Enneagram négyes típus- a művész

Holics-Mester Marianna
Latest posts by Holics-Mester Marianna (see all)

Az enneagram négyes típus általános jellemzői

Az enneagram négyes típus a hisztéria-pontok legkétségbeesettebb változata, ők az élet drámakirálynői. A négyes szégyelli, hogy nem érzi magát a helyén. Egy négyes sosem érzi otthon magát, sosem érez igazán könnyű, laza harmóniát a környezetével. Nem csak, hogy nem büszkék a környezetükre, egyenesen kétségbe ejti őket. Gyakran úgy tűnik,, mintha a négyes csak várakozna, hogy majd elkezdődik az élet. A négyesek természetük szerint táncosok, festőművészek. Sokan közülük folyamatosan dolgoznak önmaguk fejlesztésén. Minden négyes szeret különleges stílusban öltözködni. Órákig tudnak dolgozni a tökéletesen természetes hatású smink elkészítésén, és mindig stílusos külsőt alakít ki. A négyes az apa elvesztését éli át.

A férfi és női négyesek egyaránt úgy érzik, hogy elvesztették kapcsolatukat az apjukkal, és ezt az érzést önmaguk ellen fordítják úgy értelmezve, hogy valami baj lehet velük. Ettől kezdve az enneagram négyes típus olyan csodálatossá igyekszik tenni önmagát, hogy az apja kénytelen legyen szeretni. A veszteség érzése és ennek önmagukba vetítése a világ legnagyobb drámakirálynőivé teszi őket! Mivel a veszteségtől „megbélyegzettnek” és ezért különlegesnek érzik magukat, úgy vélik, hogy rájuk nem vonatkoznak a normál szabályok. A négyes tobzódik a melankóliában. A négyesek függőségben állnak a szeretettől. Úgy érzik, sosem kaphatnak eleget belőle. Egy négyesnek állandóan változatos módon kell bizonyítanod a szeretetedet.

Folyamatosan figyeli, hogy ezt teszed-e? Sok négyes úgy érzi, hogy annyit szenvedett már, hogy senki sem tudja ezért kárpótolni őket. A négyesek erős érzelmi életet akarnak élni, teljes lendülettel és robbanásra készen. Ezért van erős vonzalom a négyesek és a nyolcasok között, mert közös bennük ez a robbanásig felfokozott érzelmi intenzitás. A négyes emberek rendkívüli műgonddal építik fel személyiségük és külsejük minden kis részletét, hogy végül a könnyed természetesség érzését keltsék.

A négyesek számára nagyon nehéz egyszerűnek és spontánnak lenni. A színészekhez hasonlóan esetleg még próbát is tartanak, hogyan jelenjenek meg mások előtt. Körülöttük lévők is gyakran érzékelhetik rajtuk a „betanult nyájasságot”. Sokszor kínosan tudatában vannak annak, hogy szerepet játszanak mások előtt, ahelyett, hogy önmagukat adnák. Sóvárognak az egyszerűség után, de soha nem tudják elérni azt. Jellegzetes mosolyuk azt mondja, hogy ők különleges személyek és jobban megértik a dolgokat, mint bárki más. Ez a felsőbbrendűség és a zárkózottság légkörével veszi körül őket.

Annak ellenére, hogy barátságosnak és melegszívűnek látszanak. A kelleténél egyszerűbben öltözködnek, de meglehetős ízléssel és eleganciával. Irigykedve nézik azokat, akik sokkal természetesebbek, mint ők, de abban a hiszemben élnek, hogy ha majd saját életük valóban elkezdődik, akkor a természetesség annak velejárója lesz. Úgy érzik, eddig még nem tapasztalták meg, milyen is valóban élni. Ami előidézi ezt náluk, az az érzelmek intenzitása, legyen az öröm vagy szomorúság. Sóvárognak a mély érzelmek után. A semleges érzelmek számukra fél életet jelentenek.

