Életkör: az Amazon

Bérces Virág
Latest posts by Bérces Virág (see all)

Az Amazon szót meghallva általában megjelenik előttünk egy Xena típusú harcias nő íjjal vagy karddal és pajzzsal a kezében. Egy harcias nő, aki megküzd mindennel, akár egy férfi.

 

Tényleg erről van szó az Amazon esetében?

A Női Életkörben a gondoskodásból a hatalom szakaszába lépve az első archetípus az Amazon. Az Életkörben elfoglalt helye az augusztus, régi magyar elnevezésben az Újkenyér hava. Újkenyér ünnepe az átalakulásról szól. Arról, hogy a begyűjtött energia hogy válik erővé, mely erő független, tápláló, életet adó. Tavasszal a búzaszem az éledő természettel az áradó vizektől duzzadva kipattan magjából, feltörekszik az ég felé, a nap tüze kalásszá érleli. A kalász olyan, mint a család. A rajta lévő búzaszemek egy tőről fakadva, egy száron egymás mellett, együtt léteznek. Aztán eljön aratás ideje. Ezután veszi kezdetét a nagy átalakulás.

búzaszemek magukban hordva a föld és az ég erejét, leválnak a kalászról és a hatalmas malomkövek súlya alatt porrá őrlődnek. Már nem az, aki volt, de még arra sem emlékeztet, aki lesz. Minden erejét magában hordozza, de porrá van zúzva. Itt kezdődik újra az elemek mágiája. A kovász a szenvedély, a megtermékenyítő energia és a víz, mint tápláló női energia keleszti, mintegy felébreszti poraiból. Újra növekedésnek indul. Megduzzad, duplájára dagad, mint a megtermékenyített asszony. Az anyaméhet jelképező kemencében a férfi, tűz energiával egy teljesen új minőségű tápláló erővé, a kenyérré válik. Ez egy valóságos Újjászületés. Az újjászületés nem újra születés, nem egy újra élesztés.

Az újjászületésben meghalunk annak lenni, aki addig voltunk és valami újjá alakulunk, akárcsak a hernyóból pillangóvá válás.

Ezt az átalakulást éljük meg akkor, amikor az anya és a bába archetípusa után átlépünk az Amazonba. Amikor megnő a vágyunk a függetlenségre. Ahogy a nagyobb gyermekeink mellett, vagy akár egy válás után újra a saját figyelmünk fókuszába kerülünk. Mintegy leválva a “búzakalászról” elindulunk az ön- és újra felfedezés útján. Már nem az vagyok, aki voltam a gondoskodás szakasza előtt, de már nem is tölti ki minden gondolatom a gondoskodás.

Visszakerül a szótáramba az “én” fogalma és kíváncsian figyelem ki is az az ÉN. Szenvedélyesen keressük az új élményeket, hív a világ. Egészen új dolgok érintenek meg. Nagy lelkesedéssel látogatjuk az önismereti és önfejlesztő csoportokat. Előadásokra járunk, új dolgokat tanulunk, nyitunk a spiritualitás felé, hiszen az elemek mágiáját már megtapasztaltuk a vérmisztériumaink és átalakulásaink során, most szeretnénk tudatosak is lenni rá. Mindehhez társakat keresünk, akik új énünk tükröződései lehetnek.

 

Hol van ebben az Amazon harciassága?

Kétségtelen, hogy az Amazon energiájában van valami férfias. A kenyér Krisztus teste, a fiú energiáját hordozza, de az asszonyból születve. Ez egy szelíd, mégis szilaj, fenntartó tápláló erő. Benne van a malomkövek összezúzó, felforgató ereje, de benne van az Újkenyér tápláló, éltető mágikus ereje is. A Nő az Amazonban függetlenebb, mint valaha. 

Nem kötődik úgy, mint az ártatlanság szakaszában a szülőkhöz, nevelőkhöz és nem kötődik úgy, mint a gondoskodás szakaszában, a szeretőben, vagy Anyában, amikor odabízza magát egy férfi oltalmának. A gondoskodás szakaszában lenni biztonságot adó, mindenki számára. A nőnek is és az őt körülvevő világ számára is. A gondoskodás természetes, kiszámítható. Anya mindig elérhető, mindig van vacsora az asztalon, meg van töltve a hűtő.

Mindenkit maga elé sorol. Az amazonba lépve mit lát a külvilág? Elkezdünk merengővé válni. Egy cikk, vagy egy könyv miatt késik a vacsora, furcsa új dolgokról beszél, új barátai vannak, el-el járkál otthonról mindenféle “szeánszokra”. A környezet számára ez a változás lehet ijesztő, érthetetlen, értelmetlen. Ez kiválthat kritikát, bírálást, ellenállást, még akár megszégyenítést is. Hát ehhez kell az Amazon harciassága!

Artemisz, az Amazon istennő kezében íj és nyíl van. Ő védelmezi az erdőt, az erdő állatait és lényeit, valamint a gyermekeket. Ez szimbolikus, valójában önmagát védelmezi, még sincs nála pajzs. Az erdő az élet körforgása, a benne élők, a szimbiózis, a befogadás, az egyensúly, a természet bölcsessége. A gyermekek az ártatlanság. Az Amazon az Életkörben szemben áll a Lánnyal.

A Lány az ártatlan, a sötétből a világosságra törekvés elementáris ereje, melyet feltétel nélküli bizalom és elfogadás táplál. Az Amazon a mag, a kicsírázás energiáját használja, hogy porrá zúzottságából felébredjen és az elemek mágikus ereje által újra definiálja önmagát. Ehhez kell az Amazon harciassága, mellyel elköteleződik az ön- újrafelfedezés mellett, de íjának célpontjában önmaga áll. Ő maga az íj, a nyíl és a célpont is.

Az Amazon nem harcol férfiakkal. Nem bizonyít, nem verseng. A zabolátlan Természeti Asszony erejét keresi és ismeri meg önmagában, hogy ezzel tovább lépve állhasson a hatalom szakaszának csúcsára a Matriarcha archetípusába.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük