Mit kell tenned, hogy a szerelemben ne veszítsd el önmagadat?

Holics-Mester Marianna
Latest posts by Holics-Mester Marianna (see all)

Ez a szerelem egyik legalapvetőbb problémája. Minden szerelmes átesik rajta, és mindenkinek tanulnia kell ezt, mert nem jön magától, nem születésedtől fogva tudod.

Csak las­san, lassan, sok-sok fájdalmon keresztül jössz rá — és minél hamarabb, annál jobb —, hogy mindenkinek szüksége van a maga saját terére, és nekünk nem szabad betörnünk, be­leavatkoznunk abba a térbe. A másik felségterületére való behatolás mindennapos jelenség a szerelmesek között, mert megszokottnak veszik a másikat. Úgy kezdenek gondol­kodni, hogy ők többé nem különálló lények. Az „én” és a „te” fogalmát kezdi felváltani a „mi”. A „mi” is igaz, de csak időnként.

A „mi” ritka jelenség. Csak egyszer-egyszer, és csak né­hány pillanatra jutnak el a szerelmesek abba az állapotba, amikor ez a szó jelentéssel bír, amikor azt mondhatod, hogy mi — amikor az én és a te eltűnik egymásban, amikor a határ­vonalak összemosódnak. Ám ezek ritka pillanatok a szerelemben, nem sza­bad magától értetődőnek venni őket. Nem maradhatsz napi huszonnégy órán keresztül „mi”, pedig mindenki ezt akarja a szerelemben — és épp ez okozza a szükségtelen gyötrelmeket.

szerelem-szerelmesekAmikor egyszer-egyszer közel kerültök egymáshoz, akkor eggyé váltok. Ezek a ritka pillanatok nagyon értékesek a szerelemben, me­lyeket meg kell becsülni, mert nem tudod őket huszonnégy órán keresztül fenntartani. Ha megpróbálod, csak tönkrete­szed őket, akkor elvész a szépségük. Tehát ha elmúlt a pilla­nat, akkor elmúlt — újra „én” és „te” lesztek.

Neked is megvan a magad tere, és a másiknak is. Ezt tisz­teletben kell tartani, nem szabad semmilyen módon bele­avatkozni, behatolni a másik felségterületére. Ha ezt teszed, az birtokháborítás. Ezzel bántod a másikat, semmibe veszed és tönkreteszed az egyéniségét. És mivel a másik szeret téged, elnézi ezt neked; eltűri, amit csinálsz, de a tűrés az egy dolog – nem valami szép. Ha a másik csak eltűri neked, előbb vagy utóbb viszonozni is fogja. Nem tudja megbocsátani, és csak gyűlik és gyűlik benne az indulat, napról napra halmozza ma­gában. Ezer és egy dologban beleszólsz az életébe, és ez csak halmozódik benne, aztán egyszer csak felrobban.

Ezért van az, hogy a szerelmesek állandóan veszekszenek. Az állandó betolakodás miatt. Amikor te beleavatkozol a má­sik életébe, akkor persze ő is megpróbál beleavatkozni a tied­be, és senki nem érzi így jól magát.

Vegyünk egy példát: a partnered fel van dobva valami miatt, te pedig elhagyatottnak érzed magad, épp nincs jóked­ved. Ezért úgy érzed, hogy becsaptak, elárultak. „Minek örül ez annyira?”gondolod magadban, „Én miért nem vagyok boldog, miért csak ő az…?”

Néha az van, hogy ő boldog, te pedig nem vagy az, más­kor pedig te vagy boldog, és ő nem az. Meg kell értened, hogy a másiknak minden joga megvan arra, hogy nélküled is boldog legyen, még ha ez fáj is neked. Szeretnél te is részt venni az örömében, de nem vagy abban az állapotban — ne­ked esetleg épp rossz kedved van. Ha nagyon erősködsz, leg­feljebb csak egyetlen dolog történik: elrontod az ő jókedvét is, és mindketten csak vesztesek lehettek, mert ha te elrontod az ő jókedvét, akkor legközelebb, ha te leszel épp jókedvű, akkor ó fog belerondítani a te jókedvedbe. Lassanként ahe­lyett, hogy barátokká válnátok, ellenségei lesztek egymásnak.

 

A szerelemben alapvető követelmény, hogy mindkét félnek abszolút szabadságot kell kapnia ahhoz, hogy önmaga lehessen.

 

Ha a másik fel van dobva, örülj neki — ő most épp jókedvű. Ha neked is jókedved van, és vele tudsz örülni, az nagyszerű. De ha nem, akkor hagyd őt békén. Vagy ha a másik épp szomorú, és te együtt tudsz érezni vele a szomorúságában, az rendben van. De ha te épp kicsattansz a boldogságtól és énekelni támad kedved, akkor hagyd őt békén. Ne akard magaddal rángatni, hagyd inkább magára. És akkor lassanként felébred egy mély tisztelet köztetek, és ez a tisztelet lesz az alapköve szerelmetek templomának.

 

 

Forrás: Osho-Nők könyve

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük