Őszinte és vad humorú függetlenfilm női tabutémákról – Bridget naplója a mozikban

 

Szeptember 17-től érkezik országszerte a mozikba a tavalyi Cinefest egyik legnépszerűbb filmje, a Bridget naplója (Saint Frances) című friss hangvételű dramedy, amely kendőzetlen őszinteséggel, vad humorral és óriási empátiával mesél a női lét tabuként kezelt témáiról és problémáiról – nem csak nőknek.

 

Bridget naplójaA történet főhőse, a chicagói Bridget 34 éves, identitászavarral küzd és kapuzárási pániktól szenved. A nyár beköszöntével végre kezdenek jól alakulni a dolgai: találkozik egy helyes fiúval, és munkát is talál, egy hatéves kislány bébiszittereként. Ám a tündéri Frances meglehetősen öntörvényű gyerek, és miközben Bridget megpróbálja elnyerni a bizalmát, a kislány szülei között növekvő feszültséggel is meg kell küzdenie. Ráadásul mindeközben a terhességi tesztje pozitív lesz, ami nem várt helyzet elé állítja. Miközben zavaros emberi kapcsolataiban próbál navigálni, onnan merít erőt, ahonnan a legkevésbé várta: a nem mindennapi gyerekkel alakuló barátságából.

Bridget naplója magyar feliratos előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=n0_TZbtBLvQ

Alex Thompson elsőfilmes rendező és a főszerepben látható, valamint a forgatókönyvet is jegyző Kelly O’Sullivan dramedyje a 2019-es miskolci Cinefest Nemzetközi Filmfesztivál egyik legnépszerűbb filmje volt. A Bridget naplóját a nemzetközi kritikusok és a közönség is szeretettel fogadta: az SXSW Filmfesztiválon elnyerte a zsűri különdíját és a közönségdíjat, a Champs-Élysées Filmfesztiválon a kritikusok díját és a közönségdíjat, valamint a Chicagói Filmkritikusok Fesztiváljának közönségdíját. „Inspirálóan bátor és meglepően új megközelítés” – méltatta a filmet a Variety kritikusa, „valóságos és szívből jövő” – írta róla a Cinapse moziportál szerzője, a Slashfilm szerint pedig „szédületes humorú, bátorító üzenet a nőknek, ami a világ minden figyelmét megérdemli.”

A film – amelyet több kritikus is az „amerikai Bridget Jones”-nak nevezett – legfőbb erőssége talán az a lefegyverző őszinteség, amellyel a nőket érintő tabutémákról beszél – legyen szó akár menstruációról, abortuszról, szülés utáni depresszióról, leszbikus párkapcsolatról és gyermekvállalásról.

A címszereplőt alakító Kelly O’Sullivan részben a saját élményei alapján írta a film forgatókönyvét, mert úgy gondolta „a nők és lányok sokszor arra vannak kényszerítve a társadalomban, hogy az őket érintő problémákat elhallgassák és szégyelljék. Rengeteg időt töltünk azzal, hogy a saját életünk, munkánk, testünk, családunk, kapcsolataink felett ítélkezünk, és ez magányossá, izolálttá és zavarodottá tesz minket.” A Bridget naplója megkísérli normalizálni és destigmatizálni a tabutémákat, realisztikusan és óriási empátiával mutatva be ezeket, és arra bátorít, hogy beszéljünk ezekről, mert a kapcsolódás és az őszinteség egy lehetséges gyógyír.

Bár a női lét problémáiról szól, görbe tükröt tart a férfi közönségnek is, akiket – az eddig elnyert közönségdíjakból ítélve – ugyanúgy megvett a film őszintesége és vad humora. „Ahogy ez a 34 éves nő megtanulja elfogadni magát és megvédeni azokat, akiket szeret; engem, a 43 éves férfit is padlóra küldött!” – fogalmazott a rogerebert.com filmes portál kritikusa.

A Bridget naplója szeptember 17-től ban érkezik a hazai mozikba, a Pannonia Entertainment forgalmazásában. Budapesten a Cinema City Allee, Arena, Westend, Mammut moziban, a Művész, Puskin, Tabán, Pólus moziban, az Art+ Cinemában kerül műsorra, ezen kívül országszerte számos art moziban látható lesz, többek között Debrecenben, Pécsett, Szolnokon, Szombathelyen, Miskolcon, Jászberényben és Zalaegerszegen is vetítik.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük