Legyen őszinte!

Havas Andi

Legyen őszinte! A társkereső oldalakon tele van ezzel a kitétellel a vágyott partner meghatározása, főleg női oldalról. Tűnődöm egy ideje, kinek ez mit is jelent.

Az őszinteség kontra hazugság témával markánsan 16 éves koromban találkoztam először. Ekkortájt vetettem be magam az élet sűrűjébe, koncertek, klubok, bulik, stb. Anyu eleinte minden alkalommal kikérdezett, hol voltam, kivel voltam, mit csináltam.  Én beszámoltam jó kislányhoz hűen. Nem hitte el amit mondtam. Eleinte bizonygattam, hogy de igazat mondok, mégsem hitte el egy szavamat sem. Egy idő után meguntam ezt és elkezdtem hazudozni. A történetek, témák nem álltak messze a valóságtól viszont nem voltak igazak. Minden szavam elhitte és megnyugodott. 

Ma már látom, hogy ő nem volt hajlandó befogadni az őszinteségem. Tehát el is jutottam máris az első kérdésemhez. Te, amikor őszinteséget vársz el, kérsz, mennyire vagy hajlandó ezt befogadni, elfogadni? 

Írtam már egyik cikkemben a Szexterápia című filmről. Egy tragikomédia, ahol a párok hazudnak egymásnak, nem őszinték önmagukról és a másikról. Miért? Csak. Egyik azért mert mit szól a másik, hogy ő arra izgul fel ha a férjét sírni látja, a másik pár férfitagja pedig arra, hogy a felesége alszik. Akit néha be is altatózik, mert olyankor azt csinál vele amit akar, illetve érezheti magát mellette férfinak, a felesége olyankor egy csendes, kedves valaki, amikor ébren van ugyanis egy trágár, uralkodó hárpiaként viselkedik. 

Szóval, ha azt kéred legyen a partner őszinte, hajlandó vagy ezt befogadni? Őszintén!  🙂 

  • Mit szólnál ha elmondaná a partnered, hogy a szádnak nincs jó szaga, ezért nem kedveli veled a csókolózást? Vagy, hogy a szexet nem élvezte tegnap és még sosem volt orgazmusa csak megjátszotta eddig?
  • Vagy mit szólnál, ha a párod elmondaná, hogy imádja a lábad szagolgatni amikor a futásból hazaérsz és még nem fürödtél le. Lehet, hogy a te illatodat imádja és nem a Secret dezodorét és nem az intim mosakodóét?
  • Tehát mit szólnál mindezekhez?

Lehetne még sorolni melyek azok a példák, témák, helyzetek, amelyekben nem nagyon vagyunk hajlandóak befogadni, sem megadni az őszinteséget. Akkor most mi lesz? Megkérem a másikat, légyszi ebben meg abban a témában légy velem őszinte, viszont amabban ezt nem kérem? Ha azt tapasztalod, hogy folyton hazudnak neked, mi lenne ha megkérdeznéd, hol hazudok én saját magamnak? 

Most nem arról beszélek, hogy a hazugság rossz és csak az őszinteség jó, hisz ez is mindenkinek mást jelent. Kitaláltuk ugye a kegyes hazugságot is, amikor a másik érdekében hazudunk. A nagy fenét, hogy finom legyek.

Amikor őszinte vagy és bevallod a másiknak, hogy amíg ő dolgozni volt megcsaltad a barátjával vagy barátnőjével, akkor bizony ez nem a másikról szól, hanem rólad. Legtöbb esetben csak jól állon akarod vágni, hogy jelezd valamit nem kaptál meg tőle, emellett legfőképp a másik bocsánatára apellálsz, hogy megnyugodjon a lelkiismereted. Amire persze a liezon közben egy percig sem gondoltál.  Ami okés, csak nézd meg, mi lenne kedvesebb, mégis inkább nem elmondani vagy eljátszani egy epizódot a Megcsaltalak pedig baromira imádlak szappanopera sorozatból?

Ami a lényeg, szerintem és ez az én nézőpontom, hogy először mi lenne ha magadhoz lennél őszinte?

Tényleg akarom én ma este az együttlétet? Vagy mondod a kifogásokat fejfájás, fáradtság, holnap korán kelek, meghallják a gyerekek stb., vagy elmondod mit szeretnél most másképp vagy már nem is kívánod egyáltalán. Nem mondasz nemet, nehogy megsértődjön, nehogy balhé legyen vagy játszhasd tovább az áldozatszerepet, ne kelljen kiállni önmagad mellett, miért nem találja ki a gondolatodat, ha úgy szeret? 

  • Mi van ha nem kell megmagyarázni ha nemet mondasz?
  • Mit szeretnél teremteni a partnereddel és elsősorban az önmagaddal való intimitásban?

A Ha eljön Joe Black című filmben a főszereplő lány sógora mondja a feleségével kapcsolatban a film vége felé, hihetetlen szabadságérzet, hogy a párja tudja róla a legrosszabbat és mégis szereti és elfogadja őt. Tehát mi lenne ha nem az őszinteséget várnánk, követelnénk a másiktól, hanem azt az intimitást amiben játékosság, humor, megengedés van? Amiben lehetünk önmagunk és ezt könnyedén a másiknak is elnézzük, elfogadjuk és még élvezzük is, hisz egymásnak vagyunk olyan cinkostársai ami hihetetlenül felszabadító és bizalommal, tisztelettel teli. Te mit választanál?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük