Szülői minták programjai, fogadalmai

Amikor gyerekek voltunk biztos mindnyájunk szájából elhangzott valamiféle módon, legtöbbször ígéret formájában, hogy mi nem leszünk olyanok, mint a szüleink! Elvétve ugyan, de előfordulhatott olyasmi, hogy olyanok szeretnénk lenni, mint ők. Általában aminek ellenállunk, vagy amivel egyetértünk, azt felvesszük, mint nézőpontot, és ennek alapján alkotjuk azt, amit a saját valóságunknak hiszünk.

 
Mivel az első ígéretnél ellenállásból döntöttük, és megfogadtuk, megígértük magunknak, hogy nem fogjuk ugyanazokat a mintákat vinni, amit a szüleink. Így idővel, és esetlegesen az élet által ránk kényszerített önismeret, vagy szembesítés során akár egy párkapcsolat által megkapjuk azt, hogy olyanok vagyunk, mint valamelyik szülőnk. Puff neki! Be vagyunk sértődve, és hevesen tagadjuk a tényt, amivé váltunk akaratunk ellenére a „juszt sem” ellenállásból merítve.

Az első számú minta, fogadalom, hogy nem akarok olyan lenni mint anyám vagy apám.

  • Lehet, nekünk fel sem tűnik, hogyha pl. az egyik szülőnk folyton kibújt a felelősség alól, és folyton a másik felet hibáztatta vagy az egész világot, esetlegesen mi pont az ellenkezője leszünk ennek a végletnek. Hajlamosak leszünk mindenki más hibáját magunkra vállalni, és olyan munkahelyeket vonzunk be magunknak, ahol folyamatosan felelősséget kell vállalnunk. Ráadásul ezt nem is viseljük túl jól, de tesszük a kötelességünket, ha bele is betegszünk, mert nem is vagyunk tudatában annak, hogy honnan eredet az egész történet. Aztán egy megvilágosodott pillanatban, egy beszélgetés, cikk, könyv kapcsán elénk jön az információ, hogy bizony mi is van ennek a hátterében. Ha pedig a fejünkre olvassák, azt hogy nincs felelősség érzetünk és folyton másokat hibáztatunk a kialakult életünkért (pl. a saját szüleinket, akiktől azt láttuk, és hallottuk, hogy másokat hibáztattak a félrecsúszott életükért, és az elszalasztott lehetőségekért) akkor pontosan azzá váltunk, akivé nem akartunk.

 

  • A kettes számú versenyző, az „olyan szeretnék lenni, mint anyám, apám, vagy olyan házasságot, munkát stb. szeretnék, mint az övéké mert lám milyen boldogok benne” szintén egy csapda, és előbb-utóbb szintén kiütközik valahol! Meghökkentő?

 

Ez a minta  így néz ki: a nő hozzámegy egy olyan férfihoz amilyen szerinte az apja, és úgy kezdi el működtetni a házasságát, mint ahogy a szülőknél látta, vagy legalábbis amit kívülről mutattak a gyerekeknek, és azt hitte az a valóság. De ez nem működik, mert a férfi egy másik mintából, egy másik családból, egy másik közegből jön, ahol esetleg még a szeretetnyelv sem ugyan olyan. A férfi is szeretné működtetni a házasságát abból, amit látott otthon, ha volt mintája, vagy pedig nem úgy szeretné megélni, mint amit otthon látott, tehát ő is hoz mintákat, amik előbb vagy utóbb ellentéteket szül, és konfliktusokat.

Mivel egyik fél sem a saját identitásából, valóságából, önmagaként létezéséből működteti az egész kapcsolatot, hiszen nem is nagyon tudja ki is Ő. Sok mindent, amit csinál annak az alapja a szülői minta, így mindkét fél mások életét próbálják élni, ami nem működik, vagy csak ideig-óráig, hiszen sok konfliktusnál előkerül mindaz, aminek kapcsán  a szülőknél ellenálltunk, vagy egyetértettünk, de egyik sem mi vagyunk!

 

Ha nem működik az életünk úgy, ahogy szeretnénk, ha nem működik a kapcsolatunk úgy, ahogy azt vágyjuk, akkor álljunk meg egy pillanatra és nézzük meg, kinek a mintáit próbáljuk magunkra erőltetni? Kinek a szakmáját, életútját, netán házasságát próbáljuk felhúzni magunkra, ami lássuk be kényelmetlen, szorít és kivillan belőle a bokánk is?

 

Mi lehet a megoldás?

  • Önismeret, hajlandóság arra, hogy ránézzünk mitől nem működnek a dolgaink! Önismeret, szembenézés önmagunkkal elsősorban azzal, hogy kik nem vagyunk mi, és hogy juthatunk oda, hogy önmagunk legyünk!

Hogyan foghatunk hozzá?

  • Számos önismeretfejlesztő könyv, előadás és sok segítség áll már rendelkezésünkre, hogy elkezdjük megismerni önmagunkat, bátran keressük fel ezeket az információkat, és kezdjük el figyelni önmagunkat, a hasonlóságot, vagy az ellenállást mindazzal kapcsolatban, amiről azt hisszük mi magunk vagyunk, pedig csak a szüleink és egyéb szocializációs minták felismerése, elengedése  után találkozhatunk az igazi önmagunkkal.

 

Horváth Erzsébet

Önismeret-fejlesztő tréner, Energetikai testkezelő facilitátor, Coach Szakértői oldalam Cikkírói bemutatkozóm Cikkeim

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.