Nehezen búcsúznak el a másiktól, mert az elválás okozta fájdalmat mélyen átélik. Elsősorban a negatív érzelmek kötik le a figyelmüket. Ez a típus a legkreatívabb és legmagányosabb az összes enneagram pont közül. A négyes, ahol lehet, kerüli a szokványos megoldásokat. Különlegesnek és rendkívülinek érzi magát, amit sokszor akkor is egyértelműen megmutat, ha nem közvetlenül cselekszik. E mögött az áll, hogy a négyes típus keresi a valóságot, a valódiságot. És sokan nem értik meg őt. A négyest a többi enneagram típus szeszélyesnek és érzelmileg labilisnak tartja. A négyes úgy érzi, hogy mindig ő húzza a rövidebbet, és azt hiszi, hogy másoknak több szerencséjük van, mint nekik. Emiatt rettegnek a konkurenciától, de boldogtalanul romantikusak is.
Az alábbi feszültségek kínozzák:

– különlegesség és szentimentalizmus
– fény (a legnagyobb boldogságérzés) és sötétség (borzasztó kétségek)

A négyeseket a belső késztetésük a hétköznapiság kerülésére indítja. Ez főként abban nyilvánul meg, hogy úgy érzik, nagyon is különböznek a többi embertől. Ez az érzés visszavezethető a múltban átélt valamilyen tragikus élményükre. Ennek oka az, hogy gyakran azzal az érzéssel nőttek fel, hogy egyik vagy mindkét szülő magára hagyta őket. Úgy érzik mások nem értik meg magányosságukat és más szenvedéseiket, melyeken keresztülmentek. Számukra nagyon nehéz egyszerűnek, spontánnak és természetesnek lenni. A színészekhez hasonlóan esetleg még próbát is tartanak, hogyan jelenjenek meg mások előtt. Úgy érzik, soha nem tudnak az alkalomhoz illően úgy viselkedni, ahogy szeretnének. Mások is érzékelik rajtuk ezt a betanult viselkedésmintát.

Sokszor kínosan tudatában vannak, hogy szerepet játszanak mások előtt, ahelyett, hogy önmagukat adnák. Sóvárognak az egyszerűség után, de nem igazán tudják elérni azt. Jellegzetes mosolyuk azt mondja, hogy ők különleges személyiségek, és jobban megértik a dolgokat, mint bárki más. Ez a felsőbbrendűség és a zárkózottság légkörével veszi körül őket, annak ellenére, hogy barátságosnak és melegszívűnek látszanak.

A kelleténél egyszerűbben öltözködnek, mégis de meglehetős ízléssel és eleganciával. Testük egész nyelvezete arról beszél, hogy ők különlegesek, hogy a többieknek nincs olyan jó ízlésük és stílusuk, mint nekik, és nem érzik át a dolgokat olyan mélyen, mint ők. A négyesek, mintha mindig várnák valódi életük kezdetét.

Irigykedve nézik azokat, akik sokkal természetesebbe, mint ők, de abban a hiszemben élnek, hogy ha majd a saját életük elkezdődik, akkor a természetesség annak velejárója lesz. Úgy érzik, eddig még nem tapasztalták meg, milyen is valóban élni. Ami ezt előidézi náluk, az az érzelmek intenzitása. Sóvárognak a mély érzelmek után. A semleges érzelmek számukra fél életet jelentenek. Nehezen búcsúznak el a másiktól, mert az elválás okozta fájdalmat mélyen átélik. A szomorúság, a fájdalom kötik le elsősorban a figyelmüket. Újra és újra visszatérnek múltjuk szomorú emlékeihez felidézve a boldogtalan gyermekkort, bántásokat, egyedüllétet, magányt. Jellegzetes különlegességük okozza, hogy nehezen tudnak bizalmas kapcsolatot létesíteni.

Mert az a kölcsönösségen és egyenlőségen alapul. Ha magukhoz is vonzanak másokat, a félreismerés lehetősége megakadályozza a bensőséges kapcsolat létrejöttét. Szomorú múltjuk ecsetelésével is elsősorban személyiségük különlegességét próbálják kihangsúlyozni. A négyesek vonzó egyéniségek, mert sok említésre méltó tulajdonsággal rendelkeznek. Mélyen együtt érzőek, ismerik a fájdalmat, és jól tudják mit jelent magányosnak lenni.

 

Erősségei

A négyes típus érzékenységet és intuíciót hoz az enneagramba. Jó érzéke van az emberekhez és a helyzetekhez, de ahhoz is, hogy hogyan kell bánni a különféle anyagokkal. Legtöbbször nagyon esztétikus környezetben él, amelyet_ a kettes típushoz hasonlóan- bárhol gyorsan be tud rendezni. Rendkívül ízlésesen öltözködik, és kiválóan ért a szimbolikus kommunikációhoz. A négyesek mindig nagyon érzelmesek és elő tudják hozni az érzelmeket azokból is, akikkel dolguk van, gyakran inspirálnak másokat.

 

Gyengeségei

A negyedik típus egyik problémája a zárkózottsága. Olyan, mintha mindig lenne egy titka, és a többi enneagram-típus úgy érzi, hogy soha nem érti őt meg teljesen. Gyakran függ az érzelmeitől, ezért szeszélyes és érzelmileg nagyon bonyolult. Hajlamos a hirtelen dühkitörésekre, a meggondolatlanságra és a kemény ítéletekre. Ráadásul még azt is mondják rá, hogy irigy, legalábbis azt gondolja, hogy másoknak jobb, mint neki, mert őt soha nem értik meg. Valószínűleg nem annyira irigy, mint inkább krónikusan elégedetlen azzal, amije van. Az enneagram négyes típus szereti az elérhetetlen dolgokat, ami gyakran melankolikussá teszi őket.

 

A szenvedély

Az irigység szenvedélyének hatása alatt a négyes mélyen átérzi az önbecsülés hiányát, ezért szükségesnek tartja, hogy állandóan összehasonlítsa magát másokkal. Emögött az az érzés van, hogy „az enyém nem olyan jó”. Valaki másnak mindig jobb van valamiből, boldogabbnak tűnik, vagy olyan, mintha az övék lenne a tökéletes kapcsolat. Van olyan érzés is a négyesben, hogy nincs neki elég valamiből. Sok négyes imád körülnézni mások lakásában, hogy lássa, milyen a sajátjához képest. A négyes kényszert érez a túlzott vásárlásra, egyre újabb anyagi javak beszerzésére.

Ez a tipikus vásárlók pontja, sokszor pedig az áruházi tolvajoké is, akik más apróbb bűntényekbe is belekeveredhetnek. Az enneagram négyes típusok élete gyakran a vágyakozások története olyan emberekért vagy dolgokért, amiket meg szeretnének szerezni maguknak. Ha viszont egyszer megszerezték, akkor mintha csak hamuvá válna a kezükben. Ha pihenés közben látunk egy négyest, gyakran igazi szomorúság látszik a szemében. Az élet nekik jobb volt a múltban, vagy jobb lesz a jövőben. Melankolikus vágyakozást éreznek a múltbéli életük után, vagy a fehér lovon érkező hercegre vagy hercegnőre várnak, aki sosem fog eljönni.

Minél közelebb kerül hozzájuk valaki, annál inkább látni kezdik a szépséghibákat és a tökéletlenségeiket. A négyesek igazán nagy vágyakozást tudnak érezni. Hisznek abban, hogy nekik mélyebb érzéseik vannak, mint a többi embernek. Ők tudják az érzelmeiket a legszélesebb skálán kifejezni. A féltékenység számukra abból áll, hogy mindent személyes sértésnek vesznek. Úgy érzik, hogy minden, ami történik, hozzájuk van köze.

 

Az ideál

Az enneagram négyes típus önhittsége abban áll, hogy úgy érzi, ő nemcsak egyedi, mint mindenki más, hanem még más is, mint a többiek. Az eszménye: „Elit vagyok”. Van bennük valami kívülállóság-érzés, de ugyanennek a másik oldalán úgy érzik, nem olyan jók, mint mások és ez irigységet vált ki belőlük. A négyes felismerésének egyik alapja, hogy különlegesnek érzi magát. Gyakran művészek, aki elit értelmiségi vagy bohém körökben, meg más különleges perem helyzetű csoportokban forgolódnak.

 

Gyermekkor

Az enneagram négyes típusok gyermekkora az elveszett édenkert története. Gyermekként a szeretet édenkertjében sütkéreztek, gondoskodásban és szeretetben volt részük. Apjukat olyannak látták, mint a Napot, amely beragyogta és táplálta őket. De egy napon kiűzettek az édenkertből. A négyes végzetesen megbélyegzettnek érzi magát emiatt az elválasztottság miatt, a szeretet elvesztése miatt, amelyet úgy értett, hogy biztosan valami baj van vele. Gyakran már az anyaméhben érezték a kapcsolat elvesztését, esetleg arról számolnak be, hogy egyik szülőjük sem akarta, hogy megszülessenek.

Már akkor is azt érezték, hogy nem szeretik őket, és ezt személyes sértésként élték meg. Gyakran az anyai gondoskodás is hiányzott, mégis elsősorban az apa elvesztése hozta létre a fixációjukat. Csak akkor van ez alól kivétel, ha az anya volt a domináns partner. Az édenkert visszanyerése érdekében a négyes kénytelen olyan különlegessé válni, hogy ne vonatkozzanak rájuk a megszokott szabályok.

Az enneagram négyes típus igazán kreatívak, amint elérik a pubertást, általában a lehető legszörnyűbb viselkedést és kapcsolatokat képesek produkálni. Amit csak el tudnak képzelni a szüleik. Ha a négyes szülei a drogok elleni harc keresztes lovagjai, akkor jó esély van arra, hogy gyermekük pont ezzel fog kísérletezni, és még büszkélkedik is vele. Ez azonban nem lázadás.

Az enneagram négyes típus sosem lép át, az enneagram nonkonformista oldalára, noha első látásra nagyon is nonkonformistának tűnhetnek. Felháborítóan öltözködhetnek, felháborító dolgokat mondhatnak, de mindezt mindig abban a szövegkörnyezetben teszik, hogy ők továbbra is a családba tartoznak. Igazi függőségben maradnak a szüleiktől, és nagyon sokáig azt próbálják bizonygatni, hogy ők olyan különlegesek, hogy megérdemlik az édenkertbe való visszakerülést. Az édenkert elvesztése vágyakozást kelt bennük. Újra meg újra létrehozzák maguknak a veszteség érzését. Szerelmesek lesznek, érzelmi robbanásokat idéznek elő, és megszakítják a kapcsolatot. Ezután máris a következő után vágyakoznak, vagy pedig megbánják, hogy lerombolták az előző kapcsolatot.

Akárhogy is, mindig kapcsolatokra vágyakoznak, aztán ha megvan, felrobbantják, és ez így megy vég nélkül. Gyakran úgy érzik, hogy nekik kell szétrobbantaniuk a kapcsolatot, mielőtt még túl méllyé válna, és a partner észrevenné, a négyes mély lelki sérülését, a tragikus sebzettségét, és ő hagyná ott emiatt. Gyermekkoruktól az elhagyatottság érzésétől félnek, ugyanakkor viszont meg is teremtik ezeket a helyzeteket, amik aztán végigkísérik egész életüket.

 

Az enneagram négyes típus beszédstílusa

A négyes beszédstílusa a panaszkodás (lamnetálás). A négyes sírós szomorúsága minden óvatlan pillanatban előjön. Ők a pletyka specialistái, de egyben a legszomorúbb, legsiralmasabb történeteket is ők mesélik. Ismerek négyes nőket, akik órákig tudnak telefonálni, ha a barátnőiknek panaszkodnak a kapcsolataikról és az élet megpróbáltatásairól. A négyes nagyon gyorsan tud reagálni bárkinek a hangulatára, akivel beszél, vagy aki a közelében van. A négyesek tréfásak és ragyogóak is tudnak lenni, gyakran pedig öntudatlanul is szellemesek. Ez különösen akkor igaz, ha valami másról beszélnek és nem saját életük tragédiájáról.

 

Amit elkerül

A négyes az elveszettség érzését igyekszik elkerülni. Van azonban a karakterüknek két olyan eleme, amely pont ezt az érzést váltja ki. Először is a négyesek gyökértelennek és alapvetően irányvesztettnek érzik magukat. Ennél is fontosabb azonban az, hogy egy fekete lyuk – szerű belső ürességet éreznek. Ezért a négyes a táplálkozási rendellenességek pontja is. Gyakran mondják, hogy torkosságukkal ezt a fekete lyukat próbálják betölteni. A négyes a kapcsolatokkal védi ki az elveszettség érzését, a négyes a leginkább függőségbe kerülő típus. A szerelmi kapcsolatokkal is a belső ürességet próbálják betölteni, és az elveszettség érzését igyekeznek elkerülni.

 

Védekező mechanizmus

A négyes védekező mechanizmusa az önmagába vetítés. Amikor ijedtnek, értéktelennek és szeretetre méltatlannak érzi magát, a négyes a környezet minden negatív érzelmét egészben lenyeli, és önmaga ellen fordítja. Minden negatív dolgot magára vesz. Ez éppúgy vezethet pszichoszomatikus betegséghez, mint érzelmi traumákhoz, vagy depresszióhoz. A négyesek az érzelmi testükben élnek leginkább, ezért nagyon érzékenyek az érzelmi környezetükre. Ha egy négyes belép egy csoport ember közé, azonnal érzékeli az érzelmi állapotukat. Ezért ha minden negatív érzelmet önmagába vetít, azaz a sajátjának hiszi őket, ez egészségügyi és érzelmi problémákhoz vezethet nála.

