban:

 

Csütörtök

18:30 Nyitófilm: A művészet templomai első része, Vatikáni múzeum 3D (60′)

20:00 Nádasdy Ádám felvezető előadás, Zeffirelli: Rómeó és Júlia (120′)

Péntek

17:00 Tátrai Vilmos felvezető előadás, Firenze és az Uffizi-képtár 3D (90′)

19:00 Tátrai Vilmos felvezető előadás, Leonardo da Vinci: A lángelme Milánóban (90′)

Szombat

15:00 Tátrai Vilmos felvezető, Botticelli: Inferno (90′)

17:00 Pápai bazilikák 3D (90′)

19:00 Pasolini: Dekameron (112′)

 

A Reneszánsz Filmnapok a budapesti Uránia mellett a szegedi Belvárosi Moziban és a szolnoki TiszapART Moziban is megrendezésre kerül szeptember 7-9. között.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.