 

A csapda

E típus csapdájának a neve eredetiség. A négyes nézőpontja szerint minden a stílus. Sohasem tenne olyasmit, ami megzavarná a hangulatot, a jómodort, vagy a stílust. A stílus lényege a természetesség. A négyesek utálják a hamis és unalmas dolgokat. A legrosszabb, amit egy négyes mondhat rólad az, hogy mesterkélt és unalmas vagy. A négyesek egyedi, eredeti, természetes lényeknek tartják magukat. Érdemes észrevenni a négyesek egyedi öltözködési stílusát, különös tekintettel a cipőikre. Gyakran a négyes férfiak is ki tudják fejezni különlegességüket a lábbelijükkel.

 

Végletek

Az enneagram négyes típus végleteinek a neve racionalitás- tájékozódásképtelenség. Mint minden karakternél, itt is jelen van mindkét pólus, de minden Négyes csak egyiküket mutatja megszokott ego- álarcként a világ felé. A Négyesek irányvesztése mindig két dologból ered. Az egyik a gyökértelenség érzése, a másik, hogy a Négyes annyira el van foglalva a saját érzelmi drámáival, hogy nem sok figyelmet tud szentelni emiatt a világ többi részének.

A racionális vagy elemző Négyes időnként túlságosan is mentálisnak tűnik, rengeteget gondolkodik. Úgy próbál elmenekülni az elveszettség érzése elől, hogy megpróbál a gondolatok világában maradni. Vannak férfi Négyesek, akik a felszínen racionálisnak tűnnek. Nem sokkal a felszín alatt azonban ott forrong az érzelmeik tengere, amely gyakran a legkevésbé megfelelő időben tör elő, megzavarva a racionális viselkedés mintát.

 

Altípusok

 

Létfenntartó: A rettenthetetlen

Ez a típusú négyes olyasvalaki, aki elszánta magát arra, hogy a tragikus gyenge pontja ellenére sikert fog aratni. Ők azok, akik megkísérelnek vadul és ádázul utat törni a sikerig. A meredt tekintetükben hasonlóak egymáshoz, amely a szemük mögötti nyomásból ered. Nem minden létfenntartó négyesnek ilyen a tekintete, de azért ez elég jellemző erre az altípusra. A rettenthetetlenségük az elhatározásukból ered: „Márpedig érvényesülni fogok!”

Lehet olyasmi is a stílusukban, hogy veszélyesen szeretnek élni peremhelyzetekben. A nyolcasokhoz hasonlóan ők is úgy érzik, hogy a normál társadalmi szabályok rájuk nem vonatkoznak. Amikor szélsőséges helyzetekben vannak, és a fennmaradásuk a tét, az ebből felszabaduló energia élettelivé teszi őket.

Gyakran nagyon magas energiájú, kreatív emberek. Mégis van bennük valami a részeg kötéltáncosból. Első látásra a létfenntartó négyesek hármasoknak is tűnhetnek annyiban, hogy ugyanolyan keményen hajthatnak a teljesítményekért. Az indítékuk azonban nem a hármas hatékonyság-imádata. Náluk a sérültség, a megbélyegzettség érzése az alap, de azt mondják maguknak:” csak azért is megcsinálom!” ha egy kicsit közelebb kerülsz hozzájuk, mindjárt feltör a rejtett szomorúság. Úgy érzik, hogy valójában nem elég jók, és ez által végzetesen megbélyegzettek.

 

Szociális: a szégyen

A szociális négyes gyakran úgy tűnik, mintha el lenne tévedve a világban. A zűrzavar ködfelhőjében úsznak át a világon. Ez az enneagram legkétségbeesettebb pontja, mert mélységesen úgy érzik, hogy nincsenek a helyükön. A szégyen érzése hatja át életük minden területét. Ritka találni olyan szociális négyest, akinek valóban sikerül kijutnia a nyilvánosság elé. Egy szociális négyesnél előfordul, hogy csupa régi ruhákban jár, és szigorúan takarékoskodik még az ételével is, miközben minden pénzét a bankban gyűjti arra a célra, hogy „ha majd egyszer elkezdődik az igazi élet.” Akkor abból élhessen.

 

Szexuális: versengés

A női szexuális négyes versengési hajlamának az alapja talán a pénisz-irigységben rejlik. Minden emberi kapcsolatukban hajlamosak a versengésre, de különösen a partnerükkel. Mindenben igyekeznek megelőzni társukat. Ha vesz valamit a partner, a szexuális négyes égető szükségét érzi, hogy ő is elrohanjon venni valamit magának. Ők az enneagram legjobban öltözött emberei.

Rengeteg időt töltenek a laza, természetes megjelenés eléréséhez szükséges ruhadarabok megvásárlásával és külsejük ápolásával. Ha egy szexuális négyes nyitott kapcsolatban él, akkor biztos, hogy több szeretője lesz, mint a partnerének. Az ellentétpár racionális, elemző oldalán álló szexuális négyes gyakran használ éles stílust, és makacsul ragaszkodik a véleményéhez.

 

Az enneagram négyes típus mozgásai

A Négyes úgy viselkedik stresszben, mint egy Kettes, azaz elkezd gondoskodni másokról. Néha egy Négyes stresszállapotban kezd egy kapcsolatba, és eleinte Kettes módjára viselkedik benne: alkalmazkodik a partneréhez, és gondját viseli. Kilép a saját szenvedéséből, vidám arcot vág, és segítőkész társ lesz. Tanácsot is adhat neki, és főz neki valami finomat, különösen, ha a partner erős figura a Négyes világában.

 

Pszichológia

Ez származik a Négyes típustól:
– különlegesnek érzi magát, ezért nehezen teremt valódi kapcsolatot másokkal
– Önmaga ellen irányuló agresszió

Ez származik a Kettes típusból:
– nélkülözhetetlenné teszi magát.
– Manipulációval próbál szeretetet szerezni.

Eredmény

Ha a Négyes típus stresszhelyzetbe kerül, ami nála nagyon gyakran előfordul, akkor környezete számára még szeszélyesebb és kiszámíthatatlanabb lesz. Ha tovább tart a stressz, akkor kényszerűségből megpróbálja kicsikarni mások rokonszenvét.

Ilyenkor legtöbbször nélkülözhetetlenné teszi magát társa számára. Mivel olyan helyzetekben átlagosnak és hétköznapinak kell lennie, ez erősen sérti azt a meggyőződését, hogy ő különleges. Ezen kívül az enneagram Négyes típus nehezen tud igazán kapcsolatot létesíteni. A szolgálatból önpusztítás lesz. És gyorsan meggyűlöli azokat, akiket szolgált, így mindez elviselhetetlen önsajnálatba torkollik, mivel boldogtalannak és magányosnak érzi magát.

A szív terében a Négyes elkezd az Egyes módjára viselkedni. Ha ellazultnak és nyitottnak érzi magát, és feladta a védekezését,, a Négyes hajlamos a tökéletesség utáni dühös vágyra. Elkezdi észre venni a partnere összes hibáját és apró tökéletlenségét. Ebbe belejátszik az enneagram Négyes típus állandó melodrámája az elhagyatottságról és az önbecsülés hiányáról. Amikor belépsz egy Négyes életébe, te vagy a tökéletes herceg(nő), fehér lovon.

Ha még stresszben is van éppen, úgy bánik veled, mint egy királlyal. Ha viszont egyszer megismer, és ellazult állapotba kerül, könnyen házsártossá és hiperkritikussá válhat. Ezzel aztán megint lerombolhat egy szerelmet, és a melankolikusan negatív jövőképe önbeteljesítő jóslattá válhat.

 

Pszichológia

Ez származik a négyes típusból:
– a realitásérzék elvesztése
– zavarodottság
– túlzottan azonosítja magát az érzelmeivel

Ez származik az Egyes típusból:
– szilárd normák és rendszerek
– struktúra
– értékek érzelmek helyett

Eredmény

Az enneagram négyes típus, aki azt hiszi, hogy rosszul járt, bár ő egészen különleges lény, akkor nyugszik meg, ha átveszi az egyes típus viselkedését. Az ő értékrendszere, szilárd struktúrája és elképzelései biztonságot és rendszert adnak az érzelmi zűrzavarban szenvedő négyes típusnak. Az egyes típus szilárd értékrendszere ismét struktúrát teremt az életében, s ezáltal közelebb kerül a realitáshoz, amit oly könnyen elveszít.

 

Példák: Marlon Brando, James Dean, Charlie Chaplin, Edith Piaf

 

Felhasznált irodalom: Eli Jaxon Bear Enneagram, Klausbernd Vollmar Enneagram

